Με τη συμμετοχή παιδιών της Λαυρεωτικής και εν μέσω πένθους πραγματοποιήθηκε η παράδοση της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Buenos Aires 2018»

H Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τροποποίησε την Τελετή Αφής ενώ ματαίωσε την προγραμματισμένη  χορογραφία  των Ιερειών και κάνοντας  τα απολύτως απαραίτητα προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκδήλωση, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ανατολική  Αττική.

Την  τελετή Αφής άνοιξαν  με την  συμμετοχή τους οι 25 (είκοσι πέντε) νέοι και νέες αθλητές και αθλήτριες σημαιοφόροι  διάφορων Ολυμπιακών αθλημάτων από τον Δήμο Λαυρεωτικής.

Τη Φλόγα παρέδωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος στον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Buenos Aires 2018» Gerardo Werthein, που είναι επίσης μέλος της ΔΟΕ και Πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Αργεντινής, για να ξεκινήσει το μεγάλο της ταξίδι μέχρι την έναρξη των Αγώνων στις 6 Οκτωβρίου.Για πρώτη φορά τα καθήκοντα της Πρωθιέρειας εκτέλεσε η Ξανθή Γεωργίου, την ευθύνη για το τελετουργικό χορό  είχε η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου ,ενώ την μουσική επιμέλεια  είχε ο συνθέτης Γιάννης Ψειμάδας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος υπογράμμισε: «Τις τελευταίες ώρες μία ανείπωτη τραγωδία με ανθρώπινες απώλειες έχει χτυπήσει τη χώρα μας. Γι’ αυτό το λόγο θέλω να ζητήσω συγγνώμη σε όλο τον κόσμο που αλλάξαμε τα δεδομένα της σημερινής τελετής ώστε να συνάδει με όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας. Το πένθος είναι μεγάλο και δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει την τελετή. Ευχαριστούμε πάντως, φίλοι μας από την Αργεντινή, για την παρουσία σας εδώ και θέλω να σας ευχηθώ εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού, τα καλύτερα για επιτυχημένη οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων. Είθε η Φλόγα να μεταφέρει το πάθος και τα όνειρα των νέων ανθρώπων, πριν ανάψει το βωμό στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μπουένος Άϊρες. Ας αποτελέσουν οι Αγώνες ένα υγιές πρότυπο για τους νέους σε όλο τον κόσμο, αλλά και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Μπουένος Άϊρες, ο Gerardo Werthein τόνισε: «Θέλω να μεταφέρω τα συλλυπητήρια μου στους Έλληνες, εκ μέρους της ΔΟΕ, του Ολυμπιακού κινήματος και του λαού της Αργεντινής, για τις τραγικές απώλειες ζωών από τις πυρκαγιές. Συμπαραστεκόμαστε όλοι στον πόνο σας και στις δύσκολες στιγμές. Συγκεντρωθήκαμε σε αυτό το ιστορικό Στάδιο για να γιορτάσουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του μέλλοντος και να μεταφέρουμε τη Φλόγα στο νότιο ημισφαίριο, ώστε από εκεί να φωτίσει όλο τον κόσμο, με τα εμπνευσμένα μηνύματα και τις αξίες της. Η Φλόγα θα διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα στην Αργεντινή και θα φτάσει στο νοτιότερο σημείο του πλανήτη που έχει φτάσει ποτέ. Είμαστε σίγουροι ότι οι Αγώνες μας θα ανοίξουν νέους ορίζοντες για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και το Ολυμπιακό κίνημα και ότι θα γράψουν ιστορία ως οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που έκλεισαν το χάσμα των δύο φύλλων και στους οποίους θα υπάρχει ισότητα στον αριθμό αγοριών και κοριτσιών».

Η Danka Bartekova, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Buenos Aires 2018” και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της ΔΟΕ, είπε: «Είναι χαρά που εκπροσωπώ σήμερα τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στην τελετή και σας μεταφέρω τις ευχαριστίες του Προέδρου Τόμας Μπαχ. Δυστυχώς τα τραγικά γεγονότα που συμβαίνουν στην Ελλάδα μας έχουν επηρεάσει όλους και εννοείται ότι οι καρδιές μας είναι εδώ. Η Φλόγα είναι σύμβολο ειρήνης, αλλά ιδιαίτερα σήμερα η Φλόγα είναι σύμβολο ελπίδας. Όχι μόνο για την Ελλάδα για να ξεπεράσει την τραγωδία, αλλά και για τους νέους όλου του κόσμου. Εύχομαι η Φλόγα και το ταξίδι της ως την Αργεντινή να εμπνεύσει τους νέους αθλητές, τους νέους ανθρώπους και τους φιλάθλους».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Γεώργιος Μαργαρίτης, «Young Change-Maker» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων και η πρωταθλήτρια ποδηλασίας από την Αργεντινή, Valentina Munoz.

Πριν παραδοθεί η Φλόγα στην αντιπροσωπεία του Μπουένος Άϊρες, έγινε Λαμπαδηδρομία εντός του Παναθηναϊκού Σταδίου, με πρώτο Λαμπαδηδρόμο τον πρωταθλητή του ταεκβοντό Γιώργο Ιωάννου και τελευταία, την πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής Ιωάννα Μαγοπούλου. Ενδιάμεσα, τη Φλόγα μετέφεραν δύο πρωταθλητές από την Αργεντινή, η Valentina Munoz και ο Yoel Vargas.

Την Τελετή που διοργάνωσε η Επιτροπή Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ με Πρόεδρο τον Θανάση Βασιλειάδη, παρακολούθησαν επίσης, οι δύο Αντιπρόεδροι της ΕΟΕ Στέλιος Αγγελούδης και Ξενοφών Αθανασίου, ο Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κολυμπάδης, ο Ταμίας Αντώνης Νικολόπουλος, όλα τα μέλη της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, o Διευθύνων Σύμβουλος του «Buenos Aires 2018» Leandro Larrosa, o Πρέσβης της Αργεντινής στην Ελλάδα, Juan Jose Αrcuri, καθώς και προσωπικότητες από τον αθλητικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο.

Τελετάρχης ήταν  για μία ακόμα φορά  ο συνδημότης μας , μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας Κωνσταντίνος Πανταζής, ενώ δεκάδες παιδιά από τη Λαυρεωτική αλλά και άλλα μέρη, παρακολούθησαν την Τελετή, με τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων να αποδίδει τους Ύμνους.

Αρέσει σε %d bloggers: