Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Τσίπρας από το Λαύριο: Δε θέλουμε η ανάπτυξη να είναι ένα πουκάμισο αδειανό [ΒΙΝΤΕΟ]

Για καθαρή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια το καλοκαίρι και για μια ανάπτυξη που δε θα αφορά μόνο τους οικονομικούς δείκτες αλλά και την κοινωνία και που δεν θα είναι «ένα πουκάμισο αδειανό» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Ανασυγκρότηση από το Λαύριο.

Ομιλία στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, «Διάλογοι με την Ανατολική Αττική».

Τα Περιφερειακά Συνέδρια για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση πιάνουν τον παλμό μιας κοινωνίας που διψάει για διάλογο, συνεννόηση και δημοκρατικό προγραμματισμό, κόντρα στην άγονη αντιπαράθεση & την καλλιέργεια φτηνών εντυπώσεων. Ομιλία στο 12ο Περιφερειακό Συνέδριο, «Διάλογοι με την Ανατολική Αττική».

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Σάββατο, 31 Μαρτίου 2018

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας μια αναδρομή στον θεσμό των Περιφερειακών Συνεδρίων, λέγοντας:

«Θυμήθηκα όταν ξεκινήσαμε, το 2ο περιφερειακό στη Στερεά Ελλάδα, όταν η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία αλλά προς τιμήν τους αρνήθηκαν να υπακούσουν και μαζί με τους παραγωγικούς φορείς καθίσαμε μαζί και το συνέδριο είχε επιτυχία. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές οι τοπικές κοινωνίες και οι εκπρόσωποί τους, καταλαβαίνουν και αξιολογούν με πιο ώριμο κριτήριο από τις κομματικές ηγεσίες, που πρέπει να συνειδητοποιούν ότι οι πολιτικές σκοπιμότητες έχουν όρια».

«Μετά από μια μακρόχρονη διαδρομή και στο τέλος μια μακράς ανηφόρας, πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, χωρίς προκαταλήψεις και να συμφωνήσουμε για μια Ελλάδα που θα πατάει στα πόδια της. Αχνοφαίνεται ότι η οικονομία υπεραποδίδει, οι στόχοι του προγράμματος καλύπτονται και υπερκαλύπτονται κάποιες φορές και το καλοκαίρι βγαίνουμε καθαρά και οριστικά από τα μνημόνια».

Τώρα που, όπως παρατήρησε, αρχίζει να χαράζει, τώρα που η οικονομία υπεραποδίδει και οι στόχοι του προγράμματος έχουν καλυφθεί. Γεγονός που, όπως παρατήρησε, είναι ήδη ορατό στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο. Διαπίστωση που επέτρεψε στον πρωθυπουργό να ζητήσει η πολιτική αντιπαράθεση να μην διεξάγεται σε στείρο επίπεδο.

«Θέλουμε δίκαιη ανάπτυξη, ανάπτυξη που τα οφέλη της θα μοιράζονται δίκαια, και γεωγραφικά και για όλους. Σε μία εβδομάδα είχαμε ανακοινώσεις επενδύσεων, το ύψος των οποίων είχαν ανακοινωθεί από το 2010-2015. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ένα διαφορετικό κλίμα σταθερότητας και οι θετικές προβλέψεις για την οικονομία ενισχύονται συνεχώς. Αλλά αυτό δεν αρκεί. Ο στόχος μας είναι η αναστροφή της κρίσης να μην αφορά μόνο τους δείκτες και τους αριθμούς αλλά να γίνεται αισθητή στην κοινωνία, με τη μείωση της ανεργίας, τη δημιουργία νέων θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας, την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους. Αυτό είναι το στοίχημα».

O κ. Τσίπρας προσδιόρισε ως προτεραιότητα τη «δημοκρατική ανανέωση των θεσμών» και είπε ότι απαιτούνται αλλαγές και στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο περιεχόμενο του πολιτικού λόγου.

«Χρειάζεται θεσμική θωράκιση της διαφάνειας και αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης» πρόσθεσε.

«Μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί είναι η συνταγματική αναθεώρηση» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Μου κάνει εντύπωση η αντίδραση κάποιων στα ζητήματα αυτά, που τους αφήνει έκθετους».

«Υπάρχει και αντίδραση στη διερεύνηση των σκανδάλων γιατί κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν για τα χρήματα που χάθηκαν» είπε επίσης.

Μίλησε επίσης για μεγάλα συμφέρονται που φοβούνται την αλλαγή και για «όσους φοβούνται ότι θα αλλάξει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών που είχε εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο».

Ας μην χάσουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία, θα προχωρήσουμε για το δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της χώρας με όσους τολμήσουν, είπε ο πρωθυπουργός.

https://www.reader.gr