Τρίτη, 18 Μαρτίου, 2025
Lavriaki.gr
ΛαύριοΠεριφέρεια ΑττικήςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Χαιρετισμός του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής σε εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο Λαύριο για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία

Σε εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα «Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία – Προκλήσεις και Προοπτικές για το Μέλλον» που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 9 Ιουλίου στο Λαύριο από το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την υποστήριξη του Δήμου Λαυρεωτικής, παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

            Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων του 1ου έτους της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας Ασφαλείς και Υγιείς Χώροι Εργασίας 2018-2019 «Διαχείριση Επικίνδυνων Ουσιών» και της Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία 2016-2020. Στόχοι της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας είναι να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη σημασία της πρόληψης των κινδύνων που συνδέονται με επικίνδυνες ουσίες, συμβάλλοντας στην εξάλειψη των συνηθισμένων παρανοήσεων και να προωθήσει την αξιολόγηση των κινδύνων μέσω της παροχής πληροφοριών σχετικά με πρακτικά εργαλεία και της δημιουργίας ευκαιριών για τη διάδοση καλών πρακτικών με έμφαση στην εξάλειψη ή υποκατάσταση επικίνδυνων ουσιών στον χώρο εργασίας και την ιεράρχηση των μέτρων πρόληψης, ώστε να επιλέγεται πάντα ο καταλληλότερος τύπος μέτρων.

Κεντρικός ομιλητής στην ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Νεφελούδης, ενώ μίλησαν ακόμα εκπρόσωποι του Υπουργείου, διαφόρων ενώσεων, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Φιλίππου, αρχικά δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα θετική η διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης ειδικά στην πόλη του Λαυρίου που είναι μια περιοχή εξαιρετικά επιβαρυμένη στον τομέα αυτό. Αναφέρθηκε δε χαρακτηριστικά στις σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας που επικρατούσαν για χρόνια στα μεταλλεία και τις στοές της περιοχής, που είχαν ως αποτέλεσμα από εκεί να ξεκινήσει, να ωριμάσει και να εξαπλωθεί το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αντιπεριφερειάρχης επισήμανε την ανάγκη κινητοποίησης όλων για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας όσον αφορά στην υγεία και την ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους, «καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες είναι πολύ πιο συχνή από όσο μπορεί να φανταζόμαστε και στις περισσότερες περιπτώσεις οι κίνδυνοι δεν είναι ορατοί και δεν γίνονται εύκολα αντιληπτοί».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Αντιπεριφερειάρχη.  

Φίλες και φίλοι, καλησπέρα.

            Βρίσκω πολύ θετική τη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης για την «Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία» που διοργανώνεται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη στήριξη του Δήμου Λαυρεωτικής και είναι ακόμα πιο σημαντικό το γεγονός ότι πραγματοποιείται στην πόλη του Λαυρίου που είναι μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη στον τομέα αυτό.

            Σε μια πόλη που λόγω των συνθηκών εργασίας στα μεταλλεία και τις στοές της περιοχής, ξεκίνησε, ωρίμασε και εξαπλώθηκε η ιδέα του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όσοι εργάζονταν στα μεταλλεία του Λαυρίου ήρθαν αντιμέτωποι με άθλιες, σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας: με ελάχιστο ή λιγοστό φως, με ποντίκια να κάθονται στα πόδια τους, με πολλή σκόνη από τις ανατινάξεις και τα βαρέα μέταλλα σε σημείο που δύσκολα μπορούσε κανείς να αναπνεύσει ελεύθερα. Ακριβώς εξαιτίας της έκθεσής τους σε αυτά τα στοιχεία, πολλοί από τους εργάτες αρρώσταιναν με πνευμονοκονίαση, χαλίκωση και μολυβδίαση και σε κάποιες περιπτώσεις πέθαιναν από αυτές τις ασθένειες που εμφανίζονται σε ανθρώπους που εκτίθενται για χρόνια στη σκόνη και τις θανατηφόρες χημικές ουσίες των ορυχείων. Γενικά οι περιγραφές που διασώζονται μιλούν για μια σκληρή εργασιακή καθημερινότητα και πολλούς κινδύνους μέσα στις σκοτεινές και σκονισμένες στοές.

            Και αν αυτές οι συνθήκες που μόλις σας ανάφερα αφορούν στο παρελθόν, δεν είναι όμως τόσο μακρινές. Δυστυχώς και στις μέρες μας πολλά άτομα εκτίθενται σε επικίνδυνες ουσίες στον χώρο εργασίας. Για τον λόγο αυτό, θεωρώ πολύ σημαντική την εκστρατεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία που ξεκίνησε επίσημα για τη διετία 2018-2019 στις 24 Απριλίου του τρέχοντος έτους και στόχο έχει τη αύξηση της ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους που προκαλούνται από επικίνδυνες ουσίες στον εργασιακό χώρο και την προαγωγή της νοοτροπίας πρόληψης των κινδύνων.

Είναι σημαντικό λοιπόν, όλοι μας να κινητοποιηθούμε και να μεριμνήσουμε για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας όσον αφορά στην υγεία και την ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους με την εξάλειψη των κινδύνων και την υιοθέτηση και εφαρμογή μέτρων πρόληψης, γιατί όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία η έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες είναι πολύ πιο συχνή από όσο μπορεί να φανταζόμαστε και στις περισσότερες περιπτώσεις οι κίνδυνοι δεν είναι ορατοί και δεν γίνονται εύκολα αντιληπτοί.

Ελπίζω ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση αλλά και η εκστρατεία γενικότερα θα βοηθήσει ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ πολύ.