Ανοικτή Επιστολή Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οικιστών Πλάκας Λαυρεωτικής για τη διαχείριση Ανακυκλώσιμων και Βιοαποδομήσιμων Απορριμμάτων

Κυρίες και Κύριοι.
Όπως γνωρίζετε το 2007 ξεκίνησε (μετά από ασφυκτικές πιέσεις της ΕΕ) και στην περιοχή μας ένα στοιχειώδες πρόγραμμα ανακύκλωσης βασισμένο στο γνωστό πιά «Μπλε Κάδο».

Όλοι μας αποδεχθήκαμε με χαρά την Ανακύκλωση.
Κανένας μας τότε δεν φανταζόταν ότι άρχιζε μία καινούργια περιπέτεια για τους κατοίκους των περιοχών εκτός των πόλεων όπως είναι το Χωριό μας η Πλάκα Κερατέας Λαυρεωτικής.
Τα προβλήματα (όσο και αν αυτό φαίνεται απίστευτο), φάνηκαν από τις πρώτες ημέρες όταν η ανταπόκριση των πολιτών στο νέο πρόγραμμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία (Πολλοί κάτοικοι στη πόλη και τους Οικισμούς ζητούσαν έναν μπλε κάδο κοντά στο σπίτι τους), ενώ η οργάνωση της Συλλογής, Αποκομιδής και Διαχείρισης των ανακυκλώσιμων ήταν επιεικώς απαράδεκτη.

Κανείς δεν σκέφτηκε το αυτονόητο:
Ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά είναι σε όγκο περίπου τα 2/3 στο σύνολο των απορριμμάτων και λαμβανομένου του γεγονότος ότι θα έπρεπε να τοποθετούνται στους Μπλε Κάδους χύμα, αύξανε ριζικά την απαίτηση σε κάδους αλλά και σε συχνότητα αποκομιδής.
Η παραπάνω όμως αριθμητική ήταν άγνωστη στους «Σχεδιαστές της Τακτικής των μπλε κάδων» και έτσι το Χωριό μας (και πιστεύουμε όλα τα Χωριά του Δήμου μας) άρχισαν να υποφέρουν.
Έβλεπες παντού ξέχειλους Μπλε Κάδους δίπλα σε άδειους μεταλλικούς.

Οι ελαφροί Μπλε Κάδοι αναποδογύριζαν πολύ εύκολα από τον αέρα (τοποθετήθηκαν πολύ πρόχειρα, χωρίς βάσεις όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες), η απλά ο αέρας παρέσερνε τα ελαφριά ανακυκλώσιμα υλικά μέσα από τους κάδους μετατρέποντας την γύρω περιοχή σε σκουπιδότοπο.


Η φωτογραφίες αυτές έχουν ληφθεί 14-8-2007 στην Πλάκα Κερατέας Λαυρεωτικής.

Όμως όλοι μας ελπίζαμε ότι ήταν η αρχή, που πάντα είναι δύσκολη και συνεχίσαμε να αγκαλιάζουμε την προσπάθεια, εν όψη και του γεγονότος ότι ο Εφιάλτης του ΧΥΤΑ στο Οβριόκαστρο πλησίαζε.

Και πράγματι η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται, η αποκομιδή άρχισε να γίνεται συχνότερα και η Ανακύκλωση στο Δήμο μας άρχισε να αυξάνεται.
Όμως αυτό κράτησε πολύ λίγο δυστυχώς. Από το 2012 το πρόγραμμα Ανακύκλωσης άρχισε να καταρρέει με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε φθάσει στην κατάσταση που φαίνεται τις παρακάτω πρόσφατες φωτογραφίες.


Η φωτογραφίες αυτές έχουν ληφθεί το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 2018 στο Χωριό μας, στην Πλάκα Κερατέας Λαυρεωτικής.

Η σταθερότητα μετά από 11 χρόνια εντυπωσιάζει!!!!

Σήμερα για να γίνει η αποκομιδή των Ανακυκλώσιμων, δεν είναι λίγες οι φορές που πρέπει να το Θυμίσεις και να παρακαλέσεις τους αρμόδιους.
Επίσης (από ότι φαίνεται και στις φωτογραφίες) τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα διότι τους τελευταίους μήνες (πιθανόν πάνω από 6) έχει σταματήσει και η προγραμματισμένη αποκομιδή των Βιοαποδομήσιμων (Κλαδέματα, Χορτάρια από κήπους κ.λ.π) και των Ογκωδών απορριμμάτων που γίνονταν πάντα μία φορά την εβδομάδα.
Στο Χωριό μας (σήμερα που γράφεται αυτή η επιστολή) διανύουμε την 7η εβδομάδα χωρίς Αποκομιδή Βιοαποδομήσιμων και Ογκωδών απορριμμάτων με αποτέλεσμα οι τεράστιοι εύφλεκτοι όγκοι που συσσωρεύονται να αποτελούν τεράστιο κίνδυνο πυρκαγιάς, ειδικά τώρα που μπαίνουμε στο καλοκαίρι.
Είναι απίστευτο αλλά η Περιοχή μας υποφέρει από τα απορρίμματα που είναι η αιχμή του δόρατος του Τοπικού Σχέδιου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων του Δήμου μας (ΤΣΔΣΑ), δηλαδή των σχεδίων για μείωση του όγκου των απορριμμάτων που παράγονται στο Δήμο μας στα πλαίσια του Νέου Περιφερειακού σχεδιασμού.
Δηλαδή της τελευταίας μας ελπίδας να μην γίνει στην περιοχή μας ένας από τους νέους ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ.

Το ΤΣΔΣΑ του Δήμου μας ψηφίστηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2015 και θα έπρεπε να εφαρμοσθεί μέχρι το τέλος του 2016.
Ένα μόνο μέρος αυτού του σχεδίου αν είχε ολοκληρωθεί, το πρόβλημα που περιγράφεται σε αυτήν την επιστολή δεν θα υπήρχε.
Ένα άλλο γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι ότι το ΤΣΔΣΑ που εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. ουσιαστικά αποτελεί και τον Κανονισμό Καθαριότητας στο Δήμο μας ο οποίος ουδέποτε υπήρξε μέχρι το 2015.
Από αυτή την σκοπιά η μη υλοποίηση του ΤΣΔΣΑ δεν αποτελεί μόνο ένα θανάσιμο ρίσκο στον πόλεμο που κάνουμε εναντίον του ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ στην περιοχή μας, αλλά και μία απαράδεκτη παράβαση καθήκοντος των Αρμοδίων φορέων του Δήμου μας.
Ο Σύλλογός μας, στα πλαίσια του Καταστατικού του και διαπιστώνοντας ότι η πολύμηνη καθημερινή επικοινωνία με του αρμοδίους δεν έφερε το παραμικρό αποτέλεσμα, αποφάσισε να στείλει την παρούσα επιστολή (η οποία θα αναρτηθεί και στο Διαδίκτυο) σαν αρχή της διαδικασίας επίλυσης του περιγραφόμενου προβλήματος με όλα τα Νόμιμα Μέσα.

Αναλυτικότερα:
1. Αιτούμαστε την άμεση σύγκλιση του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κερατέας (ΣΔΚΚ) για συζήτηση επί του θέματος όχι μόνο για Έκφραση Γνώμης αλλά και σαν Αρμόδιο εκ του νόμου για την «Μέριμνα της καθαριότητας των κοινόχρηστων χώρων»
2. Αιτούμαστε από τον Δήμο και το Τοπικό Συμβούλιο να μας απαντήσουν γραπτώς (και εντός του νόμιμου χρόνου) στα παρακάτω:
 Γνωρίζετε ότι τα Ανακυκλώσιμα απορρίμματα είναι δύο φορές περισσότερα σε όγκο από τα σύμμικτα και για αυτό το λόγο απαιτούνται διπλάσιοι μπλε κάδοι από ότι μεταλλικοί. Και φυσικά συχνότερη αποκομιδή.
 Θα θέλαμε να μας κοινοποιήσετε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα αποκομιδής Απορριμμάτων (όλων των ειδών) στις Πόλεις του Δήμου μας και στην Πλάκα της Κερατέας.
 Δεν έχουμε δει ποτέ σκουπίδια κοντά στις Εκκλησίες στις Πόλεις του Δήμου μας. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν βουνά από σκουπίδια σε συνεχή βάση (ακόμη και κυρίως τις Γιορτινές Ημέρες), μπροστά στις δύο εκκλησίες που έχουμε στο Χωριό μας (Ορθόδοξη & Καθολική), σε χώρους άθλησης, ακόμα και σε χώρους που παίζουν παιδιά;
 Γιατί έχει σταματήσει η εβδομαδιαία αποκομιδή των Βιοαποδομήσιμων και Ογκωδών απορριμμάτων από το Χωριό μας (και πιθανότατα από όλα τα Χωριά της Κερατέας).
 Ποια είναι η ποσότητα των Ανακυκλώσιμων, των Βιοαποδομήσιμων και των Ογκωδών απορριμμάτων που μεταφέρθηκαν εκτός Δήμου το έτος 2016 και πόσα το τελευταίο εξάμηνο (από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως σήμερα).
 Εάν έχουν μειωθεί οι ποσότητες που μεταφέρονται εκτός Δήμου, που και πώς γίνεται η διαχείριση των Ανακυκλώσιμων, των Βιοαποδομήσιμων και των Ογκωδών απορριμμάτων
 Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εφαρμογή του ΤΣΔΣΑ του Δήμου μας.
 Γιατί δεν ακολουθείται το χρονοδιάγραμμα του σχεδιασμού του ΤΣΔΣΑ που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και περιγράφεται στην μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο μας.
 Γιατί δεν ενημερώνονται τακτικά οι Δημότες για την εξέλιξη του Σχεδίου της Τοπικής Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ένα τόσο σημαντικό θέμα για την Περιοχή μας).

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι ήμασταν και ήμαστε υπέρ της Συνεννόησης και της Συνεργασίας, δεν έχουμε κανένα λόγο για στείρα ή πολιτική αντιπαράθεση και πιστεύουμε ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται εντός του Δήμου μας και από τα όργανα του Δήμου μας.
Ελπίζουμε ότι δεν θα αναγκασθούμε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα από αρμόδιους φορείς εκτός του Δήμου μας.
Επίσης πιστεύουμε ότι επιτέλους θα πρέπει να υπάρξουν και νέα από το «Ανατολικό Μέτωπο» διότι από το «Δυτικό Μέτωπο» έρχονται Πολλά και Ανησυχητικά.

Ελπίζουμε να γνωρίζετε ότι η «Μάχη των σκουπιδιών» δεν έχει τελειώσει.

Ο Πρόεδρος         Ο Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Μπίνταρχας          Κων/νος Χριστόπουλος

Την παρούσα επιστολή συνυπογράφουν:
 Τα υπόλοιπα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας.
 Κάτοικοι της Πλάκας Κερατέας Λαυρεωτικής.

Αρέσει σε %d bloggers: