Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς για την 28η Οκτωβρίου

Φίλες και Φίλοι,

Ήταν λίγο μετά τις 3.00 τα ξημερώματα της 28ής Οκτωβρίου 1940 που η Ιταλική κυβέρνηση ,μέσω του Πρεσβευτή της στην Αθήνα, επέδωσε τελεσίγραφο

στον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό.

Και ήταν ακριβώς εκείνη η στιγμή που έπρεπε να παρθεί η μεγάλη απόφαση.

Πόλεμος ή Υποδούλωση…

Περηφάνια ή Ταπείνωση…

 Ο Ιωάννης Μεταξάς ,εκφράζοντας ολόκληρο τον Ελληνικό λαό ,αρνήθηκε τις παράλογες απαιτήσεις της Ιταλικής Κυβέρνησης και ανάγκασε τον Ιταλό Πρεσβευτή να αποχωρήσει υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως, όπως ο ίδιος ανέφερε αργότερα στα απομνημονεύματά του.

Αυτήν την απόφαση τιμούμε και μνημονεύουμε σήμερα..

Μνημονεύουμε το μεγάλο ΟΧΙ απέναντι σε αυτούς που θέλησαν να υποδουλώσουν την Πατρίδα και τους Έλληνες.

Μνημονεύουμε το σθένος των προγόνων μας , την πίστη τους στην Πατρίδα και τον αγώνα τους για την Ελευθερία.

Με σύμμαχο αυτές τις αρετές ο Ελληνικός στρατός κατάφερε και απέκρουσε τους Ιταλούς στα βουνά της Ηπείρου.

Αυτές τις αρετές επικαλέστηκε και ο Τσώρτσιλ στην επιστολή του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό αναφέροντας χαρακτηριστικά <<  Αι μεγάλαι αρεταί του ελληνικού λαού θα τον στηρίξουν και κατά την παρούσαν δοκιμασίαν>>

Οι δυνάμεις του Άξονα κατάφεραν τελικά να θέσουν υπό κατοχή την Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια δύσκολη και μαύρη περίοδος για το Ελληνικό Έθνος.

Μια περίοδος που οι κατακτητές έδειξαν το πιο σκληρό τους πρόσωπο απέναντι στον Ελληνικό Λαό με μαζικές εκτελέσεις , βασανιστήρια και εκτοπισμούς .

Οι Έλληνες κρατώντας όμως μέσα τους άσβεστο το Όχι και την δίψα για Ελευθερία άντεξαν στις κακουχίες μέχρι να φτάσει η πολυπόθητη στιγμή της απελευθέρωσης τον Οκτώβριο του 1944.

Για μια ακόμη φορά οι πρόγονοί μας έγραψαν λαμπρές σελίδες στην Ιστορία του Ελληνικού Έθνους.

Αυτούς τιμάμε σήμερα και κρατάμε ζωντανό στη μνήμη μας το παράδειγμά τους.

Γιατί λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον.

Το παράδειγμα των Ηρώων του 1940  πρέπει να μας εμπνέει και να μας δίνει δύναμη για να ανταπεξέλθουμε και στις σημερινές δυσκολίες.

Με Εθνική ομοψυχία ,αλληλεγγύη πίστη στις Ελληνικές αξίες και στα ιδανικά του λαού μας θα κρατηθούμε όρθιοι και η χώρα μας θα ξαναβρεί την χαμένη αξιοπρέπεια της.…

Το χρωστάμε σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία μας ,το χρωστάμε στην Πατρίδα μας και κυρίως το χρωστάμε στα παιδιά μας.

Ζήτω το Έθνος

Αρέσει σε %d bloggers: