Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΣούνιοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Αντιδράσεις για το «κόψιμο» του BBC από το Σούνιο

«Εκρήξεις» στην κυβέρνηση και πιθανές εξελίξεις στο ΚΑΣ φέρνει η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να «κόψει» τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς του BBC «The Little Drummer Girl» στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου.

Η σειρά βασίζεται σε σενάριο του Τζον Λε Καρέ, την σκηνοθετεί ο διάσημος νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Παρκ Τσαν Γουκ («Oldboy», «Stoker», «Η Υπηρέτρια») και τα γυρίσματα στην Ελλάδα προγραμματίζεται να διαρκέσουν πέντε μήνες. Στην παραγωγή θα απασχοληθεί μόνιμο ελληνικό συνεργείο 100 ατόμων, ενώ οι διανυκτερεύσεις του βρετανικού συνεργείου και των ηθοποιών στα ξενοδοχεία της Αττικής υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 4.000.

Παρά ταύτα, το ΚΑΣ έκρινε πως τα γυρίσματα θα επιφέρουν μεγάλη «επιβάρυνση» στον αρχαιολογικό χώρο και δεν έδωσε άδεια στην παραγωγή, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες έχει προκαλέσει την οξύτατη αντίδραση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά.

Δεν έχουν περάσει, άλλωστε, παρά λίγα 24ωρα από την παρουσίαση του νέου νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για το άνοιγμα της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα – ενός νόμου, που έχει ως στόχο να άρει τα εμπόδια για τα γυρίσματα διεθνών παραγωγών στην χώρα μας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναζητώνται οι νομικοί δίοδοι που μπορούν να παρακάμψουν την απόφαση του ΚΑΣ, ενώ ενδεικτική του φορτισμένου κλίματος στην κυβέρνηση είναι η σκληρή ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρη Κρέτσου.

Ο Λευτέρης Κρέτσος κάνει νύξη ακόμη και για παραιτήσεις μελών του ΚΑΣ, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Πολιτισμού – να πάρουν θέση, και μεταξύ άλλων τονίζει: «Μετά από την πολυετή οικονομική κρίση που ισοπέδωσε την οπτικοακουστική παραγωγή της χώρας μας, που άφησε χιλιάδες εργαζόμενους στη βιομηχανία του θεάματος άνεργους, και τους υπόλοιπους να δουλεύουν υπο-αμοιβόμενοι, σε άθλιες εργασιακές συνθήκες, και την ίδια στιγμή που ολόκληρος ο ελληνικός λαός κάνει υπερπροσπάθεια για να υπερβούμε όλοι μαζί την περίοδο της επιτροπείας, με μία μόνο αξιολόγηση να μας χωρίζει από την οριστική έξοδο από τα μνημόνια, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αρμενίζει σε δικές του ήρεμες θάλασσες σαν να μην έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια απολύτως τίποτα….
…Η  κακή αυτή απόφαση δεν αντανακλά τα οποιαδήποτε προβλήματα επιμελητείας, αλλά προβλήματα νοοτροπίας του φορέα που έλαβε την εν λόγω απόφαση. Εάν μάλιστα αληθεύει το ρεπορτάζ ότι υπήρξε μέλος του ΚΑΣ που εξέφρασε την άποψη ότι το περιεχόμενο της ταινίας δεν συνάδει με τον χώρο, τότε σύσσωμο το ΚΑΣ θα έπρεπε να παραιτηθεί για λόγους δεοντολογίας. Δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα της ΕΕ, εν έτει 2018, να γίνονται προσπάθειες να ασκηθεί τέτοιου είδους λογοκρισία ανάλογα με τις καλλιτεχνικές προτιμήσεις του καθενός».

Γράφει η: 

http://www.fmvoice.gr