Συμμετοχή του ΤΠΠΛ στη δράση «Βιομηχανικοί χώροι σε πολιτιστική χρήση: θέματα βιωσιμότητας» του Μουσείου Φωταερίου

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων της έκθεσης «160 χρόνια made in Greece», η οποία διοργανώθηκε από το «Μουσείο Φωταέριου» της Τεχνόπολης στο Γκάζι, στις 23/03/2018 πραγματοποιήθηκαν ομιλίες με θέμα «Βιομηχανικοί χώροι σε πολιτιστική χρήση: θέματα βιωσιμότητας».

Πάνω στο θέμα αυτό μίλησε ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΔΙΠ-ΕΜΠ, Καθηγητής Δ. Καλιαμπάκος, ως ένας από τους τέσσερις ομιλητές.
Στην ομιλία του τόνισε τη σημασία του βιομηχανικού συγκροτήματος ως κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της ελληνικής βιομηχανίας και τον τρόπο με τον οποίο αυτό σήμερα αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και του ΕΜΠ.
Αναφέρθηκε στο ρόλο του ως χώρο υποδοχής και φιλοξενίας νέων τεχνολογικών δραστηριοτήτων άλλα και στα ιδιαίτερα προβλήματα που έχουν προκύψει σε όλα αυτά τα χρόνια δραστηριότητας του χώρου.
Το στοίχημα ήταν, όπως ο ίδιος αναφέρει «να μην αξιοποιήσουμε τα κτίρια ως ενδιαφέρουσες απλά μορφές, αλλά να αποκωδικοποιήσουμε την ιδιαίτερη λειτουργική τους χρήση ώστε να στεγάσουμε εκεί τις κατάλληλες τεχνολογικές εφαρμογές. Έτσι μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε τα κτίρια στο έπακρο».

Με αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα αποκατεστημένων βιομηχανικών κτιρίων παρουσιάστηκε η σύγχρονη χρήση τους, αφενός ως χώροι φιλοξενίας νεοφυών επιχειρήσεων και αφετέρου ως χώροι οργάνωσης δραστηριοτήτων που αναδεικνύουν τη σχέση τεχνολογίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης.
Στη συνέχεια έγινε αναφορά στη πορεία του Πάρκου κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Συγκεκριμένα ο κ.Καλιαμπάκος ανέφερε, «υπήρξε ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης του Πάρκου, μια λιτή διαχείριση, που όχι μόνο το κράτησε ζωντανό σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες αλλά οδήγησε στην εμβάθυνση του τεχνολογικού του χαρακτήρα».
Τέλος, ο κ. Καλιαμπάκος τόνισε ότι παρά τους δύσκολούς καιρούς που όλοι διανύουμε, το Πάρκο με τη στήριξη του ΕΜΠ, των εργαζόμενων του, αλλά και της τοπικής κοινωνίας θα συνεχίσει την προσπάθεια του να καινοτομεί τεχνολογικά και να παράγει πολιτιστικά.

«Επανάχρηση βιομηχανικών χώρων: Τα βιομηχανικά μουσεία», όλες οι ομιλίες:
https://diavlos.grnet.gr/room/1482?eventid=4248&vod=4018_session

“TORINO FILM LAB”

Το Ελληνικό κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) σε συνεργασία με το Εκπαιδευτικό Εργαστήριο του Torino Film Lab, διοργάνωσαν τριήμερο workshop στις Συνεδριακές Αίθουσες του ΤΠΠΛ με τίτλο: «Script Lab». Οι εργασίες του σεμιναρίου ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 24 Μαρτίου, στην κατάμεστη αίθουσα του μηχανουργείου του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου (ΤΠΠΛ), όπου παρευρέθηκαν πάνω από 300 σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, παραγωγοί και σπουδαστές του κινηματογράφου από την Ελλάδα και οι 32 εκπαιδευόμενοι του Script Lab από όλο τον κόσμο.
Επίσης, την εκδήλωση παρακολούθησε ο πρόεδρος, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και οι διευθυντές του ΕΚΚ, καθώς και οι σημαντικοί, με διεθνή εμπειρία, υπεύθυνοι, εκπαιδευτές και σύμβουλοι του Torino Film Lab.

Χαιρέτησαν οι κκ: Βασίλης Κοσμόπουλος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΕΚΚ, Matthieu Darras, καλλιτεχνικός διευθυντής του Torino Film Lab, Franz Rodenkirchen, σύμβουλος συγγραφής σεναρίου και εκπαιδευτής στο TFL, Isabelle Fauvel, σύμβουλος σεναρίου και ιδρύτρια της γαλλικής συμβουλευτικής εταιρίας Initiative Film.

Ο Ασημάκης Χαδουμέλλης, διευθυντής του ΤΠΠΛ, πήρε το λόγο και παρουσίασε συνοπτικά την ιστορία, τις δραστηριότητες και τη σχέση του Πάρκου με τις κινηματογραφικές παραγωγές.

Αρέσει σε %d bloggers: