Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
Δήμος ΛαυρεωτικήςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Αντιπροσωπεία από την αδελφοποιημένη πόλη του Αλέξινατς της Σερβίας και από την Αιανή Κοζάνης υποδέχτηκε ο Δήμος Λαυρεωτικής

Στο Δήμο Λαυρεωτικής βρέθηκαν ο Δήμαρχος Nenad Stanković της αδελφοποιημένης πόλης του Λαυρίου Αλέξινατς, συνοδεία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και ενός Δημοτικού Συμβούλου και αποστολή από την Τοπική Κοινότητα Αιανής του Δήμου Κοζάνης. Η σερβική και η ελληνική αποστολή φιλοξενήθηκαν από το Δήμο μας για τρεις ημέρες.

Ο Δήμος μας είναι αδελφοποιημένος από το 1999 με το Αλέξινατς, μια πόλη 16.500 κατοίκων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Σερβίας. Η φιλία που γεννήθηκε ανάμεσα στις δύο πόλεις, προέκυψε μέσα από τα αποκαΐδια της βομβαρδισμένης πόλης του Αλέξινατς από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, κατά την πολεμική κρίση της Γιουγκοσλαβίας το 1999. Τότε, αποστολή από το Λαύριο, πέρασε τα σύνορα οδικώς και εναπόθεσε ανθρωπιστική και φαρμακευτική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό της πόλης.

Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Δημήτρης Λουκάς μαζί με τον Αντιδήμαρχο κ. Παναγιώτη Τσίκλο, την Πρόεδρο του ΝΠΔΔ «ΘΟΡΙΚΟΣ» κ. Ευαγγελία Βελετάκου, το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Αντώνη Κωστάλα και την Ειδική Σύμβουλο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσων κ. Νατάσα Βασιλοπούλου, αντιπροσωπεία από το την Τοπική Κοινότητα Αιανής Κοζάνης, ενώ παρόντα ήταν και μέλη του διοικητικού συμβουλίου από το Σύνδεσμο Αλληλεγγύης και Φιλίας των Λαών «ΛΑΥΡΙΟ-ΑΛΕΞΙΝΑΤΣ» κκ. Αντώνης Μώρογλου, Σιταρένιος Γιώργος και Παναγιώτης Μπαφίλιας.

Στην κοινή συνάντηση που είχαν στο Γραφείο Δημάρχου το Σάββατο 2/9/2017 ο Δήμαρχος Δ. Λουκάς δήλωσε ότι:
« Σήμερα, υποδεχόμαστε μία αγαπημένη πόλη, την πόλη του Αλέξινατς, η αδελφοποίηση με την οποία έχει έναν ισχυρό συμβολισμό: συμβολίζει ότι η αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο των λαών. Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από εκείνη τη μαύρη μέρα της Ιστορίας , παρόλα αυτά η φλόγα έχει μείνει ζωντανή και στο μεσοδιάστημα έχει σφυρηλατηθεί το αίσθημα φιλίας μεταξύ των φορέων και των κατοίκων σε πολύ μεγάλο βαθμό, με πολιτιστικές επισκέψεις και ανταλλαγές. Παρόλα αυτά, επιθυμούμε να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε τις ανταλλαγές εμπλέκοντας τις νεολαίες των δύο Δήμων, καθώς είναι προνόμιο για τις περιοχές μας, αλλά και χρέος για τις επόμενες γενιές.»

Ο Σέρβος Δήμαρχος και τα υπόλοιπα μέλη των δύο αντιπροσωπειών ξεναγήθηκαν στο Δήμο μας, ξεκινώντας από τους αρχαιολογικούς χώρους του Σουνίου, το μουσείο κεραμικής τέχνης Π. Βαλσαμάκης, το Ορυκτολογικό μουσείο Λαυρίου, επισκέφθηκαν παραλίες του Δήμου, ενώ παράλληλα δοκίμασαν την παραδοσιακή μεσογειακή κουζίνα στην περιοχή μας.

 Από το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας