Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
Lavriaki.gr
ΚερατέαΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Κέντρο Υγείας Κερατέας: Προβληματικό παρόν, αβέβαιο μέλλον

Τα Κέντρα Υγείας της περιοχής έχουν συμπληρώσει δεκαετίες λειτουργίας και προσφέρουν στους κατοίκους σημαντικές  σε ποσότητα και ποιότητα υπηρεσίες υγείας, στα πλαίσια του Ε.Σ.Υ .

Χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα και χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι όλα είναι τέλεια και ιδανικά, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι όποιος έχει ανάγκη υγειονομικής φροντίδας, έχει τη δυνατότητα οποιαδήποτε μέρα και ώρα να προσέλθει σε έναν χώρο, που τον αισθάνεται δικό του και που του δημιουργεί αισθήματα ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Αν θελήσουμε να κάνουμε συγκρίσεις με τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Αποκατάστασης-Αποθεραπείας Κερατέας «Κ.Πρίφτης», που λειτουργεί με την ευθύνη της Α.Ε.Μ.Υ., θα νοιώσουμε πίκρα, απογοήτευση και οργή. Μιά δωρεά εκατομμυρίων ευρώ του συμπατριώτη μας ευεργέτη Κωνσταντίνου Πρίφτη καθημερινά απαξιώνεται, η δε τοπική κοινωνία, με ελάχιστες εξαιρέσεις, παρακολουθεί σχεδόν απαθής την εξέλιξη προς το χειρότερο.

Σε ένα κτίριο «στολίδι» όπως δικαίως έχει χαρακτηρισθεί, το Κέντρο Αποκατάστασης Αποθεραπείας δε λειτουργεί, το Κέντρο Πρώτων Βοηθειών δε λειτουργεί, το Κέντρο Υγείας υπολειτουργεί, χωρίς επιτόπια λειτουργία διεύθυνσης, με ελλιπή στελέχωση, με ιατρικό προσωπικό με σύμβαση ορισμένου χρόνου και με κάλυψη ανά ειδικότητα, όπου υπάρχει, συχνά διακοπτόμενη, οριστικά ή για πολλούς μήνες. Από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι σήμερα, ποτέ δεν κατάφερε να προσφέρει στους κατοίκους ικανοποιητικές και σταθερές  υπηρεσίες υγείας, ενώ όσοι προσέρχονται βρίσκονται σε έναν άψογο κτιριακά χώρο, που ομως ποτέ δεν ένοιωσαν δικό τους και ασφαλή.

Είναι πλέον προφανές ότι η ΑΕΜΥ είναι ανίκανη να εξασφαλίσει τη λειτουργία του Κ.Υ. σε ανεκτά επίπεδα υπηρεσιών και ασφαλείας, το οδηγεί σε κλείσιμο στο εγγύς μέλλον και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις νομικές και ηθικές υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες της Κερατέας και στον ευεργέτη κύριο Κωνσταντίνο Πρίφτη.

Αξίζουν συγχαρητήρια στο Εργατουπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, το οποίο  έχει βάλει τη λειτουργία του Κ.Υ. Κερατέας  στο επίκεντρο της δράσης του αρκετές φορές και με σωστό πλαίσιο διεκδικήσεων, με κυριότερα  την ένταξη του Κ.Υ. Κερατέας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την πλήρη στελέχωσή του.

Πως μπορεί το Υπουργείο Υγείας να αρνείται την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος για περισσότερα από 15 χρόνια επικαλούμενο οικονομικούς λόγους, όταν υποστηρίζουν τη λειτουργία Κέντρων Υγείας σε πόλεις και χωριά με πληθυσμό υποπολλαπλάσιο και όταν τελικά  για την ανέγερση του Κέντρου Υγείας Κερατέας το ελληνικό δημόσιο δεν κατέβαλε ούτε μισό ευρώ;

Τελειώνοντας, επί του παρόντος, να επισημάνουμε τα εξής:

προς την οργάνωση Κερατέας του ΣΥΡΙΖΑ : καλή και αξιέπαινη η προσπάθειά σας που πέτυχε, σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωσή σας, τη μείωση του εισητηρίου στο Κέντρο Υγείας στα 5 ευρώ. Ξέρετε όμως πολύ καλά και σεις και οι βουλευτές σας και οι υπουργοί σας, ότι αυτό δεν αρκεί και ότι ισοδυναμεί με τη χορήγηση ασπιρίνης σε ένα βαριά ασθενή.

Εχετε τη θέληση να απαιτήσετε από τους  υπεύθυνους να προχωρήσουν στο επόμενο και αποφασιστικό βήμα, δηλαδή την ένταξή του Κ.Υ. στο Ε.Σ.Υ.;

προς την οργάνωση Κερατέας της Ν.Δ. : διαβάσαμε με προσοχή ότι πρόσφατα σας επισκέφτηκε βουλευτής και σας αποκάλυψε τα σχέδιά του για το Κέντρο Υγείας Κερατέας, τα οποία όπως καταλάβαμε τα βρήκατε σωστά, χωρίς όμως να μας λέτε ποιά είναι αυτά.

Θα ενημερώσετε τους συμπολίτες σας όπως έχετε υποχρέωση;

Ή θα μας τα αποκαλύψετε αν κερδίσετε τις εκλογές, αν γίνεται κυβέρνηση, αν ο βουλευτής σας επανεκλεγεί και αν γίνει υπουργός υγείας;

προς τη Δημοτική Αρχή: το Μάρτιο του 2018 το Τοπικό Συμβούλιο Κερατέας διαμαρτυρήθηκε για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση από την ΑΕΜΥ της λειτουργίας του Κ.Υ.. Και όμως, ούτε αυτό ήταν  ικανό να σας κινητοποιήσει.

Μήπως ήλθε η ώρα να ασχοληθείτε έπιτέλους σοβαρά με το θέμα;

Να συζητήσετε μαζί τους και να κινητοποιήσετε τους τοπικούς φορείς;

Nα συνεργασθείτε με τον κ.Κωνσταντίνο Πρίφτη και να εξετάσετε μαζί του τη δυνατότητα άσκησης ακόμη και νομικών ενεργειών, για να απαλλαγεί το Κέντρο Υγείας από το θανάσιμο εναγκαλισμό της ΑΕΜΥ;

Πρός τον κ .Κωνσταντίνο Πρίφτη: ειλικρινά σας ευχαριστούμε για όσα σημαντικά έχετε κάνει και κάνετε για την Κερατέα. Σας ζητούμε συγνώμη για την μέχρι σήμερα αδυναμία μας να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε από την καθημερινή απαξίωση μια προσφορά σας μεγάλης αξίας σε χρήμα και ανεκτίμητης  αξίας  σε ότι αφορά την υγεία και  την ποιότητα της ζωής μας. Ελπίζουμε να αφυπνιστούμε και να κάνουμε όσα πρέπει, για να μπορούμε να σας κοιτάζουμε χωρίς ενοχές στα μάτια.

Στο μεταξύ ας μη παριστάνουμε ότι η Κερατέα έχει Κέντρο Υγείας.

Κερατέα, 16 Αυγούστου  2018