Στον απόηχο του Δικαστικού αγώνα της Κερατέας
Η Κερατέα για τον αγώνα κατά του ΧΥΤΑ χαρακτηρίστηκε ως πόλη σύμβολο και ενότητας των κατοίκων, αλλά για κάποιους που παρακολουθούν τις εξελίξεις ως το τέλος – κι όταν δεν είναι εκεί τα κανάλια – χαρακτηρίστηκε και ως πόλη των υποδίκων, όπως άλλωστε και η Ιερισσός.
Σαράντα και πλέον κατηγορούμενοι (όλοι από την περιοχή μας) οδηγήθηκαν εδώ και πέντε χρόνια σε πάνω από 20 δίκες που έμοιαζαν να μην έχουν τελειωμό και πολλές φορές χάθηκε ο λογαριασμός κι από τους πλέον ενημερωμένους. Οι κατηγορούμενοι, τα μέλη των οικογενειών τους, οι φίλοι τους, οι συνήγοροι, οι μάρτυρες υπεράσπισης αλλά και ένας σκληρός πυρήνας (20 έως 30 ατόμων) συνταξιούχοι, πολίτες που δεν είχαν πρωινή δουλειά, πηγαινοέρχονταν όλο αυτό το διάστημα 100 τουλάχιστον φορές (και λίγες λέω) στα δικαστήρια. Τα λεωφορεία του Δήμου με τα πρωϊνά δρομολόγια στην Ευελπίδων, κι αργότερα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας στα δικαστήρια, έγιναν ρουτίνα και τρόπος ζωής για αρκετούς από εμάς!
Οι κατηγορούμενοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία αθωώθηκαν, εκτός έξι σε όλες τις δίκες, και έτσι ο μαραθώνιος αυτός θα τελειώσει στο Εφετείο, μέχρι την τελική τους δικαίωση. Στην τελευταία δίκη, που ουσιαστικά ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017 και τελείωσε στις 15 Μαρτίου του 2018, από τους έξι κατηγορούμενους οι τρείς αθωώθηκαν , ενώ οι τρείς κρίθηκαν ένοχοι για κάποιες κατηγορίες. Υπογραμμίζουμε το οριακό αποτέλεσμα (4-3), τρείς δικαστές και ένας ένορκος τους έκριναν ένοχους, ενώ τρείς ένορκοι ψήφισαν υπέρ της αθωότητάς τους. Οι δίκες αυτές αποτελούν μέρος της τοπικής μας ιστορίας και όχι μόνο, σύντομα θα καταγραφούν…
Κοινός τόπος και τελικό συμπέρασμα για όσους παρακολούθησαν τις ακροαματικές διαδικασίες είναι το γεγονός που υπογραμμίστηκε κι από την εισαγγελική αρχή της προτελευταίας και πιο σημαντικής δίκης στο Πρωτοδικείο, που έληξε τον Δεκέμβριο του 2017, αλλά κι από τους συνήγορους υπεράσπισης ότι άλλοι έπρεπε να καθίσουν στα εδώλια των κατηγορουμένων κι όχι οι κάτοικοι Κερατέας και των γύρω πόλεων (Λαυρίου, Αναβύσσου, Καλυβίων).
Έπρεπε να ήταν όλοι αυτοί που προκάλεσαν τα γεγονότα των 128 ημερών, υπουργοί της τότε Κυβέρνησης, αρχηγοί αστυνομίας και ΜΑΤ, μη αιρετοί Περιφερειάρχες που διέταξαν την εισβολή 4 η ώρα το πρωί, στις 11 Δεκεμβρίου 2010 των ΜΑΤ (σαν τους κλέφτες…) και όλες τις βιαιοπραγίες που ακολούθησαν με κορύφωμα την «μαύρη Τρίτη» 8 Φεβρουαρίου 2011 που «μπήκαν στην πόλη οι οχτροί» . Οι μηνύσεις δυο πολιτών για αυτή την μέρα για την βία των ΜΑΤ δεν έφθασαν ποτέ στα δικαστήρια.
128 μέρες λοιπόν, τα όργανα της τάξης φύλαγαν στο Οβριόκαστρο τα αγκάθια, τα βράχια, τις παπαρούνες, τις ντοροβάτες και τα μηχανήματα του εργολάβου σε ένα από το πιο γελοίο «θέατρο του παραλόγου» (όπως είπε αρχηγός της Αστυνομίας) που γράφτηκε ποτέ στη Νεοελληνική μας ιστορία.
Όλες οι δίκες αυτές δεν θα είχαν γίνει εάν είχε εφαρμοστεί ο νόμος, μετά την απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, την τρίτη ημέρα της εισβολής. Κανονικά θα έπρεπε να φύγουν αμέσως τα ΜΑΤ αν ετηρείτο ο νόμος. Όμως νόμος τότε ήταν ο νόμος του εργολάβου και το πολιτικό προσωπικό της εποχής ενέδωσε και τελικά διασύρθηκε. Για την ιστορία αναφέρουμε για μια ακόμα φορά ότι η απόφαση αυτή έγινε τελεσίδικη με την απόφαση του Εφετείου (άρθρο 2933/24-6-2011). Το έργο του ΧΥΤΑ στην Κερατέα, κρίθηκε παράνομο, και η εργολαβία και η αστυνομική υποστήριξη εκτός νόμου.
Μετά, λοιπόν, την εμπειρία του αγώνα, που ξεκίνησε από το 1996, με κορύφωση τις 128 ημέρες και όλη αυτή την περίοδο των δικών που πέρασε χωρίς καθόλου δημοσιότητα, σε χαμηλούς τόνους, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο αγώνας της πόλης συνεχίζεται. Οι έξι κατηγορούμενοι χρειάζονται την αμέριστη και πιο αποφασιστική συμπαράσταση της κοινωνία μας, των φορέων της και του Δήμου, ως το τέλος. Η Κερατέα έχει νικήσει, όχι μόνο στις δικές μας συνειδήσεις, αλλά και όλου του νοήμονα κόσμου της χώρας μας, που και είδε και άκουσε και σκέφθηκε.
Στο παρελθόν έχω καταγράψει «Το χρονικό του αγώνα των κατοίκων της Κερατέας κατά της εγκατάστασης του ΧΥΤΑ στον αρχαιολογικό χώρο του Οβριοκάστρου (1996-2011)» (Πρακτικά ΙΔ΄ Επιστημονικής Συνάντησης ΝΑ. Αττικής, εκδ. 2013) την «Στάση του ημερησίου και περιοδικού τύπου στην διάρκεια του αγώνα της Κερατέας 1996 – 2013» (Πρακτικά ΙΕ΄ Επιστημονικής Συνάντησης ΝΑ. Αττικής εκδ. 2015) και άλλα πολλά άρθρα στις εφημερίδες, διαδίκτυο, μεταξύ των οποίων και ένα για τις δίκες (όχι πλήρες).
Τώρα που πλησιάζει η ώρα του απολογισμού, στο μυαλό μου έρχεται ένα ντοκιμαντέρ που θα μπορούσε να γίνει και θα αναφερόταν σε όλο τον αγώνα, από το 1996 έως και τις δίκες. Ένα ντοκιμαντέρ που θα τα αποκάλυπτε όλα, όχι μόνο την κορυφή του παγόβουνου και το οποίο θα ήταν ασυμβίβαστο προς κάθε σκοπιμότητα πολιτική ή άλλη. Και όπως κάποιοι δημιουργοί ξεκινούν από το τέλος, σκέφτομαι τους «τίτλους τέλους» στο φιλμ που αφορούν όλους όσους έκαναν την αναίτια επίθεση στην Κερατέα και πού βρίσκονται σήμερα το 2018, καθώς κι αυτούς που τους υποστήριξαν. Ξεκινάμε λοιπόν:
- Δίωξη με το κακούργημα δωροδοκίας υπαλλήλων αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας Λ. Μπόμπολας και η εταιρεία Ηλέκτωρ από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Η δίωξη ασκήθηκε για τις μίζες, προκειμένου να κερδίσει το διαγωνισμό για τον ΧΥΤΑ Πάφου Κύπρος.
- Η επιτροπή ανταγωνισμού επικύρωσε το 2017 πρόστιμα συνολικού ύψους 80,7 εκατομμυρίων ευρώ για 15 από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα «Για προσυμφωνημένη κατανομή και χειραγώγηση διαγωνισμού δημοσίων έργων 2005 – 2012». Πρώτη στη λίστα η εταιρεία Άκτωρ 38,5 εκατομμύρια ευρώ.
- Το κανάλι Mega Channel που διαστρέβλωσε πλήρως τον αγώνα με τις 128 ημέρες διελύθη πλήρως. Οι απλοί εργαζόμενοι αγωνίζονται για τα δεδουλευμένα τους από τους επιχειρηματίες που τους εγκατέλειψαν στο έλεος.
- Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος που αγνόησαν τον αρχαιολογικό νόμο 3028/2002 (άρθρο 10 παρ. 3) και ουδέποτε έγινε συνεδρίαση του Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) που σίγουρα θα σταμάταγε το έργο και τίποτα δεν θα γινόταν, σήμερα κατηγορούνται για το σκάνδαλο Novartis.
- Ο πάλαι ποτέ ισχυρός εκδότης Σταύρος Ψυχάρης (Βήμα – Νέα) που ουδέποτε δημοσίευσε αντίθετη γνώμη ακόμα και συνεργατών του και πολέμησε λυσσαλέα τον αγώνα οδήγησε τον δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και τους εργαζομένους σε χρεωκοπία. Πρόσφατα βγήκε σε πλειστηριασμό η βίλα του και αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων των Αθηνών για δέκα στελέχη της ALPHA BANK, για υπόθεση δανείων 57 εκατ. Ευρώ.
- Το όνομα του ιδιοκτήτη του «Σκάϊ» και της «Καθημερινής» Ιωάννη Αλαφούζου περιλαμβάνεται στους φορολογικούς παραδείσους των Offshore εταιρειών. Οι δημοσιογράφοι του συγκροτήματος Πάσχος, Μανδραβέλης, Στέφανος Κασιμάτης, Άρης Πρωτοσάλτε, ουδέποτε ανέφεραν την τελεσίδικη εφετειακή απόφαση για την Κερατέα. Στοχοποίησαν τον αγώνα, έγραψαν και είπαν απαράδεκτα και γελοία πράγματα και κάποιοι το συνεχίζουν χωρίς αιδώ.
- Η Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, την επίμαχη περίοδο που τα ξεκίνησε όλα χωρίς κανένα διάλογο με την τοπική κοινωνία, κατηγορείται από δημοσιεύματα για την καταστροφική επιλογή του 2003 (επέκταση σχεδίου Μάνδρας) στην Δυτ. Αττική, με τα ολέθρια αποτελέσματα.
- Ο Γιάννης Ραγκούσης «σκληρός υπουργός» της τότε περιόδου, που ήθελε να τελειώσει την Κερατέα, «ο ξανθός αντιβασιλέας» κατά τον Τζίμη Πανούση πήρε 2% στις εκλογές του φορέα Κίνημα Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) απαξιωμένος μεν επηρμένος δε, πλήρως συνεχίζει να τα βάζει με την Κερατέα αγνοώντας πάντα τη δικαστική απόφαση.
- Οι μη αιρετοί Περιφερειάρχες της εποχής που οργάνωσαν πολλά και διάφορα για τα συμφέροντα του επιχειρηματία στην προσπάθειά τους να γίνει ο ΧΥΤΑ στην Κερατέα, μεταξύ των οποίων και την εισβολή τη νύχτα (σαν τους κλέφτες) εξαφανίσθηκαν από προσώπου γης είναι και αυτοί σε πλήρη ανυποληψία, όπως και οι υπεύθυνοι της Αστυνομίας (Μπόμπος και άλλοι), που δεν εμφανίσθηκαν μπροστά στα ακροατήρια των δικαστηρίων αφήνοντας αστυνομικούς κατωτέρων βαθμίδων των ΜΑΤ να επωμισθούν αυτό το βάρος.
16 Μαρτίου 2018