Ανακοίνωση του Δημοτικού Συνδυασμού “Λαϊκή Συσπείρωση” για την εκμίσθωση των παραλιών

Μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαυρεωτικής στις 28/6/2017 με αφορμή την ακύρωση του διαγωνισμού και προκύρηξη δεύτερου για την εκμίσθωση των παραλιών με παράτυπες διαδικασίες της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Ακινήτων Λαυρεωτικής Δ.ΑΝ.ΕΤ.Α.Λ. αναρωτιέται κανείς ποιές διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στις «αντιμαχόμενες» παρατάξεις.

Μήπως στον τρόπο διοίκησης και στον τρόπο διαχείρησης ή μήπως αλλάζουν οι συντεχνίες; Γιατί στην άσκηση πολιτικής δεν υπάρχει σχεδόν καμία διαφορά, αλλά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα! Μαζί ψηφίζουν ισοσκελισμένους και ελλειματικούς ισολογισμούς- προϋπολογισμούς στα πλαίσια της αντιλαϊκής μνημονιακής πολιτικής. Συνενετικά τροποποιούν και αναμορφώνουν τους οικονομικούς πίνακες (εσόδων-εξόδων) συνέπεια των τεράστιων περικοπών που έχει επιβάλει η Κεντρική εξουσία με τους εφαρμοστικούς νόμους και οδηγούν τον Δήμο στην οικονομική ασφυξία χωρίς καμία αντίδραση.
Έχουν αποδεχτεί σιωπηρά την απώλεια του προσωπικού και την κατακρεούργηση των εργασιακών σχέσεων, ενώ για τους συμβασιούχους εργαζόμενους συνεχίζεται η ομηρία και παραμένουν κενές οργανικές θέσεις και νέες που θα προκύψουν για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου. Δηλώνουν ουδέτεροι ή απέχουν από διεκδικήσεις, αλλά χρησιμοποιούν την κομματική τους ταυτότητα όπου χρειαστεί για να καταδικάζουν τον λαό στη φτώχεια και στην ανεργία, ενώ αρέσκονται σε συσίτια και εκδηλώσεις με χορηγίες για να αποφύγουν τη λαϊκή κατακραυγή καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες σε αδύναμες ομάδες και σε θυγόμενους πολίτες κατ’εφαρμογή των αντιδραστικών νόμων.

Στην 5η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 22/2/2017 συμφώνησαν όλες οι πλευρές (με επιμέρους παρατηρήσεις) εκτός της Λαϊκής Συσπείρωσης για δωρεάν παραχώρηση χρήσης και εκμετάλευσης όλων των παραλιών του Δήμου Λαυρεωτικής και όλων των ακινήτων και των κοινοχρήστων χώρων, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση του σκοπού σύστασης της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας.
Αυτοί που σήμερα διαμαρτύρονται για τοιχοδιωκτικούς χειρισμούς του Δημάρχου, οι ίδιοι δεν δημιούργησαν και διατήρησαν επί των ημερών τους την Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία ΔΑΝΕΤΑΚ και στη συνέχεια ενεργοποιήθηκε από τον κ. Λουκά ως ΔΑΝΕΤΑΛ για τον ίδιο σκοπό; Δεν υπήρχαν στο παρελθόν πολεοδομικές παραβάσεις στον αιγιαλό από ιδιώτες επιχειρηματίες μισθωτές για παράνομες κατασκευές και έκλειναν τα μάτια; Δεν υπάρχουν ακόμα οφειλές από μισθώματα και πρόστιμα που είναι χρεωμένα στο Δήμο ακολουθώντας την ίδια πολιτική;

Συγκρούστηκαν ποτέ με μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα προς όφελος του λαού όπως στην υπόθεση EUROTERRA ή έδωσαν γή και ύδωρ; Υποστήριξαν ποτέ τους ελεύθερους επαγγελματίες που νόμιμα αναζητούν το μεροκάματο ή ήταν και είναι τόσο οι προηγούμενες Διοικήσεις όσο και η σημερινή απέναντί τους με απειλές και εκβιασμούς δήθεν για το συμφέρον του Δήμου βάζοντας απλησίαστα μισθώματα για τον αποκλεισμό τους;

Βρέθηκε έστω και ένας από πλευράς Δήμου μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στην περιοχή μας ή με την στάση τους φτωχοποιούν το λαό καθημερινά; Για να δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά τους στοχοποιούν τη Λαϊκή Συσπείρωση γιατί απουσίαζε (δικαιολογημένα) από το επίμαχο θέμα. Αν και γνωρίζουν ότι οι μάχες δίνονται στο δρόμο και όχι σε κλειστές αίθουσες, στους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύσσονται σε όλα τα μέτωπα με ταξικό προσανατολισμό. Δηλώνουμε μάχιμοι και παλεύουμε με συνέπεια μέσα και έξω από τα θεσμικά όργανα τιμώντας έτσι την εμπιστοσύνη του κόσμου. Όμως προκαλούν εντύπωση οι στημένες κοκορομαχίες για δημιουργία εντυπώσεων και η προβολή δύναμης ισχύος. Η
επιδερμική «κόντρα» που φαίνεται από τις ανακοινώσεις φανερώνει την αδυναμία τους να ξεφύγουν από την υπάρχουσα κατάσταση. Βέβαια ο Δήμαρχος κ.Λουκάς (Πρόεδρος της ΔΑΝΕΤΑΛ) έχει σοβαρές ευθήνες γιατί παραβιάζει πόρτες ανοικτές και προχωράει σε αυθαίρετες ενέργειες, με πρόσχημα την εξασφάλιση εσόδων. Κάνοντας διάφορους ελιγμούς αξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν ρωγμές στη Διοικούσα Παράταξη και αυτό οφείλεται γιατί δεν επιτρέπεται η διαφορετική γνώμη σε ζητήματα διοίκησης ούτε η αντίθετη άποψη σε προβλήμτα της καθημερινότητας και ο τρόπος έκφρασης υποτάσσεται στην απόφαση του ενός και όχι των πολλών. Πολλές φορές ο Δήμαρχος κινείται στα όρια της νομιμότητας. Κατασκευάζει αποφάσεις, εκθέτει τους συνεργάτες του, διεκδικεί τα εύσημα για λογαριασμό του, βλέπει το δήμο σαν επιχείρηση και λειτουργεί όπως ο ίδιος κρίνει. Το ψέμα είναι όμορφο γιατί αλλάζει συνεχώς φορεσιές και άλλοι το βαπτίζουν μαγκιά, εξυπνάδα, ενώ στην ουσία είναι κοροϊδία!

Καλλιεργεί αυταπάτες με θετικά σχόλια ότι θα αναβαθμίσει το παραλιακό μέτωπο με ανάδοχους επιχειρηματίες μεσέας τάξης αποκλείοντας κάθε αυτοαπασχολούμενο να έχει πρόσβαση στις ενοικιαζόμενες παραλίες για απασχόληση με παροχή υπηρεσιών. Η Λαϊκή Συσπείρωση επισημαίνει ότι αναβάθμιση των παραλιών για την εξυπηρέτηση των λαϊκών οικογενειών μπορεί να γίνει από τη Δημοτική Αρχή με ίδιους πόρους και μόνιμο προσωπικό στην καθαριότητα, με άμεση μείωση των Δημοτικών τελών και ενίσχυση από την κρατική επιχορήγηση. Με ανακοίνωση της 25/2/2017 η Λαϊκή Συσπείρωση τόνιζε ότι ο καταστατικός και γενεσιουργός σκοπός της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας δεν καθίσταται κοινωφελής και ασφαλώς δεν προάγει τα τοπικά συμφέροντα. Αντιθέτως ενεργοποιείται μια δημοτική επιχείρηση Α.Ε. με στόχο την κερδοφορία στο όνομα της ναρκοθετημένης «ανάπτυξης» με πολυεπίπεδη αυτοτελή επιχειρηματική δράση. Όμως με την αντίληψη και την πολιτική που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή, φιλολαϊκή διαχείρηση δεν μπορεί να υπάρξει.

Γι’αυτό χρειάζεται να αναπτυχθεί η αντίσταση και οι μορφές παρέμβασης, για να παραμείνουν οι παραλίες ανοικτές και οι κοινόχρηστοι χώροι ελεύθεροι για όλους, χωρίς εκμισθώσεις ή παραχωρήσεις, αλλά δωρεάν χρήση για το σύνολο των κατοίκων χωρίς καμία επιβάρυνση. Αντί η Δημοτική Αρχή να επιβάλλει νέα χαράτσια εξασφαλίζοντας πόρους με την αφαίμαξη του λαού, θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τα λαϊκά προβλήματα, τα φαινόμενα της ακρέας φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την απλήρωτη εργασία στη νεολαία, χωρίς υποσχέσεις αλλά με σχέδιο και αλλαγή πλεύσης. Οι άλλες παρατάξεις θα πρέπει να επιλέξουν τον τρόπο αντιπαράθεσης με πολιτικά επιχειρήματα και να σκεφτούν αν υπάρχουν διακριτές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους, τη στιγμή
που υπάρχει πλήρης ταύτιση με την ασκούμενη πολιτική. Εμείς είμαστε αντίθετοι με την πολιτική που πρεσβεύουν γιατί ακολουθούν και εφαρμόζουν μέχρι κεραίας όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και τους στόχους της κυρίαρχης πολιτικής. Αν διαγωνίζονται ποιος μπορεί να είναι καλύτερος διαχειριστής με τα σημερινά δεδομένα τώρα που έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί, ας μην ψάχνουν για στηρίγματα γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια σύγκλησης μέσα στην αντιδραστική «αρχιτεκτονική» του Καλλικράτη. Το ζητούμενο δεν είναι η εναλλαγή προσώπων αλλά η αλλαγή πολιτικής.

Λαύριο 10/7/2017

Αρέσει σε %d bloggers: