Ένωση Πολιτών Κερατέας: Περί σκουπιδιών ο λόγος
Στην Κερατέα, μετά από έναν πολύχρονο αγώνα για τα σκουπίδια, που κορυφώθηκε με τον αγώνα των 128 ημερών, ποιές ήταν οι προσδοκίες εκείνων που με οποιονδήποτε τρόπο συμμετείχαν στον αγώνα;
Α. Μια υποδειγματική, σύγχρονη και αποτελεσματική, φιλική στο περιβάλλον, διαχείρηση των απορριμμάτων της περιοχής.
Β. Οριστικός αποκλεισμός της Κερατέας ως χώρου για τη δημιουργία οποιασδήποτε εγκατάστασης για τη διαχείρηση απορριμμάτων άλλων περιοχών.
Που βρισκόμαστε σήμερα;
Α. Στις 21/7/2015 εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρησης Απορριμάτων του Δήμου Λαυρεωτικής, δημιουργώντας ελπίδες για την επίτευξη επιτέλους του πρώτου στόχου.
Το Τοπικό Σχέδιο προβλέπει μέτρα πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, καθορίζει ποσοτικούς στόχους και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης για τα έτη έως το 2020.
Τι έχει κάνει μέχρι σήμερα ο Δήμος Λαυρεωτικής για την υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου; Δυστυχώς ΤΙΠΟΤΑ.
Β. Στα τέλη του 2016 ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Αττικής.
Ο νέος ΠΕΣΔΑ έχει αφήσει ανοικτό το θέμα της χωροθέτησης των απαιτούμενων εγκαταστάσεων διαχείρησης απορριμμάτων. Σήμερα λειτουργεί μόνο ο ΧΥΤΑ της Φυλής, έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν αποφασίζεται αν θα λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ του Γραμματικού, ενώ από το 2015 η Περιφέρεια έχει ακυρώσει κάθε διαδικασία κατασκευής ΧΥΤΑ/ΟΕΔΑ στην Κερατέα. Ομως εξακολουθούν να είναι σε ισχύ οι νόμοι για την εγκατάσταση ΟΕΔΑ στην Κερατέα (αρθρο 33 Ν.3164/2003, αρθρο 28 Ν.4122/2013), την οριστική κατάργηση των οποίων ορθώς έχει ζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του της 21/7/2015.
Τα υπαρκτά ή κατασκευασμένα προβλήματα που εμφανίζονται κάθε τόσο στο ΧΥΤΑ της Φυλής σε συνδυασμό με τις παραπάνω νομικές εκκρεμμότητες, δίνουν την ευκαιρία σε αυτούς που δεν μπορούν να πάνε κάτω την ήττα τους το 2011 να επανέρχονται με κάθε ευκαιρία και να ζητούν την εφαρμογή του παλαιού Περιφερειακού Σχεδιασμού, άρα και ΧΥΤΑ στην Κερατέα. Τα συμφέροντα καιροφυλακτούν, θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς και κυρίως τα χαμένα κέρδη, ελπίζοντας πάντα και σε μία πολιτική αλλαγή ευνοϊκή για τα σχέδιά τους.
Επομένως, είναι ένα θέμα που για την Κερατέα επείγει να έχει λυθεί πριν τις επόμενες βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.
Τι έχει κάνει μέχρι σήμερα ο Δήμος Λαυρεωτικής για την επίτευξη αυτού του στόχου; Δυστυχώς η απάντηση είναι ίδια, ΤΙΠΟΤΑ.
Αν για τα παραπάνω υπάρχει αντίλογος, ας κατατεθεί.
Μία ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις αρχές Σεπτεμβρίου και μάλιστα στην Κερατέα, είναι το καλύτερο για μια τέτοια συζήτηση.
Οι πολίτες ενδιαφέρονται να ακούσουν συγκεκριμένα πράγματα, όχι μακρόσυρτους
λόγους χωρίς περιεχόμενο.
Ενδιαφέρονται να ακούσουν τον Δήμαρχο, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, τους συμβούλους.
Να ακούσουν τους πάσχοντες από αφωνία και αδύναμους να αναλάβουν ευθύνες αντιδημάρχους της Κερατέας.
Να ακούσουν εκείνους από τα μέλη της πάλαι ποτέ Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, με την πολύχρονη συμβολή στον αγώνα, που τα τελευταία χρόνια συστηματικά σιωπούν, να λύνουν επιτέλους τη σιωπή τους. Σιωπή που, ας μη κρυβόμαστε, πολλοί την αποδίδουν στο γεγονός ότι στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, ενω διακήρυξαν, για το καλό του αγώνα όπως μας είπαν, αυστηρή πολιτική ουδετερότητας, στο παρασκήνιο πολλοί απ΄αυτούς υπήρξαν συνομιλητές και εν τέλει υποστηρικτές και ψηφοφόροι του σημερινού δημάρχου.
Οι πολίτες είναι πρόθυμοι να ακούσουν και έτοιμοι να μιλήσουν.
22 Αυγούστου 2018
Εσεις παλληκαρια ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΑΣ.
Εργοστασιο σκουπιδιων θα φτιαξουν οι ανικανοι???
Αυτο να ρωτατε συνεχεια και γιατι κανεις δεν ανοιγει το θεμα αυτο???
Ειναι πολλοι οι ψηφοι απο τα σκουπιδια και βολευει η κατασταση του ΧΑΟΥΣ που επικρατει.Το καταλαβενετε η¨ οχι???
Ρωτηστε τους ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΤΕΑΣ γιατι δεν αποφασιζουν την κατασκευη σε συνεργασια με τον Δημο Σαρωνικου ενος ΕΜΑΚ????
Η περιοχή Οβρυόκαστρο /Βραγόνι είναι στην Λαυρεωτική, που έχει κηρυχθεί από το ΥΠΠΟ ως Αρχαιολογικός Χώρος απο το 1980, καθώς και Ιστορικος Τόπος για τα νεώτερα μεταλλευτικά μνημεία (που στην θέση αυτή σώζονται ακέραια) .
Απο το Υπουργείο Περιβάλλοντος είχε κηρυχθεί και ως Τοπίο Ιδιαιτερου Φυσικού Κάλλους.
Με αυτά τα δεδομένα κανένα Αρχαιολογικό Συμβούλιο δεν πρόκειται να εγκρίνει ΧΥΤΑ σε αυτήν την θέση.