Από το Λαύριο και τη Χάιφα στην Κυπριακή ΑΟΖ τα υπερσύγχρονα ερευνητικά πλοία της Exxon Mobil

Στη έκδοση Navtex νότια της Λάρνακας για τις ανάγκες τις Exxon Mobil που θα προχωρήσει σε έρευνες εντός του Οικοπέδου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ προχώρησε χθες η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η περιοχή δεσμεύτηκε για περίοδο ενός μήνα και αναμένεται σε αυτήν να πάνε για έρευνες δύο υπερσύγχρονα ερευνητικά πλοία της Exxon Mobil ώστε να καταγράψουν τα απαραίτητα στοιχεία για την υποθαλάσσια ζωή στο Οικόπεδο 10 ώστε να ετοιμαστούν οι περιβαλλοντολογικές έρευνες ενώ το δεύτερο πλοίο θα καταγράψει τα βυθομετρικά και ωκεανογραφικά δεδομένα των στόχων εντός του οικοπέδου 10.

Τα δύο πλοία αναμένεται να φτάσουν αυτές τις μέρες στο Λιμάνι Λεμεσού από το Λαύριο και τη Χάιφα αντίστοιχα. Πρόκειται για υπερσύγχρονα σκάφη που διαθέτουν τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ και θα συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα από τους στόχους «Άνθεια», «Δελφίνος» και «Γλαύκος».

Μετά το πέρας των ερευνών κι αφού αναλυθούν όλα τα δεδομένα, τότε θα επιλεχθούν οι δύο πρώτοι στόχοι στους οποίους θα τρυπήσει το γεωτρύπανο της Exxon Mobil, κάτι που αναμένεται να συμβεί μέσα στο Καλοκαίρι.

Στο μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη, το  κυπριακό υπουργείο Ενέργειας ετοιμάζεται να αποστείλει τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες για θεώρηση και τυχόν παρατηρήσεις την προκαταρκτική συμφωνία Κύπρου – Αιγύπτου για το θεσμικό πλαίσιο που θα καλύπτει τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου που θα ξεκινά από την κυπριακή ΑΟΖ -και αρχικά από το κοίτασμα Αφροδίτη- προς το τερματικό υγροποίησης της Αιγύπτου. Αν υπάρχουν παρατηρήσεις, θα γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις με κοινή συμφωνία Κύπρου και Αιγύπτου και θα υπογραφεί και επίσημα η συμφωνία.

http://www.reporter.com.c

Αρέσει σε %d bloggers: