Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
Lavriaki.gr
ΕΜΕΛΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής: Προτάσεις προς το Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής

Η επικείμενη μεταστέγαση του Ορυκτολογικού Μουσείου Λαυρίου της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ) με τη μοναδική παγκοσμίως συλλογή των ορυκτών της περιοχής μας, που ανέρχεται σε 3.200 δείγματα, στο πρόσφατα ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο (1901-1902, στεγασμένης ωφέλιμης επιφάνειας 466,00 μ2) του Δήμου Λαυρεωτικής, ώστε να αναδειχθεί σε Εθνικό Ορυκτολογικό Μουσείο, προϋποθέτει την εκπόνηση της μουσειολογικής- μουσειογραφικής μελέτης και εφαρμογής, το κόστος των οποίων πρέπει να επιβαρυνθεί η Πολιτεία (συνέργεια Πολιτείας-Δήμου Λαυρεωτικής-ΕΜΕΛ).

  • Με δεδομένη την απόφαση (9/7/2015) της Περιφέρειας Αττικής για την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου του Θορικού και των παρεμβάσεων στον ευρύτερο χώρο της αρχαιολογικής ενότητας «Θορικός» (Ένταξη στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας με Κωδικό Αριθμό Έργου 9773.05. 017), επείγει να συγκροτηθεί ο μηχανισμός υλοποίησης του έργου, διότι διαφορετικά θα παραμείνουν όλα στα «χαρτιά».
  • Συγκρότηση Φορέα Διαχείρισης του Αρχαιολογικού Πάρκου και του Εθνικού Δρυμού Σουνίου από εκπροσώπους ΥΠΠΟΑ-Περιφέρειας-Δήμου Λαυρεωτικής-ΕΜΕΛ και άλλων αρμοδίων εμπλεκομένων φορέων.
  • Απαλλοτρίωση από την Πολιτεία της έκτασης των πρώην «Κλωστηρίων Λαυρίου-Δέδε», στο λιμάνι, και αξιοποίηση για εμπορικούς-πολιτιστικούς σκοπούς με Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του αρμοδίου Υπουργείου, της Περιφέρειας και του Δήμου Λαυρεωτικής.
  • Αξιοποίηση του ενεργειακού κέντρου της ΔΕΗ Λαυρίου-Κερατέας για τηλεθέρμανση των οικιών του Δήμου Λαυρεωτικής και πρότυπων θερμοκηπίων για ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής.
  • Μελέτη του τεράστιου υπόγειου μεταλλευτικού έργου των στοών και φρεάτων της Λαυρεωτικής, ώστε να αξιοποιηθεί το εν δυνάμει γεωθερμικό δυναμικό. Και βεβαίως ανάδειξη ενός μικρού μέρους των στοών για περιηγητικούς σκοπούς, με παράλληλη περίφραξη των φρεάτων για λόγους
    ασφαλείας.
  • Η επέκταση του Προαστιακού στο Λαύριο είναι αυτονόητα αναγκαίο έργο, που ενώνει μέσω του λιμανιού του Λαυρίου το Αιγαίο με το αεροδρόμιο, την Αθήνα και τη χώρα γενικότερα και προφανώς υπηρετεί την ανάπτυξη της περιοχής- και την πολιτιστική- και ιεραρχείται ως πρωτεύον και κορυφαίο (Βλ. και ΦΕΚ Α, 21/12/2017, Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου 20/12/2017).
Για το Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής
Η ομάδα σύνταξης του υπομνήματος
Ο Πρόεδρος                            Ο Γ. Γραμματέας         Ο Έφορος του Ιστ. Αρχείου
Αναστάσιος Μ. Βλάδος     Κώστας Γ. Μάνθος       Γιώργος Ν. Δερμάτης

Μια σκέψη για το “Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής: Προτάσεις προς το Περιφερειακό Συνέδριο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής

  • Μπραβο στην Εταιρεια Μελετων, αλλα αυτα που προτεινετε ρε παιδια μου θυμιζουν οτι ακριβως εχω γραψει σε εφημεριδες και σε ηλεκτρονικο τυπο, κατατεθημενα απο το 2002 με Γενικη Περιγραφη και Μελετη του Αναστασιου Χριστακου, καθως και υβοβρυχιο βιντεο με μελετη βλαβων της Γαλλικης Σκαλας απο το 2004.
    Επισης φωναζω χρονια για Δημιουργια μιας Τουριστικης εταιρειας Ε.Τ.Α.Λ απο το 2004 κατατεθημενα με μελετη στο πρωτοκολλο του δημου για αξιοποιηση στοων, του χαους σαν αναριχητικο πεδιο,χαρτες διαδρομων επισκεψης αρχαιων υπαιθριων Μουσειων και σημαντικων ανασκαφων που ρημαζουν σημερα, διαδρομες ποδηλατοδρομων, δημιουργια δημοτικης ΚΑΝΤΙΝΑΣ στο Χαος που θα λειτουργει και σαν info center για ολο το Δρυμο καθως και σαν οργανωμενο χωρο ομιλιων απο καθηγητες και συναθροισης κοινοκαι τουριστων
    Με τον Αβαγιανο το Γιωργο ειχαμε ετοιμο το σχεδιο και το ειχαμε αναλυσει στον Λουκα το 2004 οπως και για Μητροπολιτικο Μουσειο Ορυκτων στο Λαυριο σε νεο Χωρο στην ΑΚΕΛ τοτε
    Οσο για τον Προαστιακο κυριοι αφηστε τις επιστολες και τις ΓΡΑΒΑΤΕΣ και βουτηξτε το Λουκα απο το ΓΙΑΚΑ και ολοι μαζι στον Σπιρτζη κυριε Τασο.
    Με επιστολες και ευχολογια τιποτα απο οσα λετε δεν θα γινει κυριοι της Εταιρειας Μελετων εκτος και αν ειδατε αποτελεσμα ολα αυτα τα χρονια οπως κινειστε.
    Ουτε Αρχαιο Θεατρο ειδαμε, ουτε Τουριστικη Αναπτυξη και προβολη των ιστορικων τοπων μας ειδαμε, ουτε συντηρησεις τους και αναστηλωσεις τους ειδαμε, ουτε αξιοποιηση τους ειδαμε, ουτε Μουσειο ορυκτων μεγαλο ειδαμε, ουτε μουσειο Βασαλμακη ειδαμε, ουτε Λιμανι ειδαμε (ρημαζει σημερα), ουτε την ΜΑΡΙΝΑ ειδαμε, ουτε την Γαλλικη σκαλα ειδαμε, ουτε ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ ειδαμε, ΤΗΝ ΤΥΦΛΑ ΜΑΣ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΕΙΔΑΤΕ και σημερα σας επιασε η εμπνευση για τα μακροπνοα σχεδια.
    ΤΩΡΑ ΕΔΩ ΤΙ ΛΕΝΕ?????

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.