ΕΜΕΛ: Madeleine Riou – Μια καλή φίλη έφυγε από κοντά μας

Στο τέλος του Μάρτη, η Γαλλίδα Madeleine Riou έφυγε από κοντά μας: μια πολύ αξιόλογη και  δραστήρια γυναίκα, σπουδαία ελληνίστρια, φλογερή και ακάματη κήρυκας των ιδεωδών του ελληνικού πολιτισμού, αρχαίου και νεότερου, με πίστη στα δημοκρατικά ιδεώδη.

Ένθερμη φίλη του Λαυρίου, γνώριζε σε βάθος την ιστορία του τόπου μας και φρόντιζε σε καθένα από τα συχνά ταξίδια της στην Ελλάδα, να μείνει μερικές μέρες και στο Λαύριο και να επισκεφθεί όλα τα μνημεία της περιοχής μας, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούσε τα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη μας και συμμετείχε σ’ αυτά όποτε μπορούσε.

Χάρις στην πρωτοβουλία της και στις προσπάθειές της, φύτρωσαν οι ρίζες και βλάστησε η αδελφοποίηση της πόλης μας με την Γαλλική πόλη του Quimper στην περιοχή της Βρετάνης. Για πολλά χρόνια υπήρξε ο ιθύνων νους και βασικό στέλεχος της Επιτροπής Αδελφοποίησης Quimper-Λαυρίου. Με τις δικές της δημοσιεύσεις στον διαδικτυακό τόπο της Επιτροπής Αδελφοποίησης έκανε γνωστές στο γαλλικό κοινό την πόλη μας με τις δραστηριότητές της και ευρύτερα ό,τι έχει σχέση με την ελληνική επικαιρότητα, καθώς επίσης και όλες τις ελληνικού περιεχομένου εκδηλώσεις που γίνονταν στη Βρετάνη της Γαλλίας.

Χάρις στις δικές της ενέργειες πραγματοποιήθηκε το 2011 μια μεγάλη έκθεση στο Quimper αφιερωμένη στο Λαύριο, με τις μοναδικές αποτυπώσεις σε φωτογραφία των παλαιών εγκαταστάσεων της Γαλλικής Εταιρείας από τον Γιάννη Ιακωβίδη και με δείγματα του ορυκτού πλούτου και ιστορικού-αρχειακού υλικού που παρουσίασε η Ε.ΜΕ.Λ.

Η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής και γενικότερα ο Δήμος Λαυρεωτικής έχασαν μια καλή φίλη και υποστηρίκτρια. Στην οικογένειά της και στους φίλους και φίλες της στην Επιτροπή Αδελφοποίησης Quimper-Λαυρίου εκφράζουμε τα θερμότατα συλλυπητήρια.

Λαύριο, 4 Απριλίου 2017

Το Δ.Σ.
της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής

Φωτογραφίες:

Στην πρώτη φωτογραφία: Από την παραλαβή του δώρου του Δήμου Λαυρεωτικής στον Δήμο του Quimper: «Ο Αυτοστεφανούμενος», αντίγραφο ανάγλυφης παράστασης του 460 π.Χ. που βρέθηκε το 1915 στον Ναό της Σουνιάδος Αθηνάς (το πρωτότυπο εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην  Αθήνα). Από αριστερά πρώτος ο Piero Rainero αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Quimper, Τρίτη η Madeleine Riou και πρώτη δεξιά από το ανάγλυφο, η Martine Fontanel, πρώτη πρόεδρος της Επιτροπής Αδελφοποίησης.

Στη δεύτερη φωτογραφία: Από τα εγκαίνιά της έκθεσης με θέμα το Λαύριο που έγινε στο Quimper το 2011. Από αριστερά ο Τάσος Βλάδος, Πρόεδρος Ε.ΜΕ.Λ., η Madeleine Riou και ο Γιάννης Ιακωβίδης.

Αρέσει σε %d bloggers: