Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαυρεωτικής για το μέλλον του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας αλλοδαπών στο Λαύριο

Μετά απο τη διακοπή λειτουργίας του κέντρου προσωρινής φιλοξενίας αλλοδαπών αιτούντων ασυλο απο το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής και τη συνάντηση του Δημάρχου Λαυρεωτικής με τον αρμόδιο Υπουργό κ.Μουζάλα και τον Υφυπουργό κ.Μπαλάφα -όπου διαπιστώθηκε απο την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου πλήρης αδυναμία διαχείρισης του ζητήματος- συνεδρίασε το Δημ.Συμβούλιο του Δήμου Λαυρεωτικής με μοναδικό θέμα τη λειτουργία του κέντρου.

Στο Δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκαν τα εξής

-Η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους πρόσφυγες Κουρδικής καταγωγής που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας ,φροντίζοντας να ενταχθούν σε οργανωμένες δομές σύμφωνα με το πλαισιο αρχών και κανόνων που προβλέπεται απο το κοινοτικό δίκαιο και την Ελληνική εννομη τάξη.

-Ο Ελληνικός Ερυθρός σταυρός ,ως πρωην ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης,να αναλαβει την εξόφληση των αποζημιώσεων των 25 απολυμένων εργαζόμενων συμπολιτών μας,αλλα και την εξόφληση του χρέους υψους 125.000 ευρω προς την επιχείρηση υδρευσης και αποχετευσης.

Τη δεδομένη στιγμή οι συνθήκες υγιεινής στο κέντρο φιλοξενίας είναι τραγικές ,δεν υπάρχει μέριμνα για σίτιση και γενικά οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες.Η όλη κατάσταση αποτελεί μια υγειονομική βόμβα και όχι μονο έτοιμη να εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες για τους Δημότες.Παράλληλα το κτίριο έχει κριθεί ακατάλληλο για στέγαση μετά την 2/2009 έκθεση αυτοψίας της πολεοδομίας Μαρκοπούλου και παρα τις αλεπάλληλες οχλήσεις του Δήμου προς τους αρμόδιους φορείς δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Για τους λόγους αυτούς ο Δήμος Λαυρεωτικής αποφάσισε επίσης τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως χώρο πρασίνου και την κατεδάφιση του εν λόγω κτιρίου με στόχο τη δημιουργία πλατείας που θα συνδέει το ιστορικό κέντρο της πολης με το παραλιακό μέτωπο.

Επίσης θέτει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προ των ευθυνών τους και ζητάει να προχωρήσουν σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες μεσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα 45 ημερών.Σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος Λαυρεωτικής θα κινηθεί δικαστικά και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προάσπιση των συμφερόντων των δημοτών.

Η Λαυρεωτική ανέκαθεν υπήρξε μια φιλόξενη περιοχή ,που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και με αυξημένο το αίσθημα της κοινωνικής πολιτικής.Αρκεί όμως να τηρούνται όλοι οι κανόνες που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση των φιλοξενούμενων και αρμονική συνύπαρξη με τους πολίτες.

ALLODAPOI 1

Από το Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας

Αρέσει σε %d bloggers: