Ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης ΚΚΕ Μεσογείων και Λαυρεωτικής σχετικά με τις εξελίξεις του Κέντρου Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο

Το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Λαύριο, το οποίο λειτουργούσε από τη δεκαετία του 50, με απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έγινε από μόνιμη δομή, προσωρινή. Αποτέλεσμα είναι η δομή να σταματήσει να χρηματοδοτείται, να αποχωρήσει ο Ερυθρός Σταυρός, να απολυθούν οι 27 εργαζόμενοι χωρίς να έχουν αποζημιωθεί και τους πολιτικούς πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής τους εγκατέλειψαν στο κτίριο, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς φαγητό.

Έγιναν πολλές παρεμβάσεις αντιπροσωπειών των εργαζομένων και των Κούρδων με τα υπουργεία, εργασίας και μεταναστευτικής πολιτικής. Στους εργαζόμενους τους “συμπαραστάθηκαν” και τους είπαν ότι πρέπει να αποζημιωθούν και επειδή είναι και γαλαντόμοι τους υποσχέθηκαν και χίλια ευρώ επίδομα. Φυσικά ούτε την αποζημίωση είδαν , ούτε το επίδομα. Στους πρόσφυγες τους έλεγαν ότι το κέντρο κλείνει αλλά αν θέλουν να μείνουν εκεί  θα κάνουν προσπάθεια να βρεθούν κονδύλια από το Υπουργείο Εργασίας και την κ. Φωτίου ώστε να ενταχθεί η δομή σε άλλο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής και να συνεχίσουν να ζουν εκεί. Μάλιστα τους είχαν υποσχεθεί από την ημέρα αποχώρησης του Ερυθρού Σταυρού σε δέκα μέρες το πολύ θα λυνόταν το ζήτημα της σίτισης με εταιρία, μετά από δύο μήνες οι πρόσφυγες τρώνε από βοήθεια που δίνουν σωματεία και σύλλογοι.

Η Κυβέρνηση είναι πολλαπλός εκτεθειμένη στο συγκεκριμένο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Υπουργός κ. Μουζάλας  είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής και τον Αντιπεριφερειάρχη. Όπως φαίνεται από την εξέλιξη των γεγονότων (Δημοτικό συμβούλιο με μόνο θέμα λήψη απόφασης για το Κέντρο υποδοχής) υπάρχει μία συμφωνία να μεταφερθεί το πρόβλημα σε τοπικό επίπεδο να απαλλαγή η κυβέρνηση από το βάρος της συμπαιγνίας που παίζει πάνω στους πρόσφυγες, να αναλάβει πρωτοβουλίες ο δήμος να ξεμπερδέψει μαζί τους και ως αντάλλαγμα να παραχωρηθούν τα κτίρια και ο χώρος που τα περιβάλλει στον Δήμο. Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί η απόφαση που μιλάει για να γκρεμιστεί το κτίριο και να γίνει χώρος πράσινου. Το ψήφισμα της πλειοψηφίας είναι αντιδραστικό και δίνει τροφή σε ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις.

Ο χώρος μπορεί να παραμείνει με την λειτουργία που μέχρι τώρα είχε. Δηλαδή κέντρο υποδοχής αιτούντων πολιτικού ασύλου. Οι πολιτικά διωκόμενοι, οι οποίοι στην χώρα τους κινδυνεύουν να φυλακιστούν, βασανιστούν και να εκτελεστούν για πολιτικές ενέργειες που έκαναν είναι αναγκαίο να προστατεύονται στη χώρα μας. Άνθρωποι που αποδεδειγμένα είναι σε αυτή την κατηγορία δεν τους δίνεται πολιτικό άσυλο για χρόνια. Το κτίριο να επισκευαστεί τμηματικά ώστε να γίνει ασφαλές. Η κυβέρνηση να δημιουργήσει κρατικό φορέα διαχείρισης του κέντρου και να επαναπροσληφθούν οι 27 εργαζόμενοι.

Στην “συμμαχία” της δημοτικής αρχής με την κυβέρνηση ενάντια στους πρόσφυγες, καλούμε τον λαό να αντιπαραθέσει  την Αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους.

Η ομηρία και ο εγκλεισμός στα Hot Spot πρέπει να σταματήσει. Οι πρόσφυγες να προμηθευτούν τα ταξιδιωτικά έγραφα που απαιτούνται και να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Αιγαίου από τους χιλιάδες πρόσφυγες. Να ανατραπεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Να φύγουν οι φονιάδες Νατοϊκοι από το Αιγαίο, να κλείσει η βάση της Σούδας ακύρωση της παραχώρησης της.

Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων και Λαυρεωτικής του ΚΚΕ

 

Αρέσει σε %d bloggers: