Κέντρο Υγείας Λαυρίου: Εξοπλισμός με τροπονίνη

Όταν ένας  γιατρός ελέγχει έναν ασθενή με πόνο στον θώρακα, πρέπει να αποκλείσει ή να βεβαιώσει το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Για να το κάνει αυτό, πρέπει να εκτιμήσει την κλινική του εικόνα, να διευκρινίσει τα χαρακτηριστικά του πόνου, να συνυπολογίσει ηλικία, φύλο και προδιαθεσικούς παράγοντες, ώστε να έχει μια πρώτη εικόνα.

Άμεσα θα διενεργήσει  καρδιογράφημα , το οποίο αν δείξει οξύ έμφραγμα  τίθεται η διάγνωση, χωρίς επιπλέον διερεύνηση.
Αν το καρδιογράφημα δείξει φυσιολογικό ή αμφίβολο θα διενεργήσει διαδοχικά ΗΚΓφήματα  και μια ειδική εξέταση του αίματος, που λέγεται Τροπονίνη υψηλής ευαισθησίας.

Αυτή είναι βιοχημικός δείκτης της νεκρώσεως των μυϊκών κυττάρων της καρδιάς.
Αν το καρδιογράφημα παρουσιάζει άλλα ευρήματα που εμποδίζουν τον γιατρό να δει το έμφραγμα ακόμη και αν αυτό υπάρχει (π.χ. αποκλεισμός του αριστερού σκέλους, ύπαρξη τεχνητού βηματοδότη κλπ.), διενεργείται έλεγχος μόνο της τροπονίνης.

 Όταν τραυματιστούν οι μυϊκές ίνες της καρδιάς, η τροπονίνη απελευθερώνεται στην κυκλοφορία και όσο μεγαλύτερος ο τραυματισμός-νέκρωση, τόσο πιο αυξημένες οι τιμές τους στο αίμα.

Ένα τέτοιο σημαντικό μηχάνημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ιατρείο έκτακτων περιστατικών του Κέντρου Υγείας Λαυρίου αυξάνει την διαγνωστική προσπέλαση κάθε γιατρού για μια έγκαιρη και σωστή διάγνωση και θα είναι στην διάθεσή μας από την ερχόμενη εβδομάδα.

http://www.hclavriou.gr

Αρέσει σε %d bloggers: