Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
Lavriaki.gr
Εργατοϋπαλληλικό ΚέντροΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εργατικό Κέντρο Λαυρίου: Πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς [ΒΙΝΤΕΟ]

Στην συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21 Φλεβάρη, στο Υπουργείο Οικονομικών μίλησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου Συρίγος Βάλσαμος.

Δείτε το Βίντεο από την παρέμβαση

Η ομιιλία:

«Συνάδελφοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες,

Η κυβέρνηση, υλοποιώντας όλες τις επιθυμίες των μονοπωλιακών ομίλων, έχει γίνει το πιο πειθήνιο όργανό τους. Πού να το φανταζόντουσαν οι τραπεζίτες και τα ξένα funds πως η Συριζαίοι, από το “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” θα πέρναγαν στο “κανένα σπίτι στα χέρια ιδιοκτήτη”, ότι η κυβέρνηση, που θα καταργούσε τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο θα έφερνε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, για να πουληθούν τα “κόκκινα” δάνεια στα κοράκια των αγορών, των ίδιων αγορών που θα χτυπούσε τα νταούλια και θα χόρευαν, αυτή η κυβέρνηση που θα επανέφερε τα 751 κατώτερο μισθό, προχώρησε στην αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον υπερασπίζεται την λαϊκή κατοικία.

Αυτή η κυβέρνηση που από σήμερα σφίγγει ακόμα περισσότερο την θηλιά στο λαιμό του λαού με την διενέργεια των πλειστηριασμών μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, με την άθλια νομοθετική ρύθμιση που προχωράει σε κατάσχεση ακίνητης περιουσίας για χρέη προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία από 500 ευρώ και πάνω, από την 1η Μάη. Τι άλλο να κάνει για να αποδείξει ότι έχει έρθει να κάνει τη βρώμικη δουλειά, τόσο με τα μέτρα που οι άλλοι δεν τολμούσαν να φέρουν, όσο και εναντίον του κινήματος, με το χτύπημα στους αγώνες, με την καταστολή, αλλά και με την αριστεροφροσύνη της για πλήρη ευνουχισμό του εργατικού – λαϊκού κινήματος, τι άλλο να κάνει να δείξει ότι η πολιτική της έχει ταξικό πρόσημο; Ότι στόχος της είναι να σώσει την καπιταλιστική οικονομία, τις τράπεζες, που, όπως λέει, πρέπει να σωθούν πάση θυσία, να περάσουν τα στρες τεστ, για να μην παρθούν άμεσα νέα μέτρα μείωσης συντάξεων, μισθών και ως συμπέρασμα πρέπει να χάσει ο λαός τα σπίτια του. Στόχος οι 40.000 πλειστηριασμοί τον χρόνο.

Βγαίνουν και σαν να μην ξέρουν τίποτα για το φόνο, λένε “βρείτε μας έναν που χάνει το σπίτι του”, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει από 1-1-18 κανενός είδους νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ότι και αυτός ο γνωστός νόμος Κατσέλη έχει γίνει για την προστασία ελάχιστων οφειλετών, ενώ συνεχώς μπαίνουν επιπρόσθετα μέτρα για τον αποκλεισμό ακόμα περισσότερων από αυτήν την ρύθμιση, όπως για παράδειγμα την απόρριψη της αίτησης, πριν από τη δικαστική προσφυγή, σε περιπτώσεις μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων σε συγγενικά πρόσωπα, ή την αυτόματη έξοδο από τις διαδικασίες δικαστικής προστασίας, σε περίπτωση που οφειλέτες αιτούνται και πετυχαίνουν αναβολή των δικαστικών αποφάσεων, ενεργοποίηση της ρύθμισης αυτόματης αποβολής από το καθεστώς προστασίας σε όσους έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό, αλλά αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των δόσεων και άλλα πολλά.

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πολιτική τους έχει στόχο τη λαϊκή κατοικία και ο λόγος που δεν παίρνουν κανένα μέτρο είναι επειδή οι 150.000 πλειστηριασμοί που έχουν σκοπό να προχωρήσουν δεν είναι οι βίλες της Εκάλης αλλά χιλιάδες λαϊκά σπίτια.

Κάποιοι μπορεί να σκέφτονται ότι από το να μειωθούν οι συντάξεις, οι μισθοί σε ένα ενδεχόμενο πρόβλημα των τραπεζών, καλύτερα να χαθούν κάποια σπίτια, άλλωστε και αυτοί που τα έφτιαξαν δεν μερίμνησαν να είναι εντάξει με τα δάνειά τους… Είναι όμως έτσι συνάδελφοι; Για σκεφτείτε πώς φτιάχτηκε το σπίτι της εργατικής – λαϊκής οικογένειας; Πώς βγήκαμε από τις τρώγλες, τα χαλάσματα, τους τσίγκους και τον αμίαντο που το ελληνικό κράτος μάς είχε χωμένους είτε τους εσωτερικούς μετανάστες ή την προσφυγιά; Μέσα από τη σκληρή ταξική πάλη την κατάκτηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των Συλλογικών Συμβάσεων βελτιώθηκε ως ένα βαθμό η τιμή πούλησης της εργατικής μας δύναμης. Από αυτήν τη μικρή βελτίωση ήταν ανάγκη να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο της οικογένειάς μας.

Ζωτικής σημασίας και ποιότητας ζωής ήταν να βγούμε από την υγρασία και τη μούχλα και βάλαμε τον έναν τσιμεντόλιθο πάνω στον άλλο, άλλοτε νόμιμα και άλλοτε με αυθαίρετα χτίσματα, μπροστά στην αδιαφορία του κράτους για μέριμνα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης του λαού. Και εκεί ανάλογα τα πολιτικά φρονήματα ερχόσουν αντιμέτωπος με την μπουλντόζα και τη χωροφυλακή. Οι πατεράδες μας ήταν αυτοί που, για να ζήσουν τα παιδιά τους σε σπίτια και όχι παράγκες, να ΄χουν κάποια τετραγωνικά παραπάνω, το δικό τους δωμάτιο, τρώγανε παξιμάδια και ελιές, είχαν μείνει χωρίς δόντια θυσία στο μέλλον για το καλό των παιδιών τους. Τα όποια δάνεια μπήκαν στη ζωή του λαού ήταν στην ίδια ρότα, να φτιάξουν το βιοτικό επίπεδο της κοινωνίας, βάζοντας υποθήκη τα μελλοντικά μεροκάματα για να αφήσουν στα παιδιά τους ένα κεραμίδι.

Και αφού βγήκαμε από τις παράγκες, από την υγρασία και τα χαλάσματα, έρχονται αυτοί που κανονικά έπρεπε να μεριμνούν για την κατοικία του λαού, να είναι μεριμνά τους η προστασία της κοινωνίας σε σύγχρονες κατοικίες, να μας κουνάνε το δάκτυλο και να μας υπενθυμίζουν τη σκληρή πραγματικότητα, ότι στον καπιταλισμό τα πάντα είναι εμπορεύματα, όλα αγοράζονται και πουλιούνται και άρα όλα κατάσχονται και πλειστηριάζονται. Ότι, ό,τι καταχτιέται στο σύστημα της εκμετάλλευσης είναι προσωρινό και χρειάζονται σκληροί αγώνες για να μη χαθεί, ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης όλα γίνονται θυσία στην προσπάθεια σωτηρίας των μονοπωλίων από τη χρεοκοπία. Έτσι λειτουργεί η δικτατορία των μονοπωλίων.

Αλήθεια, τώρα με αφορμή τα σκάνδαλα με τα φάρμακα και τη “Νοβάρτις”, υπάρχει μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη χρεοκοπία του λαού για τη σωτηρία των τραπεζών και των μονοπωλίων, υπάρχει μεγαλύτερο σκάνδαλο από την κατάργηση με νόμο των Συλλογικών Συμβάσεων; Υπάρχει μεγαλύτερο σκάνδαλο από τα μνημόνια που έχουν ψηφίσει κυβέρνηση και αντιπολίτευση; Υπάρχει μεγαλύτερο σκάνδαλο από το καπιταλιστικό κέρδος;

Συνάδελφοι,

Κυβέρνηση, τραπεζίτες, δανειστές λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, γιατί αυτό που λέμε λαϊκή κατοικία είναι κατάκτηση των εργατικών – λαϊκών αγώνων και δεν είμαστε διατεθειμένοι να το παραδώσουμε στα νύχια των τοκογλύφων, των φίλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ούτε φυσικά στον συλλογικό καπιταλιστή, το κράτος. Δεν βάζουμε στη ζυγαριά από τη μία τους μισθούς και τις συντάξεις και από την άλλη τα σπίτια μας. Και τα δύο είναι αδιαπραγμάτευτα, αποκτήθηκαν με ιδρώτα και αίμα και δεν χαρίζουμε τίποτα, μας χρωστάνε δεν τους χρωστάμε.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το ταξικό κίνημα, τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλα που δεν ανέχονται αυτήν την κατάσταση, μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, προχωράμε σε συντονισμό της δράσης για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Το κάθε εργατικό σωματείο, ο κάθε σύλλογος αυτοαπασχολουμένων, η κάθε Λαϊκή Επιτροπή, έχουν ευθύνη να φτάσουν σε κάθε μέλος τους να τους δώσουν το χέρι και να τους τραβήξουν έξω στον αγώνα της υπεράσπισης των θυσιών που έκαναν, τίποτα δεν μας χαρίστηκε, όλα σε αυτήν την κοινωνία τα φτιάξαμε με τα χέρια μας, θυσιάζοντας χρόνια από τη ζωή μας για ένα σπίτι, μες στην αγωνία και την πίκρα, δεν θα πέσουμε αμαχητί, όπως θα παλέψουμε για την αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων, του κατώτερου μισθού, έτσι και τα σπίτια μας θα τα υπερασπιστούμε. Ενημερώνουμε όλο τον κόσμο ότι μπροστά στον κίνδυνο κατάσχεσης θα βρεθεί η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, να μην υπάρξει από κανέναν εφησυχασμός, είμαστε εν δυνάμει όλοι θύματα της επίθεσης του κεφαλαίου και της άθλιας κυβέρνησής τους.

Θα συνεχίσουμε τη μάχη σε κάθε ειρηνοδικείο, σε κάθε συμβολαιογραφείο, σε κάθε γειτονιά. Ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων, στην παράσταση διαμαρτυρίας που κάναμε πριν 20 μέρες, μας δήλωσε ότι θα προχωρήσουν κανονικά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς γιατί δεν μπορεί να χρεωθεί ο ίδιος και ο κλάδος του την χρεοκοπία ενός συστήματος και ότι δεν μπορεί να υπάρξει οικονομία χωρίς τράπεζες. Τους δηλώσαμε ότι και αυτοί θα μας βρίσκουν μπροστά τους και το σύνθημα “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” θα το κάνουμε πράξη.

Με το σημερινό μεγάλο συλλαλητήριο, απαιτούμε από την κυβέρνηση την προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο. Κάτω τα χέρια από του λαού το βιός. Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς. Να σταματήσουν να βάζουν χέρι στα ψίχουλα που έχουν στην άκρη για ώρα ανάγκης, για τα νοσοκομεία και τους γιατρούς μιας και το κράτος αδιαφορεί και για την υγεία, που είναι πανάκριβο εμπόρευμα. Κατάργηση τώρα του νόμου για κατασχέσεις ακινήτων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Πάγωμα των χρεών για άνεργους και διαγραφή ανατοκισμού δανείων. Διαγραφή δανείων ανέργων και εργαζομένων που έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς. Τώρα αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ προσαυξημένο 5.000 για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών. Να επανασυσταθεί ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας και να προχωρήσει άμεσα ανέγερση κατοικιών. Να σταματήσει η κοροϊδία σε κόσμο που έχει πάρει δάνειο ή σπίτι από τον ΟΕΚ και τον κάνετε πελάτη στις τράπεζες.

Συνεχίζουμε τον αγώνα. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, καλούς αγώνες».

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αρέσει σε %d bloggers: