Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
Lavriaki.gr
ΕΜΕΛΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δωρεά Ιστορικού – Αρχειακού Υλικού στην Ε.ΜΕ.Λ.

Μια ακόμη αναγνώριση του έργου και της προσφοράς της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής στην διάσωση του πνευματικού πλούτου της περιοχής μας, ήρθε πρόσφατα με δύο σημαντικές δωρεές ιστορικού και αρχειακού υλικού.

Η πρώτη δωρεά προέρχεται από το μέλος μας κα Όλγα Κακαβογιάννη και αφορά στα κατάλοιπα από το Αρχείο Ανδρέα Κορδέλλα, καθώς και φωτοτυπίες από το πρωτότυπο υλικό που έχει κατατεθεί πριν από χρόνια στην Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Το υλικό αυτό συγκέντρωσε και ταξινομούσε ο αείμνηστος σύζυγός της Ευάγγελος Χ. Κακαβογιάννης, διαπρεπής αρχαιολόγος και πρώτος Πρόεδρος της Ε.ΜΕ.Λ., προκειμένου να το καταθέσει στο Αρχείο της Ε.ΜΕ.Λ.

Το δωρηθέν υλικό περιλαμβάνει  μεγάλο αριθμό συγγραμμάτων του Α. Κορδέλλα,  Ημερολόγια από το 1875 έως το 1908 (πρωτότυπα ή φωτοτυπημένα), Εκθέσεις και έγγραφα σχετικά με την λειτουργία της Εταιρείας Μεταλλουργείων  Λαυρίου, μεγάλο αριθμό αποκομμάτων εφημερίδων του 19ου αι. ταξινομημένων από τον ίδιο, καθώς και το Τιμητικό Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λαυρεωτικής του 1895.

Η δεύτερη δωρεά προέρχεται από την κα Ειρήνη Μαυρομμάτη, μακρινή συγγενή της συζύγου του Ανδρέα Κορδέλλα, Ιωάννας Θεοχάρη, και αφορά σε βιβλία του Ανδρέα Κορδέλλα που προέρχονται από την οικογενειακή της βιβλιοθήκη.

Οι παραπάνω δύο δωρεές εμπλουτίζουν τον πνευματικό θησαυρό της Βιβλιοθήκης-Ιστορικού Αρχείου Λαυρίου, που από πολλές δεκαετίες συγκροτεί αθόρυβα και με πολλές προσπάθειες η Εταιρεία μας.

Στις δύο κυρίες-δωρήτριες εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας.

Λαύριο, 9 Αυγούστου 2018

Το Δ.Σ. της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής