Σάββατο, 24 Μαΐου, 2025
Lavriaki.gr
Εργατοϋπαλληλικό ΚέντροΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Λαύριο – 1ος Λαϊκός Αγώνας Δρόμου: «Δικαίωμα και όχι πολυτέλεια να αθλείται το σύνολο του πληθυσμού»

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου Βάλσαμος Συρίγος μιλάει στον «Ριζοσπάστη» με αφορμή την αθλητική εκδήλωση την Κυριακή 14 Μάη, που διοργανώνεται από κοινού με τον Σύλλογο Δρομέων Κορυδαλλού, Νίκαιας και Κερατσινίου

Μια σπουδαίας σημασίας αθλητική εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού, την ερχόμενη Κυριακή 14 Μάη, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και ο Σύλλογος Δρομέων Κορυδαλλού, Νίκαιας και Κερατσινίου.
Πρόκειται για τον 1ο αγώνα ανώμαλου δρόμου και δυναμικό περπάτημα 10.000 μ., καθώς και αγώνα 1.000 για παιδιά, στην περιοχή του Λαυρίου. Ο συγκεκριμένος αγώνας είναι αφιερωμένος στους αγώνες των μεταλλωρύχων του Λαυρίου.
Παράλληλα, όπως τονίζεται στα μηνύματα των διοργανωτών της αθλητικής εκδήλωσης, στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να αναδειχθεί η μαζική λαϊκή άθληση, καθώς και η πρόσβαση σε αυτήν για όλους χωρίς κόστος, αφού η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Για την εκδήλωση, αλλά και γενικότερα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Λαυρίου στον τομέα της άθλησης για τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα λαϊκά στρώματα, μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, Βάλσαμος Συρίγος.

— Mια βδομάδα πριν την πραγματοποίηση του 1ου Λαϊκού Αγώνα Δρόμου στο Λαύριο, σε τι φάση βρίσκεται η προετοιμασία της διοργάνωσης από το Εργατικό Κέντρο και τον Σύλλογο Δρομέων Κορυδαλλού, Νίκαιας και Κερατσινίου;

— Εχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να πραγματοποιηθεί ένας αγώνας δρόμου που ευελπιστούμε να γίνει θεσμός στο δρομικό κίνημα. Η διαδρομή μετρήθηκε, οι εθελοντές είναι ενήμεροι για το τι πρέπει να κάνουν, η ιατρική κάλυψη είναι εξασφαλισμένη. Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνουμε αγώνα δρόμου, πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί όπως πρέπει, σε αυτό βέβαια συμβάλλει και ο συνδιοργανωτής, ο Σύλλογος Δρομέων Κορυδαλλού, Νίκαιας και Κερατσινίου, που έχει εμπειρία από τέτοιες διοργανώσεις. Αυτός ο πρώτος Αγώνας είναι αφιερωμένος στους αγώνες των μεταλλωρύχων, και στο δίπλωμα συμμετοχής θα αναγράφεται το ιστορικό της περιοχής και οι αγώνες-σταθμοί των μεταλλωρύχων.

— Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας;

— Ο σκοπός είναι να προβληθεί ο μαζικός λαϊκός αθλητισμός, η ανάγκη για άθληση της νεολαίας και γενικότερα των εργαζομένων, των λαϊκών νοικοκυριών, χωρίς μεσάζοντες, χωρίς χορηγούς, αλλά μέσα από τη διεκδίκηση από το κράτος των αναγκαίων μέσων που απαιτούνται, ώστε να υπάρχει η πρόσβαση σε αθλητικά κέντρα και γενικά χώρους άθλησης χωρίς κόστος.

— Ποια η σημασία της δωρεάν συμμετοχής;

— Η συμμετοχή στον μαζικό λαϊκό αθλητισμό πρέπει να γίνεται απρόσκοπτα. Πριν ένα περίπου χρόνο έγινε ένας αγώνας δρόμου από μία εταιρεία με εκατοντάδες χορηγούς, υπό την αιγίδα του δήμου, της περιφέρειας και άλλων δημόσιων φορέων, και η συμμετοχή έφτανε τα 25 ευρώ. Αυτή είναι η εμπορευματοποίηση της ανάγκης για άθληση του λαού, γιατί κάποιοι από αυτή την διαδικασία κερδίζουν κάποιες χιλιάδες ευρώ. Στον Αγώνα που διοργανώνουμε εμείς θα έρθουν οικογένειες να τρέξουν, να απολαύσουν μία σπάνιας ομορφιάς διαδρομή, τα μικρά παιδιά θα τρέξουν και αυτά σε δρόμο χιλίων μέτρων, και η ποιότητα των παροχών δεν θα υπολείπεται άλλων διοργανώσεων με υψηλό αντίτιμο.

— Σε μια εργατική περιοχή, όπως το Λαύριο, τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα προκειμένου να αθληθούν;

— Κάποτε είχαμε τις αλάνες και με μία μπάλα σε κάθε γειτονιά αθλούμασταν εκατοντάδες παιδιά. Οι ερασιτεχνικοί σύλλογοι ποδοσφαίρου μάς μάζευαν και συγκροτούσαμε τις ερασιτεχνικές ομάδες, δεν πληρώναμε τίποτα, την 10ετία του ’80 στον Ολυμπιακό Λαυρίου είχε 150 παιδιά, παρόμοια ήταν η κατάσταση στη Λαυρεωτική και τον Παλλαυρεωτικό, ο Γυμναστικός Σύλλογος Λαυρίου είχε 200 παιδιά και στο τέλος της προπόνησης έδιναν χυμό ή γάλα, και όλα ήταν δωρεάν. Σήμερα όλα έχουν αλλάξει. Υπάρχουν κλειστά γυμναστήρια, αθλητικά κέντρα, διάφορα τμήματα αθλημάτων, όμως όλα πουλιούνται και αγοράζονται, το μικρότερο κόστος για να βάλεις ένα παιδί σε κάποιο άθλημα είναι 20 ευρώ. Παράλληλα, κάποιοι ελεύθεροι χώροι αθλητισμού έχουν αφεθεί από την Πολιτεία στην τύχη τους και είναι επικίνδυνοι. Τα δύο δημοτικά γήπεδα όπου είχαν μπει πλαστικοί χλοοτάπητες έχουν καταστραφεί, ενώ και ο στίβος στο δημοτικό γήπεδο έχει ξηλωθεί σε πολλά σημεία. Ακόμα και οι ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται για την άθληση των παιδιών, δεν γίνονται στο Κέντρο Υγείας αλλά σε ιδιωτικά ιατρεία, με το κόστος να βαραίνει την οικογένεια. Αυτές είναι οι συνέπειες της εμπορευματοποίησης, που αποκλείουν από την ανάγκη για άθληση μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Το Εργατικό Κέντρο έχει αναδείξει κατά καιρούς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός στην πρόσβαση στην άθληση. Είναι δικαίωμα, δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια, να αθλείται το σύνολο του πληθυσμού.

http://www.rizospastis.gr