Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μεγάλη πορεία ενάντια στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης [ΦΩΤΟΣ]

«Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση και αγώνας η απάντησή μας» το σύνθημα που κυριαρχεί στην κινητοποίηση στο Λαύριο ενάντια στην «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης. Εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες και νέοι διαδηλώνουν δυναμικά, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Συνδικάτων της Ανατολικής Αττικής.

Οι διαδηλωτές εμποδίστηκαν από κλούβες και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να προχωρήσουν προς το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, όπου πραγματοποιείται η «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη»«εμπρός λαέ ξεσηκωμός, κάτω τα χέρια απ’ του λαού το βιος» και «τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά» στέλνουν μήνυμα αντίστασης από έναν τόπο που έχει τη δική του ιστορία, καθώς οι εργάτες του Λαυρίου έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στις ιστορικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Με τους μεγάλους απεργιακούς τους αγώνες συνέβαλαν στην κατάκτηση του δικαιώματος στη σύνταξη και τις ΣΣΕ.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Άγαλμα των Μεταλλωρύχων όπου μίλησε ο Βάλσαμος Συρίγος (διαβάστε περισσότερα παρακάτω και όλη την ομιλία ΕΔΩ), πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και χαιρέτησαν η Τάνια Κιλιτσλή, δασκάλα και μέλος της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών και ο Αντώνης Παμφίλης από την Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ Λαυρεωτικής.

Στο χαιρετισμό της η Τ. Κιλιτσλή σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η κανονικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην εκπαίδευση μεταφράζεται σε 25 χιλιάδες αναπληρωτές πανελλαδικά και σε τουλάχιστον έναν στους 4 εκπαιδευτικούς σε σχολεία της περιοχής. Σε τμήματα με 25 μαθητές ακόμα και σε τάξεις κοντέινερ μιας και το ζήτημα της σχολικής στέγης είναι ιδιαίτερα οξυμένο στην Αν. Αττική. Στην ύπαρξη κενών στα σχολεία μέχρι και τώρα, Μάρτη μήνα. «Η κανονικότητά τους είναι να υποδέχονται τους εκπαιδευτικούς που διαδηλώνουν με χημικά, ΜΑΤ και σπασμένα κεφάλια συναδέλφων αποδεικνύοντας έτσι ότι η αντιλαϊκή πολιτική πάει χέρι χέρι με την καταστολή», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο Αντ. Παμφίλης σημείωσε ότι πάνω από το 30% των μικρών επιχειρήσεων έχουν κλείσει οριστικά και πάνω από το 90% των επιχειρήσεων που προϋπήρχαν έχει μειωμένο τζίρο από 40% ως 80%. Την ίδια ώρα, σημείωσε, οι δήμαρχοι και οι παράγοντες της περιοχής, υποδέχονται τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα μεγάλα επιχειρηματικά πάρκα μετά Βαΐων και κλάδων. Καταδίκασε την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ που αποδεικνύεται βαρέλι δίχως πάτο για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ. Παράλληλα, απαίτησε να παρθούν πίσω τα απαράδεκτα μέτρα των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.

Η ομιλία του Β. Συρίγου

«Το “αναπτυξιακό” σχέδιο της κυβέρνησης αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, επειδή διατηρεί τον ίδιο στρατηγικό στόχο με τα μνημόνια: Την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου», τόνισε στην ομιλία του ο Βάλσαμος Συρίγος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, προσθέτοντας ότι «ο στόχος αυτός είναι ασύμβατος με την ανάκτηση των απωλειών που είχε ο λαός τα χρόνια της κρίσης, πόσο μάλλον με την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Ο Β. Συρίγος σημείωσε ότι «παράλληλα με τον “εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό” ξεδιπλώνεται και μια πιο επιθετική προσπάθεια από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο να αποσπάσουν όχι μόνο ανοχή, αλλά και συναίνεση από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα στις αναδιαρθρώσεις που θα κλιμακωθούν τα επόμενα χρόνια. Σπέρνουν αυταπάτες στο λαό ότι ανακτά το δικαίωμα να έχει λόγο και μερτικό στην ανάπτυξη, που μέχρι τώρα τα στερούνταν, εξαιτίας της πολιτικής των μνημονίων, που επιβάλλονταν τάχα από τους δανειστές. Κι όλο αυτό το σερβίρουν κάτω από τον τίτλο “δίκαιη ανάπτυξη”».

«Η ανάκτηση των όποιων δικαιωμάτων μας θα γίνει μόνο μέσα από σκληρή ταξική πάλη σε σύγκρουση με την εργοδοσία και το κράτος», τόνισε ο Β. Συρίγος.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων σημείωσε ότι «ο υπουργός εξωτερικών με το καουμπόικο καπέλο γυρνοβολάει τα Βαλκάνια ως σύγχρονος γιάνκης για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Το μεγαλύτερο πλυντήριο στην ιστορία της χώρας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ» και πρόσθεσε ότι «για τα συμφέροντα των μονοπωλίων μας εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, φέρνουν όλο και πιο κοντά τον πόλεμο».

Ο Β. Συρίγος επεσήμανε ότι «απαιτείται επαγρύπνηση από τον λαό. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους γειτονικούς λαούς, όλα γίνονται για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς» και τόνισε «απαιτούμε τώρα να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, καμία δαπάνη για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς. Έξω τώρα η χώρα μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς».

https://www.902.gr