Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΚερατέαΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΧρυσή Τομή

Αυλαία με τις καλύτερες εντυπώσεις για το 2ο Φestival Τεχνών “Ναυτίλος vol.2”, της «ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ» Κερατέας

Αυλαία και για το δεύτερο ταξίδι του «Ναυτίλου» – του Φεστιβάλ Τεχνών της ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ που υλοποιήθηκε στις 6,7,8 Ιουλίου 2018 σε παλιά κτίρια της Κερατέας, περιμετρικά του κτιρίου του συλλόγου.

Στο φεστιβάλ συμμετείχαν 13 εικαστικοί, 17 ερασιτέχνες ζωγράφοι, 14 κεραμίστες, 11 καλλιτέχνες ψηφιδωτού,  29 επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι. Παράλληλα στο Φεστιβάλ εκτός από τις εκθέσεις πραγματοποιήθηκαν τρεις συναυλίες,  θεατρική παράσταση, παράσταση σύγχρονου χορού, πειράματα φυσικής-χημείας για παιδιά, παρατήρηση με τηλεσκόπια, ποδηλατοδρομία με ταυτόχρονη ξενάγηση σε αξιοθέατα της Κερατέας, μαθήματα Κεραμικής με τροχό και έκθεση αυτοκινήτου αντίκας.

 Για τρεις ημέρες το κτιριακό συγκρότημα της «ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ», τα κτίρια Παπαδόπουλου (Μήτρου), Παναγιωταράκου, Σαρμά, Μανώλη, Χριστοδουλάκη και Βαζένιου,  οι διάδρομοι και οι εξωτερικοί χώροι, μετατράπηκαν σε ένα πολυχώρο τεχνών με εκθέσεις ζωγραφικής, video art, γλυπτικής, φωτογραφίας, κεραμικής καθώς και μουσικά – θεατρικά δρώμενα.

Σε κάθε γωνιά της γειτονιάς, μέσα στα παλιά κτίρια του 1880, υλοποιήθηκαν εκθέσεις και πολλές δράσεις,  δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους επισκέπτες να περιηγηθούν, να έρθουν σε επαφή με έργα του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης και να ψυχαγωγηθούν.

Μια παραδοσιακή αυλή σπιτιού αποτέλεσε συναυλιακό χώρο, κρυφά μπαλκόνια έγιναν χώροι παρατήρησης πλανητών,  παλιό κουρείο χρησιμοποιήθηκε ως έκθεμα,  υπόγειο και αποθήκες μετατράπηκαν σε  χώρους προβολής και όλη η γειτονιά απέκτησε για τρεις ημέρες ζωντάνια. Στο μπαρ του Φεστιβάλ σερβίρονταν όλοι οι εμφιαλωμένοι οίνοι των παραγωγών της Κερατέας και παραδοσιακά γλυκά από την Πρωτοβουλία Γυναικών Κερατέας «Μνησιμάχη».

Η απήχηση του Φεστιβάλ ήταν πραγματικά μεγάλη και οι εντυπώσεις από το ταξίδι του «Ναυτίλος vol.2» ενθουσιώδεις.  Η «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» θα επιδιώξει να το επαναλάβει και του χρόνου διευρυμένο και με ακόμα περισσότερα κτίρια και συμμετοχές καλλιτεχνών – φορέων. Το Φεστιβάλ τίμησε πλήθος κόσμου από όλη την Λαυρεωτική και τα Μεσόγεια, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς καθώς και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Κωνσταντίνος Λεβαντής  και Σταύρος  Ιατρού.

Ευχαριστούμε όλους όσους μας στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια και ιδιαίτερα:

 • Την εταιρεία ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ και το ΝΠΔΔ ΘΟΡΙΚΟΣ Δήμου Λαυρεωτικής για την στήριξη τους.
 • Τους καλλιτέχνες και τα μουσικά συγκροτήματα “Nyxis”, “Νο Pass”, Θέλμα Καραγιάννη, Χριστίνα Δρίτσα  και την θεατρική ομάδα «Ξανθίας» με τον σκηνοθέτη Κώστα Παπακωνσταντίνου.
 • Όλους τους εικαστικούς – καλλιτέχνες που μας εμπιστεύτηκαν τα έργα τους και τις ομάδες Φωτο-Γραφή του Πανθεσσαλικού συλλόγου Λαυρίου, το εργαστήρι ψηφιδωτών Δήμου Λαυρεωτικής, την ομάδα «Τέχνη –Χρώμα του συλλόγου Περιγιάλι, την ομάδα ζωγραφικής Κερατέας και τις ομάδες Κεραμικής, Φωτογραφίας, Κοπτικής-Ραπτικής,  Παιδικό καλλιτεχνικό εργαστήρι και το εργαστήρι σκηνοθεσίας ντοκιμαντέρ του συλλόγου.
 • Τα οινοποιεία της περιοχής μας, Μικροοινοποιία Μυλωνάς, Οινοποιείο Λιέπουρη, Οινοποιείο Σίνη, Οινοποιείο Αγγέλου, Οινοποιείο Πρίφτη.
 • Τους Τ. Μήτρου, Π.Σαρμά, Β.Παναγιωταράκο, Π.Μανώλη, Γ.Βαζένιο, π.Ι.Χριστοδουλάκη για την παραχώρηση των κτιρίων τους και των αυλών τους.
 • Τους Δ. Στουραϊτη και Σπ. Παπαθανασίου για την παραχώρηση των τηλεσκοπιών τους.
 • Τον Χρήστο Βογιατζή για τα μαθήματα κεραμικής με τροχό.
 • Την σχολή χορού Keep on Dancing για τα χορευτικά δρώμενα που παρουσίασαν.
 • Τον όμιλο ΝΙΚΗ Κερατέας για την συνδιοργάνωση της ποδηλατοδρομίας-ξενάγησης.
 • Τους Βαγγέλη και Νίκο Αντωνίου για την παραχώρηση του αναπαλαιωμένου φορτηγoύ Dodge του 1939, ως έκθεμα στο Φεστιβάλ.
 • Την χορεύτρια Ευαγγελία Κιμπιζή για την συμμετοχή της στο προωθητικό υλικό του Φεστιβάλ.
 • Όλους τους εθελοντές που μας βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.