Ανακοίνωση της ΤΟ Μεσογείων – Λαυρεωτικής του ΚΚΕ για την πυρκαγιά στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στο Μαρκόπουλο

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τα μεσάνυχτα χθες, στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Μαρκοπούλου, απέναντι από το αμαξοστάσιο του Δήμου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αξιωματικών του Σώματος, θα συνεχίσει να «σιγοκαίει» υπόγεια λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπάρχουν στο χώρο.

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Μεσογείων – Λαυρεωτικής του ΚΚΕ αναφέρει:

«Πριν περάσει καλά καλά ένας μήνας από το “αναπτυξιακό” συνέδριο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο Λαύριο, η περιοχή των Μεσογείων “μυρίζει” από την περιβόητη ανάπτυξη και κανονικότητα που υποσχέθηκαν. “Μυρίζει” το νέφος της φωτιάς που σιγοκαίει εδώ και λίγες μέρες στο σκουπιδότοπο στο Μαρκόπουλο. Είναι μάλλον και αυτό ένα ακόμα σημάδι της επιστροφής στην κανονικότητα, ένα ακόμα σημάδι το πώς βιώνεται η τροχιά ανάπτυξης στην οποία έχει περάσει η περιοχή των Μεσογείων.

Για ακόμη μία φορά οι κάτοικοι και εργαζόμενοι του Μαρκοπούλου και της ευρύτερης περιοχής έρχονται αντιμέτωποι με τα τοξικά νέφη που προέρχονται από την φωτιά σε ένα παράνομο – ημινόμιμο σκουπιδότοποπέριξ των Λατομείων και πλησίον του σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Μαρκοπούλου.

Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε δυστυχώς η τελευταία φορά που η περιοχή ζει στη σκιά του νέφους των καιόμενων απορριμμάτων. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο συγκεκριμένο χώρο αποτελεί ένα περιβαλλοντιλογικό έγκλημα διαρκείας. Σωροί σκουπιδιών που φθάνουν σε ύψος πολλών μέτρων. Λιωμένες σακούλες από τις οποίες ξεπροβάλλουν απόβλητα, σαπισμένα τρόφιμα, παλιοσίδερα, μπάζα, όλα ένας εφιαλτικά δύσοσμος σωρός, σε ένα βούρκο που σιγοκαίει. Μια επικίνδυνη, τοξική κατάσταση “φυτεμένη” ανάμεσα σε περιβόλια και βιοτεχνίες, λίγο έξω από το κέντρο της πόλης του Μαρκοπούλου. Έγκλημα για το οποίο οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες, όπως και οι ένοχοι είναι συγκεκριμένοι. Αιτία είναι η πολιτική τόσων και τόσων χρόνων, που βλέπει την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων ως πηγή κέρδους. Μπροστά λοιπόν στο κέρδος δεν λογαριάζεται τίποτα, ούτε προστασία του περιβάλλοντος, ούτε η υγεία των κατοίκων και εργαζομένων της περιοχής. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι τεχνοκρατικό, είναι βαθύτατα πολιτικό – ταξικό ζήτημα. Η τεχνολογία σήμερα είναι επαρκής ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να είναι τέτοια που να μην επιβαρύνει την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Στο δρόμο όμως της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που μόνο κριτήριο έχει την κερδοφορία των επιχειρηματιών, τα σκουπίδια γίνονται χρυσάφι πάνω στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, του περιβάλλοντος, των λαϊκών δικαιωμάτων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ανεξάρτητα τις όποιες επιμέρους διαφωνίες, ταυτίζονται δήμαρχοι, τοπική διοίκηση, περιφερειάρχες και προφανώς τα κόμματα που εκπροσωπούνΕίναι τεράστια η ευθύνη τόσο του Δήμου Μαρκοπούλου, όσο και της Περιφέρειας Αττικής που δείχνουν ανοχή σε αυτή την κατάσταση, που η στάση τους “τροφοδοτεί” διαρκώς να υπάρχουν τέτοιου είδους περιβαλλοντολογικές βόμβες. Είναι τεράστια η ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που όχι μόνο ανέχεται μία τέτοια κατάσταση, αλλά πολύ περισσότερο είναι η θέση της, είναι πολιτική της επιλογή να μην δίνεται λύση στο θέμα των απορριμμάτων με γνώμονα την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους με τα σωματεία τους, τις Λαϊκές Επιτροπές, στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, να ξεσηκωθούν και να σταματήσουν με τον αγώνα τους το περιβαλλοντικό έγκλημα. Να απαιτήσουν από την κυβέρνηση, την περιφέρεια, το δήμο άμεση λύση στο πρόβλημα, μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής».

https://www.902.gr

Αρέσει σε %d bloggers: