«Σφάζονται» Ύδρα και Λαύριο για την βραχονησίδα Άγιος Γεώργιος στο Σαρωνικό

Αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των δήμων Ύδρας και Λαυρεωτικής έχει αποτελέσει η βραχονησίδα ‘Αγιος Γεώργιος (ή Σαν Τζόρτζη), καθώς είναι μεγάλα τα οικονομικά οφέλη του ΟΤΑ στον οποίο υπάγεται διοικητικά.

Η ακατοίκητη νησίδα βρίσκεται στην είσοδο του Σαρωνικού κόλπου, ανάμεσα στο Σούνιο και την Ύδρα, με έκταση 4,3 τ.χλμ.

Αυτό που κάνει το νησί τόσο ελκυστικό δεν είναι μόνο τα καταγάλανα νερά του, αλλά το μεγάλο αιολικό πάρκο που έχει αναπτύξει η Τέρνα Ενεργειακή. Κι αυτό διότι, ο δήμος στον οποίο υπάγεται η νησίδα λαμβάνει 500.000 ευρώ ετησίως και οι δημότες του έχουν ισόποση απαλλαγή από τη ΔΕΗ.

Το τελευταίο διήμερο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δέχτηκε διαδοχικά στο γραφείο του τους δύο δημάρχους, Γιώργο Κουκουδάκη (Ύδρας) και Δημήτρη Λουκά (Λαυρεωτικής), οι οποίοι προκειμένου να ενισχύσουν τα αιτήματά τους, επιστράτευσαν βουλευτές, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικούς συμβούλους, ακόμα και καθηγητή Ιστορίας.

Από το 1834, με την πρώτη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους, το νησί ανήκε στον δήμο Ύδρας, όμως η ΕΛΣΤΑΤ στην απογραφή του 2011 το ενέταξε στον δήμο Λαυρεωτικής.

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των νησιωτών, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ενώ πλέον πανηγυρίζουν για την πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο απεφάνθη ομόφωνα ότι η νησίδα υπάγεται διοικητικά στον δήμο Ύδρας.

Ο Σκουρλέτης «νίπτει τα χείρας» του

Ο κ. Σκουρλέτης, στις συναντήσεις που είχε χθες και σήμερα, απέφυγε να πάρει θέση ενώ αρκέστηκε να διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι «το θέμα θα εξεταστεί με προσοχή και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη βέλτιστη λύση».

Στις συναντήσεις αυτές οι δήμαρχοι είχαν στο πλευρό τους, μεταξύ άλλων, τους εξής: Ο δήμαρχος Ύδρας τους βουλευτές Α΄Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη και Γεωργία Γεννιά, τον αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρο και τη νομική σύμβουλο της Περιφέρειας Αττικής, Όλγα Σαββίδου. Τη συμπαράσταση στο αίτημα του δήμου έχουν εκφράσει και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Κώστας Δουζίνας και της ΝΔ Κωνσταντίνος Κατσαφάδος.

Τον δήμαρχο Λαυρεωτικής συνόδευαν οι βουλευτές Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος και Γιάννης Δέδες, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου και ο ιστορικός Γιώργος Δερμάτης, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Louvain la Neuve.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρέσει σε %d bloggers: