Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
Lavriaki.gr
Δήμος ΛαυρεωτικήςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Προτάσεις – Παρεμβάσεις του Δημάρχου Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά στο Περιφερειακό Συνέδριο στο Λαύριο [ΒΙΝΤΕΟ]

«Θα είμαι πολύ συγκεκριμένος στη μεγάλη συζήτηση που ανοίγει, καταθέτοντας προτάσεις που καταρχάς αφορούν στην αναγκαία και απαραίτητη θεσμική ενδυνάμωση, καλύτερα αναβάθμιση, της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Και μιλώ για αναβάθμιση καθώς θεωρώ ότι ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης πρέπει θεσμικά, λειτουργικά και επιχειρησιακά να ενδυναμωθεί προκειμένου αν όχι αυτοτελώς, τουλάχιστον με μεγάλη αυτοτέλεια να ανταποκρίνεται στο ρόλο του.

Ως εκ τούτου προτείνουμε ως προς την θεσμική αναβάθμιση:

 Την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη» στο πεδίο των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα της αλληλοεπικάλυψης και με τρόπο σαφή και ρητό να γνωρίζουμε όλοι ποιός κάνει τί, πότε το κάνει και με ποιά μέσα μπορεί να το κάνει.

 Τη θεσμική δυνατότητα ώστε οι Δήμοι να προστατεύουν, αλλά και να αξιοποιούν με διαφάνεια τα περιουσιακά τους στοιχεία, ώστε να είναι οικονομικά αυτόνομοι και ουσιαστικά αυτοδιοικούμενοι και όχι εξαρτώμενοι από την κρατική επιχορήγηση και τα τέλη και τους φόρους των δημοτών. Μια τέτοια άλλωστε παρέμβαση ενισχύει άμεσα και τη δυνατότητα άσκησης πιο ουσιαστικής και ευρέως φάσματος κοινωνικής πολιτικής.

 Τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση του τοπικού κοινωνικού κράτους με μεταφορά συγκεκριμένων δομών, με ανάληψη της ευθύνη λειτουργίας της Πρωτοβάθμιας υγείας και των τοπικών σχολικών μονάδων.

 Τη θεσμική ενίσχυση του χαρακτήρα των Δήμων ως οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών με τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου μεγαλύτερης δημοκρατίας, αυτοτέλειας και διαφάνειας, όπως επίσης κοινωνικής συμμετοχής και κοινωνικού ελέγχου.

Παρέμβαση Δημάρχου Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά, στην Πρωινή Συνεδρία «Ενέργεια, Περιβαλλοντική Πολιτική και Χωροταξία»

☑ Παρέμβαση Δημάρχου Λαυρεωτικής, κ. Δημήτρη Λουκά, στην Πρωινή Συνεδρία «Ενέργεια, Περιβαλλοντική Πολιτική και Χωροταξία» παρουσία του Αν/τή Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Σωκράτη Φάμελλου.

Δημοσιεύτηκε από Δήμος Λαυρεωτικής στις Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018

Oμιλία Δημάρχου Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά

? Oμιλία Δημάρχου Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά, στην Ειδική Θεματική Συνεδρία “Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση: Θεσμική Ενδυνάμωση και Τοπική Ανάπτυξη”.
Δείτε το Video.

Δημοσιεύτηκε από Δήμος Λαυρεωτικής στις Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018

Σε ανάμνηση του συνεδρίου δωρίσαμε στον Πρωθυπουργό ιστορικό άλμπουμ με την ιστορία της Λαυρεωτικής

? Σε ανάμνηση του 2ήμερου συνεδρίου δωρίσαμε στον Πρωθυπουργό το ιστορικό άλμπουμ των Κώστα Μάνθου & Γιώργου Δερμάτη με την ιστορία της Λαυρεωτικής από το 1860 μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα.?

Δείτε το Video.

Δημοσιεύτηκε από Δήμος Λαυρεωτικής στις Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018