Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαύριοΣύλλογοιΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ανακοίνωση Συλλόγου «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ» για την καντίνα και τις ξαπλώστρες στην παραλία Πασά

Κύριε Δήμαρχε, σε συνέχεια της επιστολής που σας στείλαμε (28/6/2017 – αρ.πρωτ. 11081) και κατά την πάγια τακτική σας δεν απαντήσατε, σας κοινοποιούμε την κήρυξη της παραλίας Πασά ως αρχαιολογικό χώρο και σας ζητάμε να ενημερώσετε τους δημοτικούς συμβούλους και κυρίως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΑΝΕΤΑΛ, αν και ορισμένα μέλη του γνωρίζουν πολύ καλά το καθεστώς που ισχύει στην παραλία Πασά καθώς και την στάση των κατοίκων γύρω από όλα αυτά.

Λόγω του ότι η κήρυξη του 1964 χωροθετεί πολύ συγκεκριμένα τον αρχαιολογικό χώρο, πιστεύουμε ότι η καντίνα είναι μέσα σε αυτόν και σας παρακαλούμε να τον ξαναελέγξετε. Όσον αφορά τις ξαπλώστρες στην παραλία είναι κάτι που πρέπει να το σκεφτείτε σοβαρά για πολλούς λόγους, σας αναφέρουμε μερικούς:

1. Η κήρυξη της παραλίας σε αρχαιολογικό χώρο.
2. Το έδαφος της παραλίας (πάνω από το μισό σε βάθος) είναι καλυμμένο με αμμοθίνες που τις διασχίζουν τρία μικρά μονοπάτια προς τη θάλασσα. Ο χώρος αυτός είναι χαρακτηρισμένος ως ευπαθές οικοσύστημα και προστατεύεται από τους ελληνικούς και τους ευρωπαϊκούς νόμους.
3. Η παραλία Πασά έχει δεχτεί πολλές και βάναυσες επεμβάσεις με βαριά μηχανήματα καθαρισμού, εντελώς ακατάλληλα για το ασταθές έδαφος της (λόγω της ύπαρξης του από την αρχαιότητα έλους και του υψηλού υδροφόρου ορίζοντα.
Ο Σύλλογος μας έχει ολόκληρο αρχείο με επιστολές – εκκλήσεις – καταγγελίες προς κάθε αρμόδιο για την κακομεταχείριση του εδάφους της και την αμμοληψία που γινόταν σε κάθε καθαρισμό.
Επιπλέον μετά την πραγματικά μεγάλη ζημιά που έγινε το 2005 (το μηχάνημα βούλιαξε στην άκρη της παραλίας αφήνοντας μία μεγάλη λίμνη) εμείς οι κάτοικοι με χειρωνακτική εργασία προσπαθούσαμε να διορθώσουμε αυτή την καταστροφή και σχεδόν το έχουμε καταφέρει. Ακόμα όμως οι βλάβες είναι ορατές…
Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε σελίδες και σελίδες με έγγραφα και φωτογραφίες προς και από κάθε αρμόδια αρχή, σταματάμε εδώ, καλώντας σας ακόμα μία φορά να αφήσετε την παραλία Πασά έτσι όπως είναι στη φυσική της κατάσταση και ισορροπία, σαν έναν ιδιαίτερο χώρο, που οι χρήστες του απ’ όλη την Λαυρεωτική αγαπούν.
Επαναδιατυπώνουμε την απορία μας: από το 2004 έχουμε υποβάλει ξανά και ξανά τα πάγια πλέον αιτήματα μας για φωτισμό, καθαριότητα κλπ (πολύ στοιχειώδης παροχές που δεν τις έχουμε) χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Νομίζετε ότι η καντίνα και οι ξαπλώστρες είναι η απάντηση στην υποβάθμιση που μας έχετε καταδικάσει;
Κύριε Δήμαρχε παρακαλούμε αυτή τη φορά να μας απαντήσετε. Το να αγνοείτε μια ολόκληρη περιοχή δεν λύνει το πρόβλημα. Το επιδεινώνει και οξύνει τις μεταξύ μας σχέσεις.
Διατηρώντας την άσκηση των νομίμων δικαιωμάτων μας,

Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος             Η Γ. Γραμματέας
Στέλλα Γκρανιά             Λένα Οικονόμου

ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΟΥΝΙΟΥ «Η ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ»
Σειρήνων 2, Λιμάνι Πασσά, Λαύριο 19500
Τηλ. 2292069196, Κιν. 6956302219
e-mail: sounienv@gmail.com