Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαυρεωτικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Επιστολή του ΔΙΑΝΘΟΥ στον Δήμαρχο Λαυρεωτικής για τον υπό κατάρρευση ‘’Φόρο’’ και τα δύο γεφυράκια στο Θορικό

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017 αποστείλαμε την κάτωθι επιστολή προς τον κ. Δήμαρχο Λαυρεωτικής και αναμένουμε την απάντηση του κ. Δημάρχου σχετικά με τα ερωτήματά μας, τα οποία περιγράφονται σε αυτήν την επιστολή.

Λαύριο, 29 Μαρτίου 2017

‘’Ενημέρωση-ερώτημα για μνημεία της Λαυρεωτικής’’

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
σε πρόσφατη επίσκεψή μας στην περιοχή του Θορικού, διαπιστώσαμε με θλίψη μας την άσχημη κατάσταση τριών μνημείων της Λαυρεωτικής στην εν λόγω περιοχή, που έχουν άμεση σχέση με τη λειτουργία της πρώτης επιβατικής σιδηροδρομικής γραμμής της χώρας.

Πρόκειται για το κτίσμα με την επωνυμία ‘’Φόρος’’ και τα δύο γεφυράκια που εξυπηρετούσαν τη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας-Λαυρίου. Σε ό,τι αφορά στο ανωτέρω κτίσμα σάς αναφέρουμε ότι χωρίς καμία διάθεση υπερβολής κινδυνεύει με άμεση κατάρρευση. Μία δεκαετία και πλέον από την επιβεβλημένη μεταφορά του από την αρχική του θέση η οποία μάλιστα στοίχισε στο κράτος πολλά χρήματα, λόγω της κατασκευής της παρακείμενης λεωφόρου, ουδεμία εργασία αποκατάστασής του έχει γίνει. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να βρίσκεται κυριολεκτικά μία στιγμή προ της κατάρρευσης, λόγω φθοράς από τον χρόνο και τα στοιχεία της φύσης, ίσως και κλοπής δομικών του υλικών(πέτρες, τούβλα).

Σε ό,τι αφορά τα δύο γεφυράκια το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα ξύλινα μέρη τους, που συγκρατούν τις σιδηροτροχιές. Η φθορά τους είναι τέτοια που όχι μόνο κινδυνεύουν κι αυτά με κατάρρευση, αλλά μπορούν να γίνουν παγίδα θανάτου για όσους περνούν από πάνω τους. Ως φορέας που ασχολείται με τη φύση, τον άνθρωπο και τον πολιτισμό, με δραστηριότητες εντός του Δήμου μας (Λαυρεωτικής), θα επιθυμούσαμε να μας ενημερώσετε σχετικά με τον φορέα ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διάσωση των μνημείων αυτών και ακόμη για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε εκ μέρους του Δήμου Λαυρεωτικής μετά την ενημέρωσή αυτή , προκειμένου να διασωθεί αυτό το σημαντικότατο κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

(Υ/Γ: Για την κατά το δυνατόν εμπεριστατωμένη ενημέρωσή σας για το θέμα, το κείμενό μας συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό που επιβεβαιώνει τα γραφόμενα. Παράλληλα, για άλλη μια φορά, δηλώνουμε διαθέσιμοι, προκειμένου να συμβάλουμε, με όποιον τρόπο θεωρείτε εσείς εφικτό, στη λύση του προβλήματος αυτού.

Εκ μέρους του Δ.Σ του ‘’Δίανθου
Ο Πρόεδρος

Νίκος Βαφειάδης

Μια σκέψη για το “Επιστολή του ΔΙΑΝΘΟΥ στον Δήμαρχο Λαυρεωτικής για τον υπό κατάρρευση ‘’Φόρο’’ και τα δύο γεφυράκια στο Θορικό

  • Αρμόδια για τα Νεώτερα Μνημεία της Αττικής είναι η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ και Τεχνικών Εργων Αττικής κλπ,
    Κλεψύδρας 1 στην Πλάκα, τηλ. 210 3253059.
    Eίναι θαύμα πως δεν έχει ακόμη καταρρεύσει , μπρος στα μάτια τόσων αρμοδίων και άλλων που”κόπτονται” για τα μνημεία

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.