Λαογραφικός Σύλλογος Κερατέας «Απόλλων»: Διοργανώθηκε με επιτυχία η πρώτη έκθεση παραδοσιακών φορεσιών στην Κερατέα

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Κερατέας «Απόλλων», προσδοκώντας να είναι ενεργό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας και να συμβάλλει στην πρόοδο και ανάδειξη του τόπου μας, διοργάνωσε με απόλυτο σεβασμό στην λαϊκή παράδοση της Ελλάδας, την πρώτη έκθεση παραδοσιακών φορεσιών στην Κερατέα, το τριήμερο 21 έως 23 Απριλίου 2017.

Η έκθεση, η οποία, πραγματοποιήθηκε στο νεοκλασικό – εξαιρετικού κάλλους – κτίριο Δροσόπουλου, όπου στεγάστηκε ο σύλλογος μας στο ξεκίνημα του στις αρχές του 1990 και σήμερα φιλοξενείται το Δημοτικό Ωδείο Κερατέας «Δ.Νικολάου», στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία αφού η αθρόα προσέλευση του κόσμου, όχι μόνο από την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων αλλά και από περιοχές όπως η Θήβα, η Εύβοια, η Αργολίδα και η Κρήτη, μας συγκίνησε, εξέπληξε και ικανοποίησε ιδιαίτερα. Άλλωστε, ο σκοπός της έκθεσης ήταν διττός: να δώσουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν ένα βήμα πιο κοντά στην παράδοσή μας και τις ρίζες μας αλλά ταυτόχρονα, με αφορμή την έκθεση, να αναδείξουμε την πόλη μας και να προσελκύσουμε επισκέπτες, αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον και την αγάπη μας γι’ αυτόν τον τόπο.

Καλωσορίσαμε κάθε επισκέπτη και του δώσαμε την ευκαιρία να περιηγηθεί νοερά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και των χαμένων πατρίδων, θαυμάζοντας τις περίπου 40 φορεσιές που εκτέθηκαν-στην πλειοψηφία τους αυθεντικές ή πλαισιωμένες με αυθεντικά κομμάτια. Ο θαυμασμός για την ομορφιά των φορεσιών, των κοσμημάτων και των κομψοτεχνημάτων που τις συνόδευαν ήταν έκδηλος στα μάτια των επισκεπτών.

Κατά κοινή ομολογία, η ωραιότητα των εκθεμάτων αναδείχτηκε και τονίστηκε και από τον χώρο όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση και χαιρόμαστε ιδιαίτερα διότι δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς να περάσουν για πρώτη φορά το κατώφλι του και να γνωρίσουν αυτό το κόσμημα της πόλης μας.

Τα θετικότατα και ενθουσιώδη σχόλια όλων των επισκεπτών, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στο βιβλίο εντυπώσεων της έκθεσης, για τις εκπληκτικές φορεσιές, τον επεξηγηματικό τρόπο παρουσίασης τους καθώς επίσης και την εύστοχη επιλογή του χώρου μας δίνουν την επιβράβευση,

το κίνητρο και τη δύναμη να συνεχίσουμε και καταδεικνύουν τέλος την ανάγκη ίδρυσης ενός Λαογραφικού Μουσείου στην Κερατέα.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλο τον κόσμο που μας τίμησε με την παρουσία του κατά την διάρκεια του τριημέρου μεταξύ των οποίων ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής κος Πέτρος Φιλίππου μετά της συζύγου του, ο Δήμαρχος   Λαυρεωτικής κος Δημήτρης Λουκάς, ο Αντιδήμαρχος κος Αναστάσιος Αντωνίου, η πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ Θορικός κα Ε.Βελετάκου, ο τ. Δήμαρχος Κερατέας κος Σταύρος Ιατρού, ο κος Σωτήρης Ιατρού, η κ. Θεοδώρα Θηβαίου, η κ. Πίτσα Αργεντίνη, ο Δ/ντής του Δημοτικού Ωδείου Κερατέας κος Θ. Μακαντάσης, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κερατέας κ. Κ.Χολέβα, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Συνδέσμου Κερατέας «Χρυσή Τομή» κος Στ. Παπαθανασίου, οι εκπρόσωποι της Δημοτικής Χορωδίας Κερατέας κκ. Β.Στουραϊτης & Σπ.Αγγελής και η κα. Μαρία Ζιώρη, εκπρόσωποι του Σ.Ε.Ο Κερατέας, ο πατέρας Καλλίνικος Ηλιόπουλος, εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Γυναικών Κερατέας «Μνησιμάχη», του Λυκείου Ελληνίδων Κερατέας, του Συλλόγου Πελοποννησίων Λαυρίου «Θ. Κολοκοτρώνης», της Ανδρικής Χορωδίας Λαυρίου, του Χορευτικού Ομίλου Μυριννούς, εκπρόσωποι του Χ.Λ.Ο.Αναβύσσου, εκπρόσωποι του Χ.Ο.Α Σπατών – Αρτέμιδος, εκπρόσωποι του Λαογραφικού Συλλόγου Πόρτο Ράφτη «Δήλιος Απόλλων», της Ερασιτεχνικής Χορωδίας Γυναικών Διδύμων Αργολίδος και πλήθος παλιών και νέων φίλων του συλλόγου μας.

Κλείνοντας, ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Λαυρεωτικής που από την αρχή αγκάλιασε και στήριξε έμπρακτα την υλοποίηση αυτής της έκθεσης αλλά και την εταιρεία ΒΑΡΔΑΣ ΑΕΒΕΕ χωρίς τους οποίους δεν θα ήταν εφικτή και άρτια η παρουσίαση των εκθεμάτων. Τον Δήμο Λαυρεωτικής, το Ν.Π.Δ.Δ Θορικός, την Δ/νση και το προσωπικό του Ωδείου Δ.Νικολάου για την φιλοξενία. Τον κ. Σταύρο Ιατρού για την παραχώρηση, για το τριήμερο, της αυθεντικής μεσογείτικης φορεσιάς που έχει στην συλλογή του και που αποτέλεσε το κεντρικό μας έκθεμα. Την κυρία Μαρίνα Χριστοφάκη για την επιμέλεια της έκθεσης και την αστείρευτη γνώση που μας μεταδίδει. Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και τα καταστήματα της πόλης μας Γ. Ιατρού, Ρέρρα Σταυρούλα, Etoile, Ιn Style Shop Σ. Γεωργίου, Ευάγγελου Παπαθανασίου και την Χρυσή Τομή που επίσης μας βοήθησαν με εξοπλισμό. Τέλος, τον Δημήτρη Τσοπάνη για την ηχητική κάλυψη των εγκαινίων.

Τέλος ένα, πραγματικά μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλου του διοικητικού, στα μέλη εθελοντές του συλλόγου μας, που είναι συνεχώς δίπλα μας και μας στηρίζουν σε κάθε μας δράση.

Με εκτίμηση
Το Δ.Σ. του Λ.Σ.Κερατέας
«ΑΠΟΛΛΩΝ»

Αρέσει σε %d bloggers: