Το ηλιοβασίλεμα στο νοτιότερο άκρο της Αττικής και η πόλη του Λαυρίου!

Ένα μέρος που ικανοποιεί κάθε φαντασία! Η ονομασία της πόλης προέρχεται από την λέξη λαύρα ή λαύρη που σημαίνει στενωπός, λιθόστρωτη οδός και κατά τον Όμηρο διάδρομος, πάροδος. Με μόλις μια ώρα από το κέντρο της Αθήνας αποτελεί μια κοντινή και οικονομική απόδραση.

Γράφει ο Λάζος Μαντικός

Είσαι στο κέντρο της Αθήνας και θες να αποδράσεις σε άλλα μέρη; Μέρη που μοιάζουν μακρινά και ειδυλλιακά, αλλά στην πραγματικότητα είναι τόσο κοντά, μα συνάμα τόσο μαγικά…; Να βλέπεις θάλασσα και να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε νησί; Το Λαύριο είναι ένας προορισμός που τα διαθέτει και τα προσφέρει απλόχερα στους επισκέπτες του!

Αχ! Αυτή η απίστευτη αύρα του Λαυρίου πόσο ταξιδεύει τον νου και την ψυχή…

Ένα μέρος που ικανοποιεί κάθε φαντασία! Η ονομασία της πόλης προέρχεται από την λέξη λαύρα ή λαύρη που σημαίνει στενωπός, λιθόστρωτη οδός και κατά τον Όμηρο διάδρομος, πάροδος. Με μόλις μια ώρα από το κέντρο της Αθήνας αποτελεί μια κοντινή και οικονομική απόδραση.

Η πόλη βρίσκεται νοτιοανατολικά της Αττικής στον Δήμο Λαυρεωτικής χτισμένη γύρω από το λιμάνι με θέα την Μακρόνησο (παλαιότερα νήσος Ελένη). Ένα τμήμα της έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός και οι παραλίες της είναι κατάλληλες για καλοκαιρινές εξορμήσεις!

Για την ιστορία… το Λαύριο είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τα κοιτάσματα ασημιού! Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι εκεί κόπηκε το πρώτο αργυρό τετράδραχμο, νόμισμα της αρχαίας Αθήνας, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο την προώθηση της νομισματικής της παραγωγής σε όλον τον τότε γνωστό κόσμο!

Παρ’ όλο που εδώ και χρόνια έχει σταματήσει η εξόρυξη του ασημιού, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τα αρχαία αυτά μεταλλεία και να μάθουν τον αρχαίο τρόπο εξόρυξης αυτού του μεταλλεύματος. Επιπροσθέτως, λόγω της έλλειψη νερού, που ήταν απαραίτητο για την επεξεργασία του, η όλη διαδικασία ξεκινούσε από δεξαμενές που είχαν κατασκευαστεί για τη συλλογή του βρόχινου νερού, ακολουθούσε ο εμπλουτισμός του σε ελικοειδή «πλυντήρια» και ολοκληρωνόταν με την εκκαμίνευση σε ειδικά διαμορφωμένους κτιστούς φούρνους, που σώζονται ακόμα και σήμερα.

Εκτός, όμως, από τα μεταλλεία στην περιοχή του Λαυρίου λειτουργούσαν και αρχαία λατομεία μαρμάρου, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την ανοικοδόμηση του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο, αλλά και για το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο της Ελλάδος, του Θορικού.

Η γεύση της… με την παλιά ψαραγορά του Λαυρίου έχει παραχωρήσει τη θέση της στα μεζεδοπωλεία, με τα φρέσκα και γευστικά πιάτα τους γίνονται τόπος καλοκαιρινού προορισμού για χαλάρωση και εύθυμη διάθεση. Όταν μάλιστα περπατάς και ακούς τους στίχους του Διονύση Σαββόπουλου «δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά, στην αγορά στο Λαύριο», νιώθεις ότι αυτός ο τόπος αποτελεί πηγή έμπνευσης…

Μια θέα ξεχωριστή από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία είναι ότι πρέπει μετά το φαγητό! Εκεί κι εμείς πήραμε παγωτά και απολαύσαμε την στιγμή!

Το καλοκαίρι αξίζει μια επίσκεψη στην παραλία του Αγίου Νικολάου για δροσερές βουτιές και έπειτα για νόστιμες και λαχταριστές χειροποίητες πανδαισίες στο Beach Bar Restaurant Kookai! Δοκιμάστε την χειροποίητη special πίτσα, δίπλα στο κύμα της θάλασσας και απλά απολαύστε τη στιγμή !

Με ορμητήριο το Λαύριο στο ηλιοβασίλεμα του Σουνίου !

Η παραλία ΚΑΠΕ στο Σούνιο ή αλλιώς «Το ναυάγιο της Αττικής» θυμίζει κάτι από το «ναυάγιο» της Ζακύνθου

Βότσαλο, ήλιος και δροσερές βουτιές συνθέτουν τη γνήσια καλοκαιρινή και συγχρόνως φιλόξενη εικόνα της Ελλάδας!

Μετά την δροσερή βουτιά μας κλείσαμε την ημέρα μας θαυμάζοντας το σαγηνευτικό ηλιοβασίλεμα στο νοτιότερο άκρο της Αττικής!

Το Σούνιο πάνω από τη θάλασσα μαζί με τα βραχώδη και απότομα παράλια αναδεικνύουν την άγρια ομορφιά της περιοχής. Ο Ναός του Ποσειδώνα μοιάζει σαν να αναδύεται μέσα από τους αφρούς της θάλασσας και όπως αναφέρει ο Όμηρος στην Οδύσσεια «Σούνιον ιερόν», που ακόμα και σήμερα ο επιβλητικός του ρυθμός μαζί με το ηλιοβασίλεμα ζωντανεύουν εικόνες, προερχόμενες από την αρχαία Ελλάδα!

Όπως κάποιοι ισχυρίζονται: «Ο τουρισμός είναι αμαρτία, η πεζοπορία αρετή»! Αμαρτήστε, λοιπόν, με αρετή στο Λαύριο και στο νοτιότερο άκρο της Αττικής!

http://newpost.gr

Αρέσει σε %d bloggers: