Κίνηση “Απελαστε το Ρατσισμό” Λαυρεωτικής

Το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει ξανά στην επιφάνεια, τα χρόνια προβλήματα του Κέντρου Αιτούντων Ασύλου Λαυρίου. Αφορμή στάθηκε η αποχώρηση του Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) από την διαχείριση του χώρου την οποία είχε αναλάβει προ δεκαετίας περίπου. Κατά τον Ε.Ε.Σ. ο λόγος της αποχώρησης ήταν ο χαρακτηρισμός, από το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, του Κέντρου Φιλοξενίας ως προσωρινού (!). Το υπουργείο οφείλει να απαντήσει γιατί οδηγεί σε υποβάθμιση ένα χώρο με τέτοια ιστορική σημασία, ο οποίος λειτουργεί από το 1949 και έχει αποτελέσει κομβικό στοιχείο του αρχιτεκτονικού κέντρου και της φυσιογνωμίας της πόλης μας. Ανάλογα πρέπει να απαντήσει και η περιφέρεια η οποία προεκλογικά είχε υποσχεθεί την αποκατάσταση του κτιρίου.

Η αποχώρηση του Ε.Ε.Σ. σημαίνει ότι θα υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα-ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ παράλληλα η κουζίνα του κέντρου θα σταματήσει να λειτουργεί. Θα υπάρξει έλλειψη σε είδη πρώτης ανάγκης (πάνες μωρών κ.τ.λ.) τα οποία κάλυπτε ο Ε.Ε.Σ. Αυτή η εξέλιξη όχι μόνο αφήνει στο δρόμο 20 περίπου εργαζόμενους, αλλά έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι επίκειται σημαντική υποβάθμιση του Κέντρου είτε με μέθοδο «στραγγαλισμού» αφήνοντας τους πρόσφυγες χωρίς φαγητό κ.τ.λ. ώστε να αναγκασθούν να φύγουν (όχι καλή ιδέα-είναι αποφασισμένοι και ενωμένοι) ή ακόμα χειρότερα με κάποια προσπάθεια δυναμικής εκκένωσης του χώρου με χρήση βίας (ακόμα χειρότερη ιδέα-βρισκόμαστε σε «τουριστική» περίοδο). Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του ρόλου και του χαρακτήρα του Κέντρου και θεωρούμε υπεύθυνους, για οποιαδήποτε επίπτωση στην σωματική ακεραιότητα των προσφύγων και ειδικά των παιδιών, όλους τους αρμόδιους φορείς.

Το κέντρο αιτούντων ασύλου έχει μια σημαντική ιστορία. Δημιουργήθηκε αρχικά με ευθύνη του Ο.Η.Ε. και ήταν το μοναδικό κέντρο στην Ελλάδα (ίσως και σε όλη την Ευρώπη). Στο παρελθόν εκτός από πρόσφυγες έχουν βρεθεί και πρώην κρατούμενοι στα λευκά κελιά της Τουρκίας. Άνθρωποι που υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια. Σήμερα η πλειοψηφία όσων διαμένουν στο κέντρο αποτελείται από πρόσφυγες του πολέμου στη Συρία. Στο κέντρο διαμένουν πολλά παιδιά, τα οποία μάλιστα φοιτούν στα σχολεία της πόλης μας. Οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία που έχουν αναλάβει την ένταξη των προσφυγόπουλων κάτω από πολλές φόρες αντίξοες συνθήκες, έχουν καταφέρει να επιτυχώς να υπάρχει όχι μόνο αρμονική σχέση μεταξύ όλων των παιδιών, αλλά και αρκετά προσφυγόπουλα να έχουν αποφοιτήσει. Αναρωτήθηκαν όσοι «ονειρεύονται» την μεταφορά των προσφύγων, όπως-όπως, διασκορπισμένους σε διάφορα κέντρα σε όλη την Ελλάδα για το μέλλον (και) αυτών των παιδιών;

Στη δύσκολη εποχή που ζούμε τα προβλήματα της χρόνιας ανεργίας, της λιτότητας, της μετανάστευσης των νέων στο εξωτερικό, δεν θα τα λύσουμε κάνοντας επίθεση σε αυτούς που σωθήκαν από την κόλαση του πολέμου, που έχασαν την πατρίδας τους, αλλά ενώνοντας τις φωνές μας όλοι μαζί, ντόπιοι, πρόσφυγες, μετανάστες εργαζόμενοι, άνεργοι ενάντια σε όσους μας εκμεταλλεύονται.

Η Κίνηση «απελάστε το ρατσισμό» στηρίζει τα αιτήματα των προσφύγων του Κέντρου Αιτούντων Ασύλου. Αντί λοιπόν να αντιμετωπίζουμε το κέντρο ως «εμπόδιο», ως κάτι που πρέπει να «κρύψουμε» να αντιληφθούμε ότι στο Λαύριο, το ίδιο πόλη προσφύγων και μεταναστών, η ύπαρξη μιας δομής φιλοξενίας εντός του κέντρου της πόλης μας είναι στοιχείο φυσιογνωμίας, μας θυμίζει την καταγωγή και την ταυτότητα μας και τέλος να παλέψουμε για να αναδειχθεί το κέντρο σε ένα «αξιοθέατο» ανθρωπιάς, σε ένα ζωντανό «μνημείο», που θα νιώθουμε υπερήφανοι να το παρουσιάζουμε στους επισκέπτες της πόλης μας.

ΚΙΝΗΣΗ “Απελάστε το Ρατσισμό ” ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Υ.Γ.
Δυστυχώς με την αναγγελία της αποχώρησης του Ε.Ε.Σ, διάφορες «φωνές», αδιαφορώντας ότι μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, φαντασιώνονται την αποχώρηση των προσφύγων από την πόλη και άρχισαν μάλιστα να «μοιράζουν» του χώρους του κέντρου, προωθώντας το ιδεολόγημα ότι λίγο- πολύ η παρουσία των προσφύγων «πλήττει τον τουρισμό». Σε αντίθεση με τις «θεωρίες» για τον «τουρισμό», είναι σημερινή, απτή, πραγματικότητα ότι οι πρόσφυγες επιδοτούνται μηνιαίως από Διεθνείς Οργανισμούς (και σε καμία περίπτωση από το Ελληνικό κράτος) και φυσικά καταναλώνουν αυτά τα χρήματα, αγοράζοντας τρόφιμα είδη πρώτης ανάγκης κ.α., ενισχύοντας την τοπική οικονομία. Ποιος παίρνει λοιπόν την ευθύνη, σε περίπτωση «μεταφοράς» των προσφύγων, για την διαρροή από την πόλη κάποιων χιλιάδων ευρώ το μήνα που ως τώρα πήγαιναν στις τοπικές επιχειρήσεις;

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟΥ ΛΑΥΡΙΟΥ
ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ-ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

Αρέσει σε %d bloggers: