Εργατικό Κέντρο Λαυρίου: Εξόρμηση ενημέρωσης στην «ΝΕΙΛΟΣ Α.Ε»

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα εξόρμηση ενημέρωσης στην εταιρία ανακύκλωσης «Νείλος ΑΕ» μετά το θανατηφόρο «ατύχημα» που είχαμε την προηγούμενη Τετάρτη όπου έναν συνάδελφο τον σύνθλιψε κάτω από τις ερπύστριες ένας εκσκαφέας. Στην ενημέρωση που έγινε στους συνάδελφους από τα συνδικάτα σταθήκαμε στο γεγονός των μέτρων ασφαλείας που γίνονται λάστιχο πάνω στην πίεση που ασκείται για περισσότερη παραγωγή και την ανάγκη να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας και συλλογικές συμβάσεις, κάτι που μπορεί να το επιβάλλει μόνο ο οργανωμένος αγώνας. Γίνεται αντιληπτό ότι η αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» (22 τους τελευταίους 4 μήνες) και τα πολλά θανατηφόρα είναι απόρροια της έλλειψης στοιχειωδών κανόνων όρων πώλησης της εργατικής δύναμης, με συνέπεια:

  • τα ωράρια δεν υπάρχουν,
  • διαλείμματα είναι αιτία απόλυσης,
  • μέσα ατομικής προστασίας είναι πολυτέλεια και όποιος τολμάει να τα ζητήσει θεωρείται επικίνδυνος.
  • Μισθοί που ούτε στο ελάχιστο δεν επαρκούν για την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης.

Αποτέλεσμα να γίνεται ο κάθε ένας εργαζόμενος ένα αναλώσιμο είδος για την παραγωγή του μέγιστου κέρδους για τον ιδιώτη.

Σε αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι έχουν ευθύνη να απαντήσουν. Η εγγραφή τους στα συνδικάτα και η μαζικής τους συμμετοχή σε αυτά, και η διεκδίκηση της αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, της υποχρεωτικότητά τους για όλους τους εργοδότες, την ισχύ της ευνοϊκότερης σύμβασης και γενικευμένες αυξήσεις, είναι μονόδρομος για την ζωή της εργατικής τάξης.

Στην συνέχεια έγινε παρέμβαση στο ΚΕΠΕΚ Παλλήνης και επισημάνθηκε η ανάγκη προληπτικών ελέγχων σε όλους τους βιομηχανικούς χώρους της περιοχής και ειδικά σε ορισμένους που το Εργατικό Κέντρο επισήμανε την επικινδυνότητά τους. Όσον αφορά το θανατηφόρο στη «Νείλος ΑΕ» η προανάκριση συνεχίζεται.

Στην εξόρμηση συμμετείχαν και τα σωματεία: Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αρέσει σε %d bloggers: