Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
Lavriaki.gr
ΕΜΕΛΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ψήφισμα Ε.ΜΕ.Λ. για Θανάση Γεωργιζα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ συνήλθε σε ειδική συνεδρίαση, μετά την είδηση του αδοκήτου θανάτου τού ΘΑΝΑΣΗ  Κ.  ΓΕΩΡΓΙΖΑ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ.

Και έκανε ειδική αναφορά στην προσωπικότητα και την προσφορά του εκλιπόντος.

  • Ο συμπολίτης μας Θανάσης Γεώργιζας, ήταν γόνος παλαιάς λαυριώτικης οικογένειας, εξαίρετος επιστήμονας και άριστος οικογενειάρχης, με ευγένεια, ήθος και πολλά πνευματικά χαρίσματα.
  • Αφοσιωμένος με πάθος στην επιστήμη του, δίδαξε σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην πατρίδα μας και στο εξωτερικό, με μεγάλη αφοσίωση για να μεταδώσει τον πλούτο της ελληνικής γραμματείας – ιδιαίτερα της ποίησης – στις νέες γενιές.
  • Μετά την μεταπολίτευση, υπήρξε πρωτοπόρος στους κοινωνικούς αγώνες των εκπαιδευτικών για μια καλύτερη παιδεία και διετέλεσε εκπρόσωπος του φορέα τους, ΟΛΜΕ, στις επιτροπές του Υπουργείου Παιδείας, με καθοριστική συμβολή στην ανανέωση και τον εκδημοκρατισμό του περιεχομένου της διδακτέας ύλης στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
  • Με πολλή αγάπη προς την γενέθλια πόλη του, πριν από, αλλά ιδιαίτερα μετά την αποχώρησή του από την ενεργό υπηρεσία, αφιερώθηκε με πάθος στην ξενάγηση πολυάριθμων επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων, ώστε να κάνει γνωστό τον μνημειακό πλούτο – αρχαίο και νεότερο – της Λαυρεωτικής και τα Μουσεία, Ορυκτολογικό και Κεραμεικής, της Ε.ΜΕ.Λ.
  • Ειδικότερα, για την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, τον φορέα των επιστημόνων της περιοχής μας:
    • Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. της, υποστηρικτής όλων των δράσεών της, εποικοδομητικός με τις εύστοχες προτάσεις και παρεμβάσεις του.
    • Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του – μαζί με τον αείμνηστο Αλέκο Βαλσαμάκη και άλλα μέλη και φίλους της Ε.ΜΕ.Λ. – στην ίδρυση του Μουσείου Κεραμεικής «ΑΚΕΛ-Πάνος Βαλσαμάκης», στη συγκρότηση της αρχικής συλλογής των κεραμικών και στον συνεχή εμπλουτισμό της.

 Για τους λόγους αυτούς, το Δ.Σ. αποφάσισε:

  1. Να εκφράσει τα συλλυπητήρια, εκ μέρους της επιστημονικής
    κοινότητας της Λαυρεωτικής, στην οικογένεια του εκλιπόντος.
  2. Να παραστεί σύσσωμο το Δ.Σ. στην εξόδιο ακολουθία του.
  3. Να καταθέσει αντί στεφάνου ένα ποσόν υπέρ της Μονάδας Ανακουφιστικής Θεραπείας «Η ΓΑΛΙΛΑΙΑ» της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.
  4. Να δημοσιεύσει το παρόν ψήφισμα στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Στον αξέχαστο φίλο μας αφιερώνουμε, ως ύστατο χαιρετισμό, τους στίχους του Ανδρέα Κάλβου, που τόσο του άρεσαν:

.   .   .   .

Μὲ ποτὲ δὲν ἐθάμβωσαν

πλούτη ἢ μεγάλα ὀνόματα,

μὲ ποτὲ δὲν ἐθάμβωσαν

σκήπτρων ἀκτῖνες.

.   .   .   .

Δὲν μὲ θαμβόνει πάθος

κανένα· ἐγὼ τὴν λύραν

κτυπάω, καὶ ὁλόρθος στέκομαι

σιμὰ εἰς τοῦ μνήματός μου

τ᾿ ἀνοικτὸν στόμα.

Λαύριο, 22 Ιουλίου 2018

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.ΜΕ.Λ.