Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΚερατέαΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μεγάλη επιτυχία της Ασφάλειας Α.Τ. Κερατέας. Με μία σύλληψη εξιχνιάστηκαν 11 περιπτώσεις κλοπής!

Από την Υπηρεσία μας σχηματίσθηκε δικογραφία ακολουθούμενης της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος αλλοδαπού υπηκόου αλβανικής καταγωγής 39 ετών, κατηγορούμενου για παράβαση των άρθρων 380 Π.Κ. σε συνδ. με αρ. 42, 45 Π.Κ. «Απόπειρα ληστείας κατά συναυτουργία», 374 Π.Κ. σε συνδ. με αρ. 42, 98 Π.Κ. «Διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατ’ εξακολούθηση τετελεσμένες και σε απόπειρα» και αρ. 187 «Εγκληματική οργάνωση».

Συγκατηγορούμενοι του ανωτέρω για τις ίδιες παραβάσεις τυγχάνουν τουλάχιστον δύο (2) έτεροι συνεργοί αγνώστων στοιχείων, οι οποίοι διέφυγαν της σύλληψης και αναζητούνται από την Υπηρεσία μας.

Ειδικότερα για την υπόθεση αναφέρονται τα ακόλουθα:

      Τουλάχιστον από τις αρχές του μηνός Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, έχει παρατηρηθεί ασυνήθιστη αύξηση τέλεσης κλοπών σε οικίες οι οποίες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων και ειδικότερα στις περιοχές της Κερατέας, Μαρκοπούλου και Καλυβίων, με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά γνωρίσματα :

  • Οι δράστες εισέρχονται εντός των εν λόγω οικιών κυρίως είτε παραβιάζοντας τις κεντρικές θύρες, είτε τις θύρες αποθηκών αυτών.
  • Οι οικίες αυτές αποτελούν κατά κύριο λόγο εξοχικά τα οποία οι ιδιοκτήτες δεν επισκέπτονται συχνά.
  • Οι οικίες βρίσκονται κυρίως σε οικισμούς, δηλαδή σε μεγάλη απόσταση από τα κέντρα όπου η διαφυγή των δραστών είναι εύκολη και ο εντοπισμός τους από τις αρχές δυσχερής.
  • Τα αντικείμενα που αφαιρούνται αποτελούν κυρίως ηλεκτρικές – ηλεκτρονικές συσκευές, γεωργικά μηχανήματα – εργαλεία και λοιπά είδη.

        Την 27-03-2018 και περί ώρα 10.00’ άγνωστοι δράστες μετέβησαν στην περιοχή της Κερατέας, οικισμός «Ρουτζέρι», σε εξοχική κατοικία, όπου αφού διέρρηξαν πόρτα εισόδου υπογείου και έκοψαν τα καλώδια συστήματος συναγερμού,  αφαίρεσαν  ένα (1) ποδήλατο και ένα (1) αλυσοπρίονο.

    Κατά την ένορκη εξέταση του περίοικου – μάρτυρα    ένας εκ των δραστών διέφυγε με το υπ’ αριθ.  **** ΙΧΕ αυτ/το. Μετά από επιστάμενες αναζητήσεις Αστυνομικών της Υπηρεσίας μας, μεσημβρινές προς απογευματινές ώρες της 27-03-2018, το εν λόγω ΙΧΕ, εντοπίσθηκε να κινείται στην περιοχή των Καλυβίων, το οποίο αφού ακινητοποιήθηκε,  μετά του οδηγού του οδηγήθηκε στην Υπηρεσία μας. Όπως διαπιστώθηκε, ο οδηγός αυτού (ο οποίος τυγχάνει και ιδιοκτήτης του οχήματος) είναι ο ανωτέρω κατηγορούμενος ο οποίος και αναγνωρίστηκε ανεπιφύλακτα από τον περίοικο της προαναφερόμενης παθούσας, ως ο δράστης της ανωτέρω κλοπής, γεγονός το οποίο αποδέχτηκε και ο ίδιος προφορικώς. 

     Από την Υπηρεσία μας και με την παρουσία αρμόδιου δικαστικού λειτουργού διενεργήθηκε έρευνα στην οικία του κατηγορούμενου, προς ανεύρεση των αφαιρεθέντων αντικειμένων ως αυτά αναφέρονται στην από 27-03-2018 ένορκη κατάθεση της παθούσης, πλην όμως ουδέν ανευρέθηκε σχετικό με την υπόθεση. Ακολούθως, υπό το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων, ο κατηγορούμενος μας υπέδειξε τους χώρους στους οποίους είχε εναποθέσει τα αφαιρεθέντα αντικείμενα τα οποία κατασχέθηκαν από την Υπηρεσία μας και  απεδόθησαν νομότυπα στην νόμιμη ιδιοκτήτρια αυτών.

   Από περαιτέρω διενεργηθείσα προανάκριση, ο ανωτέρω κατηγορούμενος  τέλεσε μετά βεβαιότητας και την αξιόποινη πράξη της απόπειρας ληστείας κατά συναυτουργία από κοινού  με δύο (2) έτερους συνεργούς του, φέροντας τον ρόλο του τσιλιαδόρου, , πράξη που έλαβε χώρα την 20-03-2018 και ώρα 20:30 στην περιοχή «ΚΟΝΤΡΑ» Κερατέας, σε εξοχική κατοικία. Κληθείς ανωτέρω παθών στην Υπηρεσία μας τον αναγνώρισε ανεπιφύλακτα ως τον έναν εκ των δραστών της σε βάρος του αξιόποινης πράξης .

Από την αξιολόγηση του συγκεντρωμένου προανακριτικού υλικού, τον χαρακτηριστικό τρόπο και μέθοδο δράσης των δραστών και από τη μέχρι και σήμερα έρευνα της Υπηρεσίας μας,   προέκυψε ότι με βάση την ώρα, τον τόπο, τον τρόπο, και το είδος των κλοπιμαίων προφανώς επρόκειτο για τους ίδιους δράστες, οι οποίοι είναι τουλάχιστον τρεις (3) και έχουν ενωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών-ληστείών προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος προερχόμενο κυρίως από την αφαίρεση ηλεκτρικών μηχανημάτων, εργαλείων καθώς και άλλων ειδών ηλεκτρικών συσκευών. Κατόπιν των ανωτέρω συμπεραίνεται ότι οι εν λόγω δράστες έχουν τελέσει μετά βεβαιότητας (modus operandi) επτά επιπλέον κλοπές σε οικίες στην περιοχή της Κερατέας, δύο στην περιοχή του Μαρκοπούλου και μία στην περιοχή των Καλυβίων.

        Το ανωτέρω ΙΧΕ αυτ/το, μετά των περιεχομένων αυτού, (πληθώρα ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών εργαλείων και γαντιών τύπου «latex» μίας χρήσεως που ο δράστης προφανώς χρησιμοποιούσε ώστε να μην αφήνει δακτυλικά αποτυπώματα κατά τη διάρκεια των κλοπών) κατασχέθηκαν από την Υπηρεσία μας ως μέσο διάπραξης αξιοποίνων πράξεων και ως αντικείμενα προερχόμενα από την διάπραξη αξιοποίνων πράξεων τα οποία ο κατηγορούμενος δε μπορούσε να δικαιολογήσει στην κατοχή του. Τα ανωτέρω εργαλεία παραμένουν στην έδρα της Υπηρεσίας μας έως ότου αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

    Από την έως σήμερα διενεργηθείσα προανάκριση, συμπεραίνεται ότι οι δράστες έχουν αποκομίσει ιδιαίτερο υψηλό οικονομικό όφελος, καθώς αφαίρεσαν πληθώρα ηλεκτρικών εργαλείων – μηχανημάτων και λοιπών αντικειμένων, πολλά από τα οποία έχουν μεγάλη αξία (σύμφωνα με τα λεγόμενα των παθόντων αρκετά από τα εργαλεία κοστίζουν 300 -500 ευρώ το καθένα).  Επιπρόσθετα, όπως προκύπτει από την περίπτωση της απόπειρας ληστείας δε διστάζουν να βιαιοπραγήσουν με επικίνδυνο τρόπο ενάντια στους παθόντες που αντιμετωπίζουν προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη.

    Με βάση τα ανωτέρω θεωρείται σφόδρα πιθανή η εμπλοκή των δραστών και σε λοιπές υποθέσεις, οι οποίες λόγω του εξαιρετικά σύντομου χρόνου της προανάκρισης δεν έχουν προσδιορισθεί μέχρι και σήμερα.  Οι έρευνές μας θα συνεχιστούν.