Ενημέρωση από την πενταμελή από την επιτροπή του Δήμου Λαυρεωτικής σχετικά με καταγγελίες από το Φιλοζωικό Σωματείο «ΠΡΟΚΡΙΣ»

Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα, τις ανυπόστατες καταγγελίες και το θόρυβο που δημιούργησε το Φιλοζωϊκό Σωματείο ΠΡΟΚΡΙΣ και κάποιοι εθελοντές της Κερατέας για δήθεν εξαφανίσεις και κακοποιήσεις αδέσποτων ζώων από το Δήμο, η Επιτροπή Αδέσποτων του Δήμου Λαυρεωτικής κρίνει σκόπιμο να γνωστοποιήσει τα ακόλουθα για την αποκατάσταση της αλήθειας και την ακριβή ενημέρωση των πολιτών:

Οι Περισυλλογές

Από τον Ιούνιο 2017, μετά από νόμιμες καταγγελίες για ζώα επιθετικά ή επικίνδυνα, περισυλλέχθηκαν 19 αδέσποτα σκυλιά. Οι περισυλλογές έγιναν με νόμιμο τρόπο , χωρίς τη χρήση απαγορευμένων ναρκωτικών ουσιών ή βίαιων μεθόδων σύλληψης των ζώων, από τον έμπειρο εκπαιδευτή και μέλος της επιτροπής κ.Χρ.Ψυχάρη, Τα ζώα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Πικερμίου, έκαναν τις απαραίτητες αιματολογικές εξετάσεις, στειρώθηκαν, εμβολιάστηκαν, αποπαρασιτώθηκαν για εσω και εξω παράσιτα και όσα κρίθηκαν ακίνδυνα επανεντάχθηκαν ή υιοθετήθηκαν . Όσα έχρηζαν θεραπείας φιλοξενήθηκαν στα νόμιμα ενδιαιτήματα του κ. Ψυχάρη ή σε εθελοντές που τα φρόντιζαν και πριν. Αυτά που κρίθηκαν επιθετικά πέρασαν από ειδική θετική εκπαίδευση και υιοθετήθηκαν ή επανεντάχθηκαν.
Ουδέποτε τέθηκε θέμα ευθανασίας αδέσποτου σκύλου του Δήμου μας που περισυλλέχθηκε σαν επιθετικό.

Το Πρόγραμμα στειρώσεων/θεραπειών του Δήμου

Από τον Μάϊο 2017 έγιναν
Εισαγωγές στο συμβεβλημένο Νοσοκομείο Ζώων Πικερμίου για αιματολογικές εξετάσεις, αποπαρασίτωση, εμβολιασμό, θεραπείες σύνολο 109 σκυλιά
Ηλεκτρονική σήμανση σε 108 σκυλιά
Στειρώσεις σε 30 θηλυκά + 10 αρσενικά
Ορθοπεδικά περιστατικά 4 σκυλιά
Υιοθεσίες 15 σκυλιά

Για κάθε ζώο που συμμετείχε στο Πρόγραμμα υπάρχει καρτέλα με τη φωτογραφία. τα χαρακτηριστικά του, ημερομηνία εισόδου-εξόδου από το νοσοκομείο, αριθμό σήμανσης και φάκελος με τις εξετάσεις και την θεραπεία που έλαβε. Τα υγιή ζώα επανεντάχθηκαν στα σημεία περισυλλογής τους. Όσα έπρεπε να κάνουν θεραπεία πήγαν σε χώρους φιλοξενίας (στο χώρο του κ. Ψυχάρη ή σε εθελοντές ).

Η αλήθεια για τον Ιάκωβο (αδέσποτο κούρτσχααρ)

Ο Ιάκωβος περισυλλέχθηκε μαζί με άλλα δύο αδέσποτα σκυλιά από το 4ο Δημοτικό σχολείο Κερατέας μετά από καταγγελία πολιτών στις 5/9/17. Παρέμεινε για εξετάσεις στο Νοσοκομείο 3 ημέρες. Οι εξετάσεις του έδειξαν ερλίχια 1:1600, αρνητικός σε λεισμάνια, εικόνα αίματος αρκετά καλή. Σημάνθηκε, αποπαρασιτώθηκε, εμβολιάστηκε, στειρώθηκε και μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του κ. Ψυχάρη για την 40μερη θεραπεία ερλίχιας.
Παρόλο αυτά συνέχιζε και έχανε τρίχωμα. Κατά τα άλλα η φυσική του κατάσταση έδειχνε αρκετά καλή. Στη συνεδρίαση της 24/11/17 ο κ. Ψυχάρης ζήτησε την εξέτασή του από τον κτηνίατρο και ζητήθηκε από το νοσοκομείο εκ νέου η νοσηλεία του.

Τελικά, λόγω αδυναμίας του νοσοκομείου, το ζώο μεταφέρθηκε εκεί στις 20/1/18 όπου διαπιστώθηκε πάλι ερλίχια 1:800 και Δεμοδήκωση, μια μορφή ψώρας πολύ κοινή, μη μεταδοτική σε ζώα και ανθρώπους , αλλά και πολύ δύσκολη να θεραπευθεί σε ενήλικα ζώα Παρέμεινε για θεραπεία 22 ημέρες και βγήκε στις 12/2/18 με σύσταση για συνέχιση της θεραπείας ερλίχειας. Το ζώο το οποίο είχε χάσει σχεδόν όλο του το τρίχωμα, το ανέλαβε η οικογένεια που το φρόντιζε εξ αρχής και το φροντίζει μέχρι και σήμερα στο σπίτι της . Δεν έχει μεταφερθεί σε πανσιόν ούτε το έχει αναλάβει το σωματείο ΠΡΟΚΡΙΣ Η εξέλιξη της δερματικής του κατάστασης και της εν γένει υγείας του είναι υπό παρακολούθηση από την Επιτροπή.

Σχετικά με τα καταγγελλόμενα σαν εξαφανισμένα αδέσποτα ζώα από ΠΡΟΚΡΙΣ και εθελοντές Κερατέας

Από τα εικονιζόμενα αδέσποτα της καταγγελίας για την εξαφάνιση των οποίων κατηγορείται ο Δήμος , η Επιτροπή αναγνώρισε το ένα μαύρο που είχε περισυλλεχθεί μαζί με άλλα δύο από το προαύλιο του Γυμνασίου Κερατέας στις 6/10/17, το οποίο μέχρι και σήμερα φιλοξενείται από τον κ.Ψυχάρη με σκοπό την υιοθεσία, ενώ τα άλλα δύο έχουν ήδη υιοθετηθεί Το δεύτερο είναι ο Ιάκωβος (κούρτσχααρ) που σήμερα όπως προείπαμε φιλοξενείται από την κ. Δήμητρα Σύρακα την οποία στις 27/2/18 συναντήσαμε και μας βεβαίωσε ότι το σκυλί από τις 12/1/18 που το παρέλαβε βρίσκεται στο χώρο της και το φροντίζει η ίδια . Τα μόνα εξαφανισμένα ζώα από αυτά του προγράμματος που γνωρίζουμε και τα οποία δεν εικονίζονται στις καταγγελίες είναι τα δύο ζώα του Υδραγωγείου που μετά την στείρωση του θηλυκού και την θεραπεία του αρσενικού παραδόθηκαν στο ΠΡΟΚΡΙΣ και εξαφανίστηκαν 2-3 μέρες μετά, μέσα από κλειστό χώρο του εθελοντή που τα φιλοξενούσε. Το γεγονός συζητήθηκε στην συνάντηση της Επιτροπής με το σωματείο ΠΡΟΚΡΙΣ την 1/12/17.

Τα υπόλοιπα εικονιζόμενα δεν έχουν καν ενταχθεί στο Πρόγραμμα και εάν καλόπιστα δεχτούμε ότι είναι όντως εξαφανισμένα , σίγουρα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το πώς και το γιατί. Όλοι εμείς που ανήκουμε στον φιλοζωϊκό χώρο έχουμε παρόμοιες δυσάρεστες εμπειρίες εξαφάνισης και γνωρίζουμε πως, δυστυχώς, για τα αδέσποτα που περιφέρονται ελεύθερα στους δρόμους μιας πόλης οι κίνδυνοι είναι πάμπολλοι και οι πιθανότητες να χαθούν ξαφνικά τα ίχνη τους πολλές.

Από την αρχή λειτουργίας της η Επιτροπή συνεδριάζει σχεδόν κάθε μήνα, ενημερώνεται λεπτομερώς και με στοιχεία για κάθε πεπραγμένο που αφορά τα αδέσποτα του Δήμου μας .
Είμαστε σε θέση να υπογράψουμε πως για την συγκεκριμένη περίοδο όλα έχουν γίνει υποδειγματικά νόμιμα και πως οι δημόσιες καταγγελίες του σωματείου ΠΡΟΚΡΙΣ ότι « ο Δήμος Λαυρεωτικής εξαφανίζει τα αδέσποτα» χωρίς αποδείξεις, ούτε καν ενδείξεις, είναι ανυπόστατες, κακόβουλες και δόλιες. Η συλλογή υπογραφών από απλούς πολίτες που αγνοούν την πραγματικότητα με μια τέτοια καταγγελία είναι αήθης , δυσφημιστική και παράνομη. Και όχι μόνο δεν οφελεί ΑΛΛΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ !

Η 5ΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Αρέσει σε %d bloggers: