Η «Χρυσή Τομή» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου για την Παράσταση «ΗΛΕΚΤΡΑ» του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο

Η «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» Κερατέας σας προσκαλεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου για την παράσταση «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή,

το Σάββατο 21 Ιουλίου 2018, σε σκηνοθεσία του Θάνου Παπακωνσταντίνου από το Εθνικό Θέατρο.

Η μετάφραση του έργου είναι του Γιώργου Χειμωνά και συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαρία Ναυπλιώτου, Αλεξία Καλτσίκη, Χρήστος Λούλης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Ελένη Μολέσκη, Μάριος Παναγιώτου, Νίκος Χατζόπουλος

Πληροφορίες:

  • Εισιτήρια: Άνω διάζωμα: 8€ το άτομο, Ζώνη Β’: 20€ το άτομο
  • Εισιτήριο πούλμαν: 18€ το άτομο.
  • Αναχώρηση πούλμαν: 4:30μ.μ.
  • Δηλώσεις συμμετοχής έως 10 Ιουλίου 2018.
  • Κρατήσεις εισιτηρίων και πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6972351959, 6984912459 και 6974725524

Η Ηλέκτρα, έργο της όψιμης περιόδου του Σοφοκλή, γράφτηκε πιθανότητα το 412 ή το 411 π.Χ., δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: την εκδίκηση για τον φόνο του Αγαμέμνονα που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος. Η Ηλέκτρα, κεντρική μορφή του δράματος,  διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του φόνου του πατέρα της και παρακαλεί τους θεούς να βοηθήσουν στην τιμωρία των δολοφόνων του. Η επιστροφή του αδελφού της, του εξόριστου Ορέστη, αναπτερώνει τον πόθο της για εκδίκηση και δρομολογεί το έργο της τιμωρίας, που θα κορυφωθεί με την πράξη της μητροκτονίας.

Το δράμα του Σοφοκλή εστιάζεται στο πρόσωπο της Ηλέκτρας και όχι στα ηθικά ζητήματα που επισύρει η πράξη της μητροκτονίας. Η εκδίκηση είναι συνειδητή επιλογή των ηρώων, και όχι πράξη επιβεβλημένη από τους θεούς. Το ανθρώπινο πάθος κυριαρχεί, αφήνοντας τους ήρωες εκτεθειμένους και απηχώντας το πνεύμα του ύστερου 5ου αιώνα, ο οποίος, υπό την επίδραση της σοφιστικής σκέψης, απομακρύνεται από τις βεβαιότητες και τις απλουστευτικές ερμηνείες της αρχαϊκής περιόδου.

Αρέσει σε %d bloggers: