Ο Λαογραφικός Σύλλογος Κερατέας «Απόλλων» στις Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων
Με δύο δράσεις χορευτικών μελών συμμετείχε ο Λαογραφικός Σύλλογος Κερατέας «ΑΠΟΛΛΩΝ» στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει φέτος ο Δήμος Αθηναίων.
Πιο συγκεκριμένα την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, 20 μικροί χορευτές του συλλόγου συνοδεία μελών του διοικητικού Συμβουλίου μας, στόλισαν το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» στην Πλάκα και στην συνέχεια ξεναγήθηκαν στους χώρους του μαθαίνοντας έτσι για το πλούσιο λαογραφικό έργο, παρακαταθήκη για τους Σαρακατσάνους, της Αγγελικής Χατζημιχάλη. Μουσειολόγος τους παρουσίασε την ιστορία των ξωτικών και τους αφηγήθηκε παραμύθι με τις δράσεις και τις «σκανταλιές» των ξωτικών. Οι μικροί μας χορευτές έκλεισαν την όμορφη αυτή δράση με ένα εργαστήρι κατασκευής καπέλων ξωτικών υπό την καθοδήγηση του φιλόξενου προσωπικού του μουσείου.
Στις 17 Δεκέμβρη 2017, ομάδα χορευτών του συλλόγου μας , παρουσίασε σαρακατσάνικους χορούς στα πλαίσια της εκδήλωσης που οργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων – Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας σε συνεργασία με το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών για την εθιμολογία της περιόδου του δωδεκαημέρου. Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης «Λαϊκά εθιμικά δρώμενα του Δωδεκαημέρου» με ομιλήτρια την κα Ζωή Μάργαρη, Ερευνήτρια του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Την εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων αντιπροσωπεία του Ιταλικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Ευχαριστούμε πολύ την διεύθυνση του Μουσείου για την ιδιαιτέρως, για τον σύλλογό μας, τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων.
Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη και ευημερία.
Με εκτίμηση,
το Διοικητικό Συμβούλιο του Λαογραφικού Συλλόγου Κερατέας «ΑΠΟΛΛΩΝ»
Η Αγγελική Χατζημιχάλη (1895-1965). Πρόκειται για την πρώτη Ελληνίδα λαογράφο, η οποία αφιέρωσε την ζωή της σε μακροχρόνιες επιτόπιες έρευνες σε ολόκληρη την Ελλάδα, θέλοντας να υποστηρίξει την δύναμη και την αξία του λαϊκού παραδοσιακού πολιτισμού, πάνω στον οποίο θεμελιώνεται η ελληνική συνείδηση και συλλογικότητα. Ασχολήθηκε με θέματα του πνευματικού και υλικού βίου των ανθρώπων της υπαίθρου, δίνοντας έμφαση στη λαϊκή τέχνη. Το συγγραφικό της έργο υπήρξε πλούσιο (περισσότερα από εκατό βιβλία και μελέτες) όπως και το συλλεκτικό της. Κορωνίδα όμως αυτού αποτελούν οι έρευνές της για τους Σαρακατσάνους, με τους οποίους έζησε στα κονάκια τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μελετώντας τον τρόπο ζωής τους προκειμένου να αποδείξει την γνήσια ελληνική καταγωγή τους. Υπήρξε ταυτόχρονα και ενεργό μέλος της κοινωνίας σε όλες τις ιστορικές δοκιμασίες του λαού μας, καθώς συμμετείχε στην αποκατάσταση των προσφύγων από τα παράλια της Μ. Ασίας, μετά την καταστροφή του 1922, με την δημιουργία εργαστηρίων και επαγγελματικών σχολών λαϊκής τέχνης, την ίδρυση το 1938 της Οικοκυρικής Βιοτεχνικής Επαγγελματικής Σχολής «Το Ελληνικό Σπίτι», αλλά και στη συνέχεια προσφέροντας τις υπηρεσίες της στο μέτωπο της Ηπείρου, προκειμένου να ενισχύσει τον αγώνα, μετά το κήρυξη του πολέμου το 1940. Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη” λειτουργεί από το 1981 και στις αίθουσες του εκτίθενται συλλογές με έργα ξυλογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας, αγγειοπλαστικής, παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα και χαλιά φτιαγμένα σε αργαλειούς, τα περισσότερα εκ των οποίων ανήκουν στην Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία ενώ άλλα προέρχονται από δωρεές ιδιωτών. Στο χώρο βρίσκονται έπιπλα και προσωπικά αντικείμενα, που ανήκαν στην Αγγελική Χατζημιχάλη καθώς επίσης βραβεία και μετάλλια που της απονεμήθηκαν για το λαογραφικό έργο της.