Ανακοίνωση της Τ.Ο Μεσογείων – Λαυρεωτικής του Κ.Κ.Ε. για το αναπτυξιακό συνέδριο της κυβέρνησης στην Ανατολική Αττική

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι προετοιμασίες από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια για την πραγματοποίηση ενός ακόμα αναπτυξιακού συνεδρίου, αυτή την φορά στην Ανατολική Αττική. 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ διοργανώνει σε όλη τη χώρα τα περιβόητα περιφερειακά “αναπτυξιακά” συνέδρια – φιέστες. Από την Κρήτη ως τον Έβρο , διαφημίζει τους στόχους του κεφαλαίου, όπως αυτοί εξειδικεύονται σε κάθε Περιφέρεια, προσπαθώντας να πείσει τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα της κάθε περιοχής, ότι δήθεν έχουν κι αυτοί να κερδίσουν.

Σε αυτή την προσπάθεια βρίσκει πρόθυμους συνομιλητές αιρετούς της Τοπικής Διοίκησης, Εμπορικά και Τεχνικά Επιμελητήρια, μεγαλοεπιχειρηματίες, ανεξάρτητα από την κομματική και πολιτική τους προέλευση και τοποθέτηση, αφού τους ενώνει ο κεντρικός στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης. 

Τόσο η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, η Χρυσή Αυγή όσο και τα στελέχη τους στην τοπική διοίκηση στην περιοχή, παρά τις κραυγές και τις αντεγκλήσεις, δεν μπορούν να κρύψουν τη στρατηγική τους συμφωνία. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, προσπαθούν να ξεπεράσουν την κυβέρνηση σε αντιλαϊκές προτάσεις, πως δεν προχωρά γρήγορα τα αντιλαϊκά μέτρα. 

Την ανάπτυξή τους τη γνωρίσαμε, δεν μπορεί να είναι δίκαιη γιατί είναι άδικο το σύστημά τους

Το παράδειγμα της ανάπτυξης τις τελευταίες δεκαετίες στην Ανατολική Αττική είναι αποκαλυπτικό και αποδεικνύει πλέον ποιος χάνει και ποιος κερδίζει απ’ την καπιταλιστική ανάπτυξη. Η ευρύτερη περιοχή κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε: Χιλιόμετρα νέων δρόμων, μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εκτεταμένη οικοδόμηση άλλαξαν ολόκληρες περιοχές, όπως ο Γέρακας, το Κορωπί, η Αρτέμιδα, τα Γλυκά Νερά.

— Η βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής έφερε στους βιομηχάνους τεράστια κέρδη. Αυτά τα κέρδη προέρχονται απ’ τους χαμηλούς μισθούς και τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, απ’ την εκτεταμένη καταστροφή του περιβάλλοντος. Δεκαετίες τώρα οι βιομήχανοι αποφεύγουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των εργαζομένων. 

— Η εκτεταμένη οικιστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών έφερε τεράστια κέρδη στις τράπεζες που κέρδισαν απ’ τα δάνεια, στο κατασκευαστικό κεφάλαιο και τους μεγαλεμπόρους δομικών υλικών. Έγινε με άναρχο τρόπο, χωρίς σχεδιασμό. Χιλιάδες από εμάς αναγκαστήκαμε να χτίσουμε όπου μπορούσαμε, γιατί δεν υπήρχε κανενός είδους ουσιαστική κρατική πρόνοια για την εξασφάλιση λαϊκής στέγης.  Τώρα έρχονται με τους πλειστηριασμούς και με την βία ,να μας πάρουν όλο το βιός, όταν με κόπους και θυσίες κάθε λαϊκή οικογένεια προσπάθησε να βάλει ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι της.

— Την ίδια στιγμή, δεκάδες άλλα αναγκαία για τη ζωή μας έργα παραμένουν «όνειρα θερινής νυκτός» γιατί δεν αποδίδουν κέρδος. Εργα για την κάλυψη βασικών αναγκών μας, παιδικοί σταθμοί, σχολεία, κέντρα υγείας, οργανωμένοι ελεύθεροι χώροι κ.ά. Εργα υποδομής που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές, όπως τα απαραίτητα και πλήρη αντιπλημμυρικά έργα, δίκτυα ύδρευσης κι αποχέτευσης, η αντισεισμική θωράκιση σχολείων και άλλων δημόσιων κτιρίων υποχρηματοδοτούνται ή παραλείπονται. Οι προτεραιότητες χρηματοδότησης του κεφαλαίου δεν συμβαδίζουν με τις ανάγκες μας. Σε ολόκληρη την Ανατολική Αττική με τους χιλιάδες εργαζόμενους, με τις δεκάδες βιομηχανικές ζώνες δεν υπάρχει Γενικό Δημόσιο Νοσοκομείο.

— Τα εκτεταμένα οδικά έργα που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στην περιοχή, μελετήθηκαν, κατασκευάστηκαν και λειτουργούν με κριτήριο πόσο κερδίζει ο επενδυτής.  Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κέρδισαν , που κατασκεύασαν τους οδικούς άξονες. Αυτά προέκυψαν απ’ τα αβάσταχτα διόδια που πληρώνουμε για τις μετακινήσεις μας, απ’ τους όλο και μικρότερους μισθούς και τις απλήρωτες υπερωρίες όσων δουλεύουν στα έργα. Εβγαλαν και απ’ τις ελλείψεις σε αναγκαία συμπληρωματικά αντιπλημμυρικά έργα, που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, απ’ τις μελέτες που δεν υπολόγισαν σκόπιμα όλες τις παραμέτρους της περιοχής και μετέτρεψαν τους δρόμους σε φράγματα και κάθε διάβαση, από όπου περνάει το νερό, σε χείμαρρο.

— Η οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών έγινε με την παράδοση τεράστιων εκτάσεων γης στο μεγάλο κεφάλαιο. Δάση, βουνά, παραλίες και κάθε είδους έκταση έγιναν αντικείμενο εκμετάλλευσης απ’ τους ομίλους, για να βάλουν λατομεία, ξενοδοχεία και βιομηχανίες. Οι συνεχείς φωτιές και οι κατοπινές «αλλαγές χρήσης» δεν είναι τυχαίες, γίνονται για να προχωρήσουν αυτοί οι σχεδιασμοί. 

Εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες, γυναίκες, νέοι και νέες!

Τα χιλιοειπωμένα “κλισέ” και η “ξύλινη” γλώσσα περί “τέλους των μνημονίων και της επιτροπείας” που επαναλαμβάνει καθημερινά η κυβέρνηση, καταρρέουν με πάταγο μπροστά στην πραγματικότητα. 

  • Ήδη έχουν προνοµοθετηθεί κι άλλα µέτρα – όπως η µείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου – για µετά το 2018.
  • Έχει ήδη συμφωνηθεί ένα νέο συμπληρωματικό μνημόνιο, με ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, η εποπτεία στην ΕΕ-Ευρωζώνη ισχύει για όλα τα κράτη μέλη.
  • Πάνω στην εργασιακή ζούγκλα και τη φτηνή εργατική δύναμη, παρουσιάζεται η Ελλάδα ως “επενδυτικός παράδεισος”. H όποια ανάκαμψη της οικονομίας θα αφορά τα κέρδη των λίγων και όχι τη ζωή και τα δικαιώματα των πολλών. 

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων ως προνομιούχους, στα κεφάλια των οποίων θα πέσει ο πέλεκυς της δημοσιονομικής προσαρμογής και ως “κοινωνική πολιτική” τα ελάχιστα ψίχουλα στους λεγόμενους “φτωχοδιάβολους” που στην πραγματικότητα δεν επαρκούν ούτε καν για τη στοιχειώδη ανακούφισή τους.

Να μην ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση, να μην επιτρέψουμε να τσακίσουν το παρόν και το μέλλον μας με τις επιδιώξεις και τους σχεδιασμούς τους!

Έχουμε πλούσια πείρα όλα τα τελευταία χρόνια: τα συμφέροντά μας δεν μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι με τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου και των κομμάτων του.

Καμιά εμπιστοσύνη στην πολιτική και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων. Νιώσαμε στο πετσί μας την πολιτική τους, στο όνομα τους ξεπεράσματος της κρίσης, στο όνομα της ανάπτυξης και στην περιοχή μας. Το εκμεταλλευτικό, άγριο σύστημα που υπερασπίζονται, δεν κρύβει τα δόντια του με όση χρυσόσκονη “περί δίκαιης ανάπτυξης” κι αν το πασπαλίσουν:

  • Η περιβόητη “γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας” και η “πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική” σημαίνουν βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, μεγαλύτερους κινδύνους για εμπλοκή σε στρατιωτικούς σχεδιασμούς, νέες θυσίες για το λαό. Η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ τον Οκτώβρη συνοδεύτηκε με την αναβάθμιση του ρόλου του Αράξου και τον κίνδυνο εγκατάστασης εκεί πυρηνικών όπλων, τη συμφωνία για νέα βάση στην Αλεξανδρούπολη, τη μόνιμη παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τη συμμετοχή σε αποστολές και επεμβάσεις εκτός συνόρων κ.ά. Το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι, η ΕΕ δεν ήταν ούτε θα είναι ποτέ παράγοντας ασφάλειας και ειρήνης για τους λαούς της περιοχής. Αντίθετα είναι παράγοντες αποσταθεροποίησης, φέρνουν το πόλεμο και τις συγκρούσεις πιο κοντά. 
  • Η “διασύνδεση των παραγωγικών κλάδων, η εξωστρέφεια και η παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας”, οι “αξιοπρεπείς και σταθερές θέσεις εργασίας” συνεπάγονται με νόμο το ξεζούμισμα των εργαζομένων, την εντατικοποίηση και την απλήρωτη δουλειά, τις απολύσεις, με την ανεργία να συνεχίζει να σπάει κόκκαλα σε περιοχές για παράδειγμα όπως το Λαύριο.

Εργατοϋπάλληλοι, άνεργοι, μικρομεσαίοι επαγγελματίες, γυναίκες, νέοι και νέες!

Μπορούμε να βάλουμε φρένο στην πολιτική τους, στα καταστροφικά για τις ζωές μας σχέδιά τους!

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, τις γυναίκες των εργατικών λαϊκών οικογενειών, να πυκνώσουν τις γραμμές του οργανωμένου εργατικού και λαϊκού κινήματος για να δώσουμε την πρέπουσα απάντηση.

Βάζοντας φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, που είναι συνέχεια των προηγούμενων. Να διεκδικήσουμε ό,τι μας στέρησαν στη διάρκεια της κρίσης, να μην ανεχτούμε άλλες θυσίες.

Στοχεύοντας τον πραγματικό υπεύθυνο, το σύστημα της εκμετάλλευσης, των κρίσεων, των πολέμων, της φτώχειας, της ανεργίας και της προσφυγιάς, τον καπιταλισμό. Το σύστημα που στην καρδιά της λειτουργίας του έχει την μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου τσακίζοντας ταυτόχρονα την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας για να αυγαταίνουν αυτά τα κέρδη.

Βάζοντας το επίκεντρο της πάλης μας την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας στην υγεία, στην παιδεία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά χωρίς ανεργία, για ανάπτυξη της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής, της επιστήμης και της τεχνολογίας για την όλο και διευρυνόμενη κάλυψη όλων των κοινωνικών αναγκών, για το δικαίωμα στις διακοπές και τον ελεύθερο χρόνο. Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να καλυφτούν αυτές οι ανάγκες, για πραγματική ευημερία του λαού και των παιδιών του.

Με αντεπίθεση και πάλη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που τον πλούτο θα καρπώνονται αυτοί που τον παράγουν, την σοσιαλιστική – κομμουνιστική κοινωνία! Που η εξουσία θα είναι στα χέρια της εργατικής τάξης και όχι στα χέρια του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών του. Ο λαός γίνεται αφέντης της οικονομίας, παράγει για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό. 

Αυτή η εξουσία θα οδηγήσει σε έξοδο από την λυκοσυμμαχία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όλων των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών που δένουν σφιχτά τη θηλιά στους λαιμούς των λαών, που ενισχύουν αλυτρωτικές και εθνικιστικές κραυγές και επιδιώξεις. Θα πρωτοστατήσει για την ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα στους λαούς!

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες και αγρότες, οι συνταξιούχοι, είτε βρίσκονται ήδη στην ακραία φτώχεια, είτε είναι λιγότερο φτωχοί από τους άλλους και κατορθώνουν ακόμα να επιβιώνουν, πρέπει και μπορούν να ενωθούν σε μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία για τα δικαιώματά τους.

Σ’ αυτόν τον αγώνα καλεί όλους και όλες το ΚΚΕ. Μαζική συσπείρωση, οργάνωση της πάλης και κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, μονοπωλίων, που καταστρέφει τη ζωή μας!

Αρέσει σε %d bloggers: