Απεργία σήμερα και στο λιμάνι του Λαυρίου

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα οι ναυτεργάτες. Η συμμετοχή είναι καθολική και στον Πειραιά, αλλά και στα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας. Σε Ραφήνα, Λαύριο, Πάτρα, Κυλλήνη, Ρίο. Στα πορθμεία Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα και Θάσο – Καβάλα.

Στον Πειραιά, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη και περιφρουρούν μαζικά την απεργία τους.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία έχουν απευθύνει το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Νομού Καβάλας και ο Σύλλογος Σπουδαστών ΑΕΝ Ασπροπύργου.

Οι ναυτεργάτες απαιτούν την απόσυρση του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης με το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κατ’ εντολή των εφοπλιστών, προωθεί την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 3577/1992 για την «απελευθέρωση» (άρση καμποτάζ) στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές. Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται, οι εφοπλιστές θα μπορούν, με πρόσχημα την ανεπάρκεια πλοίων για τη μεταφορά εμπορευμάτων, να δρομολογούν πλοία ανάμεσα στα ελληνικά λιμάνια, ανεξαρτήτως εθνικότητας και σημαίας, με πληρώματα χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) και Κοινωνική Ασφάλιση, με ατομικές συμβάσεις, υπονομεύοντας ευθέως την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Με την Υπουργική Απόφαση, εκτός των άλλων, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για την άρση της υποχρεωτικότητας στην εφαρμογή των ΣΣΕ ανάλογα κάθε φορά με την περίσταση.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία διεκδικούν ΣΣΕ με αυξήσεις, επαναφορά της ΕΓΣΣΕ και του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση των αντεργατικών – αντιασφαλιστικών νόμων, μόνιμη – σταθερή εργασία με 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια κ.ά.

Παράλληλα, κόντρα στις διάφορες απόπειρες καλλιέργειας του περιβόητου «κοινωνικού αυτοματισμού», απευθύνουν κάλεσμα και στους μικρομεσαίους αγρότες των νησιών να δείξουν την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό αγώνα.

https://www.902.gr

Αρέσει σε %d bloggers: