Κέντρο Υγείας Λαυρίου: Ο Κίνδυνος της Οστεοπόρωσης

Mία στις δύο γυναίκες και έως και ένας στους πέντε άντρες άνω των 50 ετών παθαίνουν κάταγμα λόγω της οστεοπόρωσης.

H  οστεοπόρωση σε αρχικό στάδιο δεν προκαλεί εμφανή συμπτώματα και μπορεί να παραμείνει «κρυμμένη» για χρόνια. Για τον λόγο αυτόν, συνιστάται ο προληπτικός έλεγχος μέτρησης της οστικής πυκνότητας

Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι μια σύντομη, ανώδυνη εξέταση που εντοπίζει τις πρώτες ενδείξεις της οστεοπόρωσης ή της οστεοπενίας, η οποία αποτελεί «προάγγελο» της οστεοπόρωσης.

Η εξέταση πρέπει να γίνεται οπωσδήποτε σε άτομα 65 ετών και άνω ή και νωρίτερα σε περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης ή άλλοι παράγοντες κινδύνου για την πάθηση (π.χ. πρόωρη εμμηνόπαυση

4 «αθόρυβα» συμπτώματα

  1. Μείωση του ύψους: Η οστεοπόρωση έχει σαν αποτέλεσμα τα οστά της σπονδυλικής στήλης να πλησιάζουν το ένα το άλλο κι έτσι να μειώνεται το ύψος. Η μείωση του ύψους λόγω οστεοπόρωσης μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνά τα 2,5 εκατοστά. Στις γυναίκες, απώλεια περίπου 3,8 πόντων από το ύψος αποτελεί βέβαιη ένδειξη της οστεοπόρωσης. Για τους άντρες, ανησυχητική θεωρείται η απώλεια 5 ή και περισσότερων εκατοστών ύψους από την ηλικία των 20 ετών έως και τη μέση ή την τρίτη ηλικία. Έτσι, η τακτική μέτρηση και η παρακολούθηση του ύψους από νεαρή ηλικία μπορεί να συμβάλει στον έγκαιρο εντοπισμό της οστεοπόρωσης.
  2. Κακή στάση σώματος: Όταν τα οστά της σπονδυλικής στήλης αδυνατούν να υποστηρίξουν σωστά το βάρος του σώματος παρατηρούνται αλλαγές στη στάση του σώματος, όπως η κάμψη του αυχένα ή των ώμων προς τα εμπρός. Οι αλλαγές στη στάση του σώματος υποδεικνύουν τη σταδιακή αποδυνάμωση του σκελετού. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Χάρβαρντ, η απώλεια του ύψους και η κακή στάση του σώματος είναι τα δύο πλέον χαρακτηριστικά συμπτώματα της οστεοπόρωσης.
  3. Απώλεια δοντιών: Η απώλεια των δοντιών είναι αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης των οστών της γνάθου. Αν και τα οδοντικά προβλήματα μπορεί να οφείλονται σε πολλές αιτίες (περιοδοντίτιδα, κακή διατροφή, διαβήτης κ.ά.), η εξέταση οστικής πυκνότητας θα υποδείξει αν είναι αποτέλεσμα της οστεοπόρωσης.
  4. Συχνά κατάγματα: Μια πτώση από μεγάλο ύψος ή ένα τροχαίο ατύχημα σαφώς και θα οδηγήσουν σε τραυματισμό και μάλιστα σοβαρό. Ωστόσο, αν προκληθεί κάταγμα από ένα απλό παραπάτημα ή άλλο αντίστοιχο μικροτραυματισμό, τότε αυτό μάλλον οφείλεται στην οστεοπόρωση.

Αρέσει σε %d bloggers: