Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής: Προτάσεις προς το Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής

Η επικείμενη μεταστέγαση του Ορυκτολογικού Μουσείου Λαυρίου της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ) με τη μοναδική παγκοσμίως συλλογή των ορυκτών της περιοχής μας, που ανέρχεται σε 3.200 δείγματα, στο πρόσφατα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο (1901-1902, στεγασμένης ωφέλιμης επιφάνειας 466,00 μ2) του Δήμου Λαυρεωτικής, ώστε να αναδειχθεί σε Εθνικό Ορυκτολογικό Μουσείο, προϋποθέτει την εκπόνηση της μουσειολογικής- μουσειογραφικής μελέτης και εφαρμογής, το κόστος των οποίων πρέπει να επιβαρυνθεί η Πολιτεία (συνέργεια Πολιτείας-Δήμου Λαυρεωτικής-ΕΜΕΛ).

  • Με δεδομένη την απόφαση (9/7/2015) της Περιφέρειας Αττικής για την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου του Θορικού και των παρεμβάσεων στον ευρύτερο χώρο της αρχαιολογικής ενότητας «Θορικός» (Ένταξη στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας με Κωδικό Αριθμό Έργου 9773.05. 017), επείγει να συγκροτηθεί ο μηχανισμός υλοποίησης του έργου, διότι διαφορετικά θα παραμείνουν όλα στα «χαρτιά».
  • Συγκρότηση Φορέα Διαχείρισης του Αρχαιολογικού Πάρκου και του Εθνικού Δρυμού Σουνίου από εκπροσώπους ΥΠΠΟΑ-Περιφέρειας-Δήμου Λαυρεωτικής-ΕΜΕΛ και άλλων αρμοδίων εμπλεκομένων φορέων.
  • Απαλλοτρίωση από την Πολιτεία της έκτασης των πρώην «Κλωστηρίων Λαυρίου-Δέδε», στο λιμάνι, και αξιοποίηση για εμπορικούς-πολιτιστικούς σκοπούς με Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του αρμοδίου Υπουργείου, της Περιφέρειας και του Δήμου Λαυρεωτικής.
  • Αξιοποίηση του ενεργειακού κέντρου της ΔΕΗ Λαυρίου-Κερατέας για τηλεθέρμανση των οικιών του Δήμου Λαυρεωτικής και πρότυπων θερμοκηπίων για ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.
  • Μελέτη του τεράστιου υπόγειου μεταλλευτικού έργου των στοών και φρεάτων της Λαυρεωτικής, ώστε να αξιοποιηθεί το εν δυνάμει γεωθερμικό δυναμικό. Και βεβαίως ανάδειξη ενός μικρού μέρους των στοών για περιηγητικούς σκοπούς, με παράλληλη περίφραξη των φρεάτων για λόγους
    ασφαλείας.
  • Η επέκταση του Προαστιακού στο Λαύριο είναι αυτονόητα αναγκαίο έργο, που ενώνει μέσω του λιμανιού του Λαυρίου το Αιγαίο με το αεροδρόμιο, την Αθήνα και τη χώρα γενικότερα και προφανώς υπηρετεί την ανάπτυξη της περιοχής- και την πολιτιστική- και ιεραρχείται ως πρωτεύον και κορυφαίο (Βλ. και ΦΕΚ Α, 21/12/2017, Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 20/12/2017).
Για το Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής
Η ομάδα σύνταξης του υπομνήματος
Ο Πρόεδρος                            Ο Γ. Γραμματέας         Ο Έφορος του Ιστ. Αρχείου
Αναστάσιος Μ. Βλάδος     Κώστας Γ. Μάνθος       Γιώργος Ν. Δερμάτης

Αρέσει σε %d bloggers: