Εταιρία Μελετών Λαυρεωτικής: Γαλλική Σκάλα – Το Εμβληματικό Σήμα του Λαυρίου

Η Γαλλική Σκάλα στο λιμάνι του Λαυρίου είναι το σύμβολο του τόπου, ένα τεχνικό μνημείο βιωμένο και εγγεγραμμένο στη λαϊκή συνείδηση, πολύ πριν την καθιέρωση της επιστήμης της βιομηχανικής αρχαιολογίας, ακριβώς λόγω της βιομηχανικής-εργασιακής κουλτούρας των κατοίκων. Δεν υπάρχει Λαυριώτης, που να μην θεωρεί τη Γαλλική Σκάλα κομμάτι της ψυχής του.

Η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής (ΕΜΕΛ) μετά από πολλές προσπάθειες συνέβαλε, ήδη από το 1995, στην ανακήρυξη της Γαλλικής Σκάλας, ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου, από το Υπουργείο Πολιτισμού (ΦΕΚ 491/τ.Β/1-6-1995).
Από τότε η ΕΜΕΛ συνεργαζόμενη με άλλους φορείς του Λαυρίου (Δήμος Λαυρεωτικής-Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου-Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου) και μεμονωμένους συμπολίτες μας που έδειχναν προσωπικό ενδιαφέρον και αγάπη γι’ αυτό το μνημείο, έκανε συνεχείς εκκλήσεις για  τη σωτηρία του και στη συνέχεια τη στερέωση και την ανάδειξή του μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο των αποθηκών, ώστε να είναι επισκέψιμο από το ελληνικό και διεθνές κοινό

Τελευταία, οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες όλων είχαν αποτέλεσμα. Ο Δήμος Λαυρεωτικής ανέθεσε στο Ε.Μ. Πολυτεχνείο με Προγραμματική Σύμβαση την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης της Γαλλικής Σκάλας. Μια πλειάδα ειδικών καθηγητών του ΕΜΠ (Μηχανολόγοι-Τοπογράφοι-Αρχιτέκτονες-Πολιτικοί Μηχανικοί) παίρνουν μέρος σ’ αυτό το έργο.
Η Ομάδα Μελέτης του ΕΜΠ  προσκάλεσε να συμμετάσχουν σ’ αυτήν, ως προς την ιστορική τεκμηρίωση του μνημείου,  τους Γιώργο Ν. Δερμάτη και Αθανασία Μαρκουλή, Διδάκτορες Ιστορίας, μέλη του Δ.Σ. της ΕΜΕΛ.

Η ΕΜΕΛ ήδη διέθεσε από το Ιστορικό Αρχείο της στη  μελετητική ομάδα του ΕΜΠ πάμπολλα σχέδια της Γαλλικής Σκάλας από το 1886-1920.

Ευελπιστούμε μετά την εκπόνηση της μελέτης να προχωρήσει η επόμενη φάση που έχει σχέση με αυτό καθ΄ εαυτό το έργο της αποκατάστασης της Γαλλικής Σκάλας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος                              Ο Γεν.Γραμματέας
Αναστάσιος Βλάδος                       Κώστας Μάνθος

Αρέσει σε %d bloggers: