Συνέντευξη Δημάρχου Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά στο Dimos.gr

«Ανεξαρτήτως ποιος σε ψήφισε και ποιος όχι, όταν εκλέγεσαι είσαι δήμαρχος όλων. Οφείλεις να φροντίζεις για όλους, δηλαδή για το κοινό καλό»  

Ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, μιλά στο dimos.gr για το όραμα του, τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα στον καιρό της κρίσης, τη σχέση με τους δημότες.

«Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία μόνο με «εγώ». Με το «εμείς» προχωρούν οι κοινωνίες. Κανείς ποτέ μόνος στην κρίση!»…

Ποιο είναι το όραμα σας για τη Λαυρεωτική;

Να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες του και να του προσδώσουμε και άλλες. Το κάνουμε ήδη. Είναι όραμα το οποίο υλοποιείται, δεν είναι απλά σκέψεις. Το όραμα έχει νόημα όταν το κανείς πράξη. Αυτό που κάνουμε, είναι ότι δημιουργούμε ένα δήμο λειτουργικό που μεριμνά για τους δημότες σε κάθε πτυχή.  Να είναι καλύτερη η καθημερινότητά τους σε όλους τους τομείς που μπορεί να επηρεάσει ο Δήμος. Στις συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες, στην καθαριότητα,  στο περιβάλλον. Χρειάζεται να δώσουμε όμως και μια ώθηση στην τοπική οικονομία .Στόχος μας είναι όμως  να αντιμετωπίσουμε και την οικονομική κρίση ,που αναπόφευκτα έχει αγγίξει και την περιοχή μας .Η προσπάθειά μας για προσέλκυση επενδύσεων ,δημιουργία θέσεων εργασίας κα ανάπτυξη του τουρισμού είναι ψηλά στην ατζέντα . Ο Δήμος είναι το πραγματικό σπίτι των δημοτών. Είναι το σπίτι όλων μας. Και οι δημότες είμαστε μια οικογένεια. Καταλαβαίνετε ότι ο καθένας οραματίζεται το καλύτερο για την οικογένειά του και το σπίτι του και κάνει τα πάντα για να το υλοποιήσει.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε;

Θα είμαι ειλικρινής. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να συγκεραστούν τα νόμιμα συμφέροντα, οι ανησυχίες, οι επιδιώξεις των δημοτών. Λογικό είναι να υπάρχουν αποκλίσεις, διαφορετικές οπτικές, αντίθετες απόψεις για διάφορα θέματα. Βασική αποστολή του Δημάρχου είναι ακριβώς αυτή. Να βρίσκει τη βέλτιστη λύση, με γνώμονα το δημόσιο και κοινό συμφέρον, όταν οι θέσεις μεταξύ δημοτών ή ομάδων δημοτών δεν συμπίπτουν. Δεν είναι εύκολο. Αλλά είναι απαραίτητο. Είναι προϋπόθεση για οτιδήποτε άλλο. Ανεξαρτήτως ποιος σε ψήφισε και ποιος όχι, όταν εκλέγεσαι είσαι δήμαρχος όλων. Οφείλεις να φροντίζεις για όλους, δηλαδή για το κοινό καλό.

Σε επίπεδο κοινωνικής στήριξης τι γίνεται;

Πάρα πολλά και είμαστε υπερήφανοι. Δεν το λέω πολιτικά. Κοινωνικά, ως άνθρωπος είμαι υπερήφανος. Κατ´ αρχάς να σημειώσω, επειδή τελείωσε το καλοκαίρι,  ότι λειτούργησε και φέτος με απόλυτη επιτυχία  η «Ζ Παιδική Εξοχή Κερατέας», η παιδική κατασκήνωση στο Διόνυσο Κερατέας, με τελείως  συμβολικό πόσο και εντελώς δωρεάν για τα παιδιά ανέργων και πολυτέκνων. Κατασκήνωση με υψηλή ποιότητα, εξαιρετικές συνθήκες υγιεινής και διαδραστικό πρόγραμμα ψυχαγωγίας για τα παιδιά. 

Ξεκινά παράλληλα και ο 4ος κύκλος διανομής τροφίμων του Κοινωνικού Παντοπωλείουστις ευπαθείς ομάδες δημοτών με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, ενώ έχει ήδη  προηγηθεί επιτυχής ολοκλήρωση τριών κύκλων επισιτιστικής βοήθειας σε 300 οικογένειες στο Δήμο μας.

Υπάρχουν και πολλές άλλες κοινωνικές δράσεις τις οποίες εμπλουτίζουμε και στις οποίες σχεδιάζουμε να προσθέσουμε και άλλες. Το Κέντρο Κοινότητας είναι μια νέα δομή που θα τεθεί σε λειτουργία στο Δήμο μας και αποτελεί βασικό κύτταρο της κοινωνικής αλληλεγγύης. Μέσα από αυτή τη δομή, όλοι οι πολίτες θα ξέρουν τις παροχές που δικαιούνται, τα επιδόματα, τις θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα προγράμματα που «τρέχουν» στην περιοχή μας και τις υπηρεσίες. Το Κοινωνικό Συσσίτιο, αποτελεί επίσης μία νέα δομή σκοπός της οποίας είναι να εξυπηρετήσει άτομα, που έχουν πληγεί από την οικονομική και κοινωνική κρίση της εποχής μας και να ανακουφίσει εκείνους που αδυνατούν να καλύψουν πλέον τη βασικότερη ανάγκη του, τη σίτιση.

Στο Δήμο μας επίσης λειτουργεί η πρωτοποριακή δομή των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ, που παρέχει υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής υγείας σε όλους τους δημότες.

Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν τον κεντρικό θεσμό συντονισμού για όλα τα θέματα που αφορούν τη προληπτική ιατρική, προσφέροντας στους δημότες υπηρεσίες συντονισμού προληπτικών εξετάσεων και υπηρεσίες ενημέρωσης για την υγεία των δημοτών.

Η αλήθεια είναι ότι ο όρος κοινωνική πολιτική πήρε για πρώτη φορά σάρκα και οστά επί δικής μου Δημαρχίας και είμαι υπερήφανος γι αυτό.

 Το περιβάλλον είναι πολύ σοβαρή διάσταση για το βιοτικό επίπεδο των δημοτών.

Έτσι είναι. Δραστηριοποιούμαστε συνέχεια. Από τη στιγμή που αναλάβαμε προβήκαμε σε αποκατάσταση και εξυγίανση των δύο ΧΑΔΑ (Κερατέα – Λαύριο), σε επανασχεδιασμό του συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων, ανακυκλώσιμων υλικών, πράσινων κλαδεμάτων και ογκωδών αντικειμένων, ενώ κάναμε δενδροφυτεύσεις σε δημόσιους κοινόχρηστους χώρους –μόνο το τελευταίο εξάμηνο έχουμε πραγματοποιήσει τέσσερις δενδροφυτεύσεις.

Δεν σταματάμε όμως εκεί. Μέσα στο 2016 εγκαταστήσαμε ειδικούς κάδους συλλογής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών σε κεντρικά σημεία στο Λαύριο και στην Κερατέα. Επίσης, ο Δήμος μας αναλαμβάνει την κατ´ οίκον παραλαβή των παραπάνω συσκευών, εφόσον αυτές είναι ογκώδεις. Η ανακύκλωση απομειώνει τον όγκο των απορριμμάτων, προστατεύει το περιβάλλον, αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των δημοτών. Γίνεται μια σωστή  κίνηση και αμέσως τα οφέλη διαχέονται σε τόσους τομείς.  Για τους παραπάνω λόγους, έχουμε πολύ πυκνό σχεδιασμό περιβαλλοντικών παρεμβάσεων.

Ποια είναι η μεγαλύτερη μεταβολή που έχει γίνει στην ρόλο των δήμων;

Η υποχώρηση των δυνατοτήτων του κράτους, λόγω της κρίσης, ρίχνει μεγαλύτερο βάρος στους δήμους. Κονδύλια περικόπτονται, υποδομές και υπηρεσίες αποδυναμώνονται. Ταυτόχρονα οι πολίτες βρίσκονται και αυτοί σε μεγαλύτερη αδυναμία απ´ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής πίεσης, της ανεργίας, κλπ. Οι δήμοι καλούνται να καλύψουν όσο μεγαλύτερο μέρος του κενού των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται από την αδυναμία του κεντρικού κράτους. Αυτό το κάνουμε στο Λαύριο σε μια διαρκή προσπάθεια να διευρύνουμε το πεδίο της παρέμβασης .

Αναφερθήκατε στη υγεία πχ.

Και όχι μόνο. Για παράδειγμα ενημερώσαμε τους αγρότες της περιοχής ότι προδημοσιεύτηκε  πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης φακέλων υποψηφιότητας για ένταξη στο πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020 για το έτος 2017».

Στόχος είναι η ενίσχυση νέων γεωργών και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Παροτρύνουμε, ενημερώνουμε, βοηθάμε και στηρίζουμε  όπως μπορούμε διότι η επαγγελματική επιτυχία των δημοτών και η οικονομική αναβάθμισή τους, είναι υπόθεση και του Δήμου καθώς η επιτυχία του καθενός αντανακλάται στο σύνολο.

Ένα μήνυμα;

Όλοι μαζί. Όπως ανέφερα, ο Δήμος είναι σπίτι και οικογένεια. Ο καθένας να στηρίζει τον άλλο και όλοι μαζί όλους. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Νομίζω η κρίση το έδειξε αυτό, με δραματικό τρόπο αλλά πιο καθαρά από ποτέ. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία μόνο με «εγώ». Με το «εμείς» προχωρούν οι κοινωνίες. Κανείς ποτέ μόνος στην κρίση!

http://dimos.gr

Αρέσει σε %d bloggers: