Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
Lavriaki.gr
ΕΜΕΛΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Παρεμβάσεις της Ε.ΜΕ.Λ. υπέρ προστασίας Ιστορικών Ναών Λαυρεωτικής

Η Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, στο πλαίσιο της μέριμνάς της για την προστασία και ανάδειξη των αρχαίων και νεότερων μνημείων της περιοχής μας, όπως άλλωστε ορίζεται από το Καταστατικό της, απευθύνθηκε στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής) επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας δύο ιστορικών Ιερών Ναών, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου, στον Θορικό Λαυρεωτικής. Για τον σκοπό αυτό, συνυπέβαλλε με το αίτημά της και πλήρη τεκμηρίωση της ιστορικότητας των δύο αυτών ναών-μνημείων της περιοχής μας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων υιοθέτησε το αίτημα μας και μας δήλωσε ότι οι δύο αυτοί ναοί-μνημεία, χρονολογούμενοι πριν από το 1830, όπως αποδεικνύεται από την τεκμηρίωση, προστατεύονται αυτοδίκαια από τον Αρχαιολογικό Νόμο 3028/2002 «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (ΦΕΚ 153/Α/28-6-2002).

Για ενημέρωση των συμπολιτών μας και του ευρύτερου κοινού, παραθέτουμε αυτούσια την απάντηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.

Λαύριο, 24 Ιουνίου 2018

Το Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής