Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΚερατέαΠεριφέρεια ΑττικήςΣύλλογοιΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Άσκηση επιτόπιας λαογραφικής – ανθρωπολογικής έρευνας στην Κερατέα με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Ηγέχορος Κερατέας

Σε μια σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 18 Μαΐου στο ΚΑΠΗ Κερατέας, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Κερατέας «ΗΓΕΧΟΡΟΣ» και συγκεκριμένα του χοροδιδάσκαλου του συλλόγου Νίκου Στεργίου, κατόπιν πρότασης συνεργασίας που υπέβαλε ο Επίκουρος Καθηγητής  της Ειδικότητας «Ελληνικός Παραδοσιακός Χορός» της Σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Παπακώστας, παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

            Η εν λόγω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή φοιτητών της Ειδικότητας «Ελληνικός Παραδοσιακός Χορός», στο πλαίσιο του μαθήματος της «Εθνοχορολογίας», σημαντικό μέρος του οποίου αφορά στη μεθοδολογία της εθνογραφικής επιτόπιας έρευνας με στόχο τη συνειδητοποίηση των ιδιαιτεροτήτων της «παραγωγής» χορευτικής γνώσης στο πλαίσιο μιας τοπικής κοινωνίας. Για τον σκοπό αυτό, 20 περίπου φοιτητές της παραπάνω ειδικότητας με επικεφαλής τον κ. Παπακώστα, βρέθηκαν στην Κερατέα διενεργώντας άσκηση επιτόπιας λαογραφικής – ανθρωπολογικής έρευνας με συνεντεύξεις – συζητήσεις με κατοίκους της περιοχής, μεταξύ των οποίων και μέλη του ΚΑΠΗ της πόλης.

            Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης ο πρώην Δήμαρχος Κερατέας και επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης του Δήμου Λαυρεωτικής Σταύρος Ιατρού, η πρόεδρος του «Ηγέχορου» Δήμητρα Λιέπουρη, ο δάσκαλος χορού του συλλόγου Ν. Στεργίου και μέλη του ΔΣ του συλλόγου.

            Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Π. Φιλίππου έκανε συνοπτική ιστορική αναφορά στην περιοχή τόσο κατά την αρχαιότητα όσο και στα νεώτερα χρόνια, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην εγκατάσταση των Αρβανιτών στην Αττική, στην παρουσία τους και την προσφορά τους στην περιοχή, αλλά και την πολύτιμη και καθοριστική συνεισφορά τους στην απελευθέρωση της Αττικής και της Ελλάδας γενικότερα κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.

            Στη συνέχεια, εστίασε στα πολιτισμικά στοιχεία και τις παραδόσεις των Αρβανιτών, στα ήθη και τα έθιμά τους, τους χορούς και τη μουσική τους και συγχάρηκε όσους ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης γιατί μέσω αυτής δίνεται η δυνατότητα σε νέους κυρίως ανθρώπους να ανακαλύψουν ένα άγνωστο κομμάτι της Αττικής.

            Ακολούθησε διαλογική συζήτηση μεταξύ των φοιτητών της Ειδικότητας «Ελληνικός Παραδοσιακός Χορός» και των μελών του ΚΑΠΗ Κερατέας, στο πλαίσιο της επιτόπιας έρευνας, για τη συγκέντρωση – καταγραφή λαογραφικών και ανθρωπολογικών στοιχείων για την περιοχή.