Κέντρο Υγείας Λαυρίου: Περιφερειακά Ιατρεία σε Λεγραινά και Περιγιάλι!

Ο Δήμος Λαυρεωτικής είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της Αττικής με 25000 μόνιμο πληθυσμό που τους καλοκαιρινούς μήνες σχεδόν τριπλασιάζεται.

Επιπλέον αποτελεί μια ιδιαιτερότητα σε σύγκριση με άλλους Δήμους  αφού φιλοξενεί το πρώτο ενεργειακό κέντρο στην Ελλάδα (ΔΕΗ), υπάρχει λιμάνι εθνικής εμβέλειας , εδρεύουν βαρείες βιομηχανίες (πχ ΕΒΟ, DOW κ.λ.π) εδρεύουν 3 hots pot πολιτικών προσφύγων και μεταναστών,  αποτελεί τόπος παιδικών κατασκηνώσεων καθώς και τουριστικός τόπος λόγω της μεγάλης πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η παρουσία του Κέντρου Υγείας Λαυρίου αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα παροχής υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών.

Λόγω της μεγάλης έκτασης του Δήμου η προσέγγιση των δομών του Κέντρου Υγείας Λαυρίου καθίσταται προβληματική και απαιτεί σπατάλη  χρόνου και χρήματος.

 Η σύγχρονη κοινωνική αντίληψη ενός Κράτους – Πρόνοιας  τοποθετεί τον πολίτη στο Κέντρο του Υγειονομικού, όχι  μόνο, ενδιαφέροντος.  Απαιτεί την προσφορά υπηρεσιών οσο το δυνατόν πλησιεστέρα (δίπλα) σ΄ αυτόν.

Μια  από τις ενέργειες για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι  η δημιουργία μικρών μονάδων παροχής ιατρικών υπηρεσιών σε επίπεδο οικισμών της περιοχής ( μπορούμε να τα ονομάσουμε περιφερειακά ιατρεία του Κέντρου Υγείας Λαυρίου).

Στις δομές αυτές θα  μπορούν να προσφερθούν οι στοιχειώδης ιατρικές υπηρεσίες από ένα ιατρό, μία νοσηλεύτρια, παιδίατρο αλλά και όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας που σήμερα παρέχονται  αποκλειστικά και μόνο στην έδρα του Κέντρου Υγείας (προληπτική ιατρική και εμβολιασμοί, συνταγογραφία χρόνιων πασχόντων, υπηρεσίες  των κοινωνικών τμημάτων του Κ.Υγείας όπως Κοινωνικής λειτουργού κ.λ.π).

  • Τα ιατρεία που κατ’ αρχάς θα δημιουργηθούν είναι τα ακόλουθα
    • Α) Λεγγραινά ( απόσταση 15χιλιόμετρα σε πολύ δύσκολο περιφερειακό δρόμο που η συγκοινωνιακή διασύνδεση είναι προβληματική και η μετακίνηση των κατοίκων προς το Κέντρο Υγείας γίνεται συνήθως είτε με ιδιωτικό μέσο ή ταξί.
    • Γ) Οικισμός ΠΕΡΙΓΙΑΛΙ .( απόσταση 10 χιλιομετρα)  Είναι οικισμός ενδιάμεσος μεταξύ Λαυρίου και Κερατέας με ανύπαρκτη συγκοινωνιακή υποδομή
  • Η επίσκεψη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού θα πρέπει να γίνεται μια φορά την εβδομάδα

 Στο Περιγιάλι σχεδόν είμαστε έτοιμοι. Υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης του κτιρίου του Συλλόγου Περιγιαλίου στο Υπουργείο Υγείας για 5 χρόνια οπου θα στεγαστεί το Περιφερειακό Ιατρείο.  Τώρα αρχίζουμε με την προμήθεια ιατρικού και παραιατρικού εξοπλισμού. Το ιατρείο θα λειτουργεί κάθε Τρίτη με τηλεφωνικό ραντεβού στο 22923 20300

 Στα Λεγγραινά παρακάμφθηκαν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα αφου υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης  του Νηπιαγωγείου δίπλα από την εκκλησία των Λεγγραινών.για 5 χρόνια  στο Υπουργείο Υγείας από πλευράς Δήμου Λαυρεωτικής  και προγραμματίζονται οι επόμενες ενέργειες ( βαφή,εξοπλισμός κ.λ.π ) .  Το ιατρείο θα λειτουργεί κάθε Τετάρτη με τηλεφωνικό ραντεβού στο 22923 20300

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα εκδοθεί ανακοίνωση για την  επίσημη λειτουργία των ιατρείων  καθώς και τα επίσημα εγκαίνια από πλευράς 1ης ΥΠΕ  αφού πρόκειται πλέον για μια μόνιμη υγειονομική δομή που θα λειτουργεί σαν αποκεντρωμένη μονάδα του Κέντρου Υγείας Λαυρίου.

Θα ήταν σημαντική παράλειψη να μην ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής κ Λουκά, τον κ Ζαγουρή Χάρη, την κ Σόνια Τριανταφυλίδου  καθώς και τον Πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Περιγιαλίου κ Γρηγορακο για όλες τις διευκολύνσεις που μας παρείχαν για την υλοποίηση  αυτών των περιφερειακών ιατρείων.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την Διοικητρια της 1 ης ΥΠΕ κ Κισκήρα , τους ιατρούς κ Παπαγεωργάκη Παγώνα, κ Σβαρνά Κωνσταντίνο καθώς και όλο το Νοσηλευτικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας για την  βοήθεια την υλοποίηση των Περιφερειακών Ιατρείων Περιγιαλίου και Λεγγραινών.

Λαύριο 22/07/2018

Βλαχογιάννης Νίκος
Συντονιστής Διευθυντής

Αρέσει σε %d bloggers: