Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαύριοΠεριφέρεια ΑττικήςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για την κατασκευή του έργου «Μουσείο Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου»

Συνεδρίασε σήμερα Τετάρτη 11 Ιουλίου στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής στην Παλλήνη, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, για πρώτη φορά η Επιτροπή Παρακολούθησης υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης που σύναψαν η Περιφέρεια Αττικής, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, για την κατασκευή του έργου «Μουσείο Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου στο διατηρητέο συγκρότημα Μηχανουργείου στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου (ΤΠΠΛ)».

            Στη συνεδρίαση συμμετείχαν τα τακτικά μέλη της Επιτροπής: ο περιφερειακός σύμβουλος Πάρης Ευαγγελίου ως εκπρόσωπος του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, υπάλληλος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕΑΑ (ΤΕ μηχανικών) Αθανασία Βλαχάκη, ο Καθηγητής του ΕΜΠ Νίκος Μπελαβίλας, η Αρχιτέκτονας – Μηχανικός του ΕΜΠ Χριστίνα Γεωργάκη, ο Συντηρητής Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Παναγιώτης Κωσταλούπης και η Αρχιτέκτονας – Μηχανικός του ΕΜΠ και γραμματέας της Επιτροπής Όλγα Σενή.

            Στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αναλυτική ενημέρωση για τους σκοπούς και το ιστορικό του έργου καθώς και για την πορεία του, οι διαδικασίες για την υλοποίηση του οποίου θα πραγματοποιηθούν σε τρία στάδια (τρία υποέργα) και συγκεκριμένα:

Υποέργο 1: «Διατηρητέο Συγκρότημα Μηχανουργείου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου – Διαμόρφωση Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου – Οικοδομικά» (προϋπολογισμού 1.160.000,00€ με ΦΠΑ).

Υποέργο 2: «Συντήρηση και αποκατάσταση αρχειακού υλικού καθώς και μεταλλικών και ξύλινων αντικειμένων για την διαμόρφωση Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου» (προϋπολογισμού 706.000,00€ με ΦΠΑ).

Υποέργο 3: «Μουσειολογική – Μουσειογραφική εφαρμογή για τη δημιουργία του Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου» (προϋπολογισμού: 820.500,00€ με ΦΠΑ).

Ήδη το Υποέργο 1 δημοπρατήθηκε, αναδείχθηκε μειοδότης και αναμένεται τον προσεχή Οκτώβριο να ξεκινήσουν οι εργασίες για την υλοποίηση του έργου, ενός έργου εμβληματικού για την ιστορία του Λαυρίου που θα συμβάλλει στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της πόλης και της Ανατολικής Αττικής. Η δημιουργία του Μουσείου Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρίου εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργειών του Υπουργείου, της Περιφέρειας και του ΕΜΠ για τη συνολική ανάδειξη των αρχαίων και νεότερων μνημείων της Λαυρεωτικής.