Ο Δήμος Λαυρεωτικής ενημερώνει για τα Μέτρα Πρόληψης και Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από τα κουνούπια

Ο Δήμος Λαυρεωτικής ενημερώνει τους πολίτες, ότι τα κουνούπια αποτελούν σοβαρό παράγοντα κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία, λόγω της δράσης τους ως διαβιβαστές, στην εξάπλωση ασθενειών, όπως ελονοσία, λοίμωξη από τον ιό του Νείλου, δάγκειος πυρετός κ.ά. Πρόσφατα μια αναδυόμενη λοιμώδης νόσος, που οφείλεται στον ιό Zika, προστέθηκε στον κατάλογο των νοσημάτων που μεταδίδονται με κουνούπια.

 Εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών, είναι περιοχές με φυσικές ή τεχνητές συλλογές γλυκού ή υφάλμυρου νερού, στάσιμου ή χαμηλής ροής, πολύ μικρές συλλογές στάσιμου νερού (π.χ. βαρέλια, ανθοδοχεία, παλιά ελαστικά αυτοκινήτων, πιατάκια γλαστρών, κουβάδες κλπ), ακόμη και εδάφη με αυξημένη υγρασία.

 Πέραν των κινδύνων για τη Δημόσια Υγεία, τα κουνούπια αποτελούν παράγοντα υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων και επισκεπτών στις περιοχές όπου ενδημούν.

 Πρωτεύουσας σημασίας δράση αποτελούν οι οδηγίες πρόληψης και ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, σύμφωνα με τις οποίες ο κάθε πολίτης θα πρέπει:

 • Να μην διατηρεί ακάλυπτα δοχεία με νερό και να απομακρύνει το στάσιμο νερό από αντικείμενα όπως βαρέλια, κουβάδες, ανθοδοχεία (π.χ. σε νεκροταφεία), πιατάκια στις γλάστρες, υδρορροές, παλιά λάστιχα κλπ.
 • Να φροντίζει για την υγειονομική προστασία των ιδιωτικών δεξαμενών συγκέντρωσης νερού, τοποθετώντας κατάλληλα πλέγματα (σίτες).
 • Να ποτίζει με τρόπο ώστε να μην δημιουργούνται στάσιμα ύδατα, καθότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών των κουνουπιών.
 • Να φροντίζει για τη συνεχή ανανέωση και χλωρίωση του νερού σε κολυμβητική δεξαμενή ή και διακοσμητικά σιντριβάνια που διατηρεί. Σε περίπτωση που αυτά δεν χρησιμοποιούνται, να εκκενώνονται.
 • Να τοποθετεί αντικουνουπικά πλέγματα στα ανοίγματα των κτιριακών του εγκαταστάσεων (πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς κ.λ.π).
 • Να χρησιμοποιεί εγκεκριμένα εντομοκτόνα – εντομοαπωθητικά περιβάλλοντος.
 • Να χρησιμοποιεί εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά, καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, στο δέρμα και επάνω στα ρούχα.
Από το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας

One thought on “Ο Δήμος Λαυρεωτικής ενημερώνει για τα Μέτρα Πρόληψης και Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από τα κουνούπια

 • 04/08/2017, 20:32
  Permalink

  Θυμάμαι από πέρισυ καταγγελία κάποιου , εδώ στη σελίδα σας μάλιστα. Να ναι καλά ο άνθρωπος που μας ειδοποίησε, έχουμε και μωρά στο σπίτι και το φαινόμενο είναι όντως ανησυχητικό . Και είχε δίκιο. Πραγματική απορία χωρίς ίχνος “αντιπολιτευτικής” διάθεσης: Ο Δήμος εκτός από το να μας ενημερώνει, εδώ και 1 χρόνο φρόντισε να γίνει ο κατάλληλος ψεκασμός; Εμείς ως μονάδες μπορεί να παίρνουμε τα μέτρα μας, αλλά αυτό ΔΕΝ αρκεί. Θα εκτιμούσα πραγματικά μια επίσημη απάντηση, σχετικά με τις ενέργειες που ακολούθησαν την περισυνή καταγγελία.(Τη βρήκα στο site, με μια απλή αναζήτηση: http://bit.ly/2ff3LTK )

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρέσει σε %d bloggers: