Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαυρεωτικήΣύλλογοιΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Συνάντηση Διασυλλογικού με τον Δήμο για όλα τα επίκαιρα θέματα της περιοχής

Το Σάββατο 10/06 πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση μελών του Διοικητικού Συμβούλιου της Ομοσπονδίας με τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής κ.Δημήτρη Λουκά και τους συνεργάτες του, κ Κωνσταντίνο Λιούμη (Υπεύθυνο καθαριότητας) και τον κ Χάρη Ζαγουρή (Διευθύνοντα Σύμβουλο της Δ.ΑΝ.ΕΤ.Α.Λ.).

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας παρευρέθηκαν οι:Νικηφόρος Φρατζέσκος - πρόεδρος της Ομοσπονδίας & του συλλόγου ‘Τσονιμα’, Θεμιστοκλής Μακαντάσης – αντιπρόεδρος της  Ομοσπονδίας και πρόεδρος του συλλόγου ‘Πανοραμα’, Πάρης Μαρούσης - πρόεδρος του συλλόγου ‘Βρωμοπουσι’,  Σπύρος Ιορδανίδης- πρόεδρος του συλλόγου ‘Συρι‘, Αθανάσιος Αντωνιάδης  πρόεδρος  του  Ναυταθλητικού ομίλου, Βαγγέλης Ταράσης – Γραμματέας του συλλόγου ‘Περιγιάλι’ και υπεύθυνος επικοινωνίας της Ομοσπονδίας, Γιώργος Κερένης- μέλος των ΔΣ της Ομοσπονδιας και του συλλόγου ‘Τσονιμα’  και  Αρτέμιος Μαινας – μέλος του ΔΣ του συλλόγου ‘Βρωμοπούσι’.

Η συζήτηση έγινε σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας και αφορούσε τη παρακάτω λίστα θεμάτων και αιτημάτων που κατατέθηκαν από την Ομοσπονδία μας:

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ 

Για το συγκεκριμένο θέμα ενημερωθήκαμε ότι:

 - Ο Δήμος θα διαθέσει 4 άτομα καθημερινά, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα οποία θα ασχολούνται αποκλειστικά με τη καθαριότητα των παραλιών, στις οποίες όπως μας πληροφόρησε θα τοποθετηθούν όπου απαιτούνται   καινούργιοι  κάδοι.

 - Στα δύο κεντρικά σημεία συγκομιδής των σκουπιδιών (Συρί & είσοδος  Περιγιαλίου) οι μεγάλοι κάδοι θα αντικατασταθούν με πολλούς μικρότερους ενώ θα τοποθετηθούν και κάδοι ανακύκλωσης. Επίσης θα υλοποιηθεί πρόσφατη πρόταση της Ομοσπονδίας και θα κατασκευαστεί περίφραξη για τη παρεμπόδιση μεγάλων φορτηγών που αδειάζουν ανεξέλικτα μπάζα.  Αναμένεται  έναρξη εργασιών από το  χώρο του Συρίου (πίσω από τη ΔΕΗ ).

– Η Ομοσπονδία επέμεινε στο πάγιο αίτημα της να διατεθούν τη καλοκαιρινή περίοδο άτομα και για τα δύο αυτά κεντρικά σημεία εναπόθεσης σκουπιδιών που θα προσέχουν και θα περιποιούνται καθημερινά τους συγκεκριμένους χώρους.

ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ 

Τονίσαμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επαναλειτουργήσει η συγκοινωνία προς Λαύριο και Κερατέα και όχι μόνο για 1 ημέρα την εβδομάδα αλλά  τουλάχιστον τρεις. Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει την περίπτωση χρησιμοποίησης ενός  μικρού πούλμαν (20 θέσεων) το οποίο θα καλύπτει τη γραμμή με διέλευση από Συρί έως Βρωμοπούσι  με δυο δρομολόγια την ήμερα . Τέλος τόνισε ότι  αναλόγως της κίνησης που θα παρουσιαστεί,  θα δρομολογηθεί  ένα μεγαλύτερο λεωφορείο.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ 

– Μετά από πολλά χρόνια έγινε δεκτό το αίτημά μας για κάλυψη από το Δήμο των εξόδων των έκτακτων δειγματοληψιών που πραγματοποιεί η Ομοσπονδία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού , στην εκβολή του Βιολογικού στη θάλασσα.   Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τον συνεχή έλεγχο της σωστής επεξεργασίας των αποβλήτων.

– Ο Δήμαρχος αποδέχτηκε το αίτημα μας για την ανάληψη από μέρος του Δήμου πρωτοβουλίας για τη διενέργεια άμεσων συζητήσεων με τη ΔΕΗ και DOW προκειμένου να διευκρινισθούν οι τρόποι λειτουργίας των βιολογικών μονάδων που διαθέτουν ώστε να διασφαλιστεί και από αυτή τη πλευρά η προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων των οικισμών μας .

– Σχετικά με τον περιορισμό της δυσοσμίας του Βιολογικού επανήλθε η πρόταση της Ομοσπονδίας για την κατασκευή θόλου με σύστημα απόσμησης στο σημείο υποδοχής των λημμάτων από τα βυτία, ως μόνη λύση. Επίσης αναφέρθηκε ότι θα αναζητηθεί πληροφόρηση για τις κατασκευές αυτές και από άλλους δήμους (π.χ. Ρέθυμνο)  οι όποιοι έχουν εφαρμόσει παρόμοιες μεθόδους .

ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ 

Ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε για τις προσπάθειες που γίνονται για εξασφάλιση χρηματοδότησης από τη Περιφέρεια, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι διαδικασίες ένταξης στο σχέδιο πόλης των περιοχών μας .

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΧΩΡΩΝ ΣΕ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Μόλις πληροφορηθήκαμε το θέμα του διαγωνισμού από την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου και παρότι έπρεπε να μας έχουν ενημερώσει πολύ ενωρίτερα, θεωρήσαμε σκόπιμο πριν προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια να λάβουμε από τους καθ’υλην αρμόδιους όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινήσεις προκειμένου τα μέλη μας να διαμορφώσουν την πιο σωστή άποψη.

Ένας από τους λόγους που ζητήθηκε η συνάντηση με τον κ. Δήμαρχο, ήταν για να εκφράσουμε τους φόβους και τις ανησυχίες μας σχετικά με τη νομιμότητα του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε για την παραχώρηση χώρων και τοποθέτηση καντινών σε παραλίες του Δήμου Λαυρεωτικής. Φόβοι οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν τη Τρίτη 14/06 με την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για ασφαλιστικά μέτρα κατά του συγκεκριμένου διαγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που θα έχει τελικά η υπόθεση, η Ομοσπονδία, όπως τόνισε και στον Δήμαρχο θα διαφυλάξει με κάθε νόμιμο τρόπο, τόσο τη χρήση των παραλιών ως κοινόχρηστο δικαίωμα των λουόμενων, όσο και τη προστασία των ακτών και του οικοσυστήματος, αγαθά ανεκτίμητα που δεν διαπραγματεύονται.

Για την ομοσπονδία
              -Ο-                               -Ο-                                -Ο-
Πρόεδρος                  Αντ/δρος                Γραμματέας
Ν. Φρατζέσκος             Θ. Μακαντάσης         Σ. Γρηγοράκος