Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Αρχαία και Σύγχρονα Λατομεία-Μεταλλεία-Λιγνιτωρυχεία Ν.Α. Αττικής»

Στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης πραγματοποιήθηκε στις 16.9.2018 ημερίδα με θέμα : «Αρχαία και Σύγχρονα Λατομεία-Μεταλλεία-Λιγνιτωρυχεία Ν.Α. Αττικής». 

Οι εισηγητές παρουσίασαν τις περιοχές Λαύριο- Καμάριζα -Κερατέα- Ραφήνα- Παλλήνη-Γλυκά Νερά  και Ωρωπό.

Στη συγκεκριμένη ημερίδα μεταξύ άλλων εισηγητών, τον Δήμο Λαυρεωτικής εκπροσώπησαν οι κάτωθι ομιλητές :

  1. Δρ. Μαριλένα Μαρμάνη, Ιστορικός –Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Ν. Γενιάς Δήμου Λαυρεωτικής, «Ανάδειξη βιομηχανικής και πολιτιστικής κληρονομιάς Λαυρεωτικής».
  2. Δημήτρης Λουκάς, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαυρεωτικής και πρόεδρος Εταιρείας Ορυκτοφίλων, «Καμάριζα, ο ομφαλός της Λαυρεωτικής».
  3. Σταύρος Ιατρού, Ενεργειακός Ηλεκτρολόγος Μηχανικός του Ε.Μ. Πολυτεχνείου και Μηχανικός Περιβάλλοντος, Πρόεδρος Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Αττικής), «Ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας στην μεταλλευτική δραστηριότητα των Νεώτερων Χρόνων στη Λαυρεωτική».
  4. Σοφία Ρωκ-Μελά, Παιδαγωγός με ειδίκευση στην Διδασκαλία των Επιστημών και στην Εκπαίδευση στα Μουσεία, Υπεύθυνη του Βιοτεχνικού Βιομηχανικού Εκπαιδευτικού Μουσείου, «Εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον κόσμο του ορυκτού πλούτου».

Ιδιαίτερα η Δρ. Μαριλένα Μαρμάνη μεταξύ άλλων τόνισε ότι «σήμερα, η Λαυρεωτική μετά από μια μεγάλη περίοδο κρίσης και συστηματικών προσπαθειών ανασυγκρότησης, βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης και προσαρμογής στις νέες προτεραιότητες της βιώσιμης ανάπτυξης. Τα ποικίλα έργα, που είτε σχεδιάζονται, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, μας επιτρέπουν να μιλάμε για μια δυναμική ανάπτυξης της περιοχής, η οποία με σωστό και πετυχημένο χειρισμό των «πλουτοπαραγωγικών» της πηγών, θα πετύχει να αναδειχθεί τόσο σε εθνική, όσο και  σε διεθνή κλίμακα.

Χρειάζεται, επομένως, να αποκρυπτογραφήσουμε την περιοχή μας (και για να γίνει αυτό πρέπει να δούμε τι έχουν να μας προσφέρουν τα μνημεία της, οι ιστορικοί και πολιτιστικοί της χώροι, γιατί πρέπει και χρειάζεται να μας ενδιαφέρουν), να ανιχνεύσουμε κρυμμένους κώδικες και δυνατότητες που υπάρχουν και που εμείς δεν έχουμε καταφέρει να φέρουμε ακόμη στην επιφάνεια και κατ΄ αυτόν  τον τρόπο να την προσεγγίσουμε και να τη μάθουμε, ανακαλύπτοντας ποικίλες πτυχές της, οι οποίες στη συνέχεια θα μας επιτρέψουν να γνωρίσουμε το «θησαυρό», τις αξίες και τα μηνύματα που υποκρύπτονται και που, σαφώς, χρειάζονται περαιτέρω διερεύνηση και αποσαφήνιση.

Αν καταφέρουμε να «γνωρίσουμε» το παρελθόν αυτής της πόλης, να δεθούμε μαζί της μέσα από τη γνώση και το βίωμα που θα έχουμε αισθανθεί και το οποίο απορρέει από τα κτήριά της, τα μνημεία  της, τεχνικά και μη, από τα θραύσματα και την κουλτούρα της παράδοσης, θα έχουμε επιτύχει εν μέρει το στόχο μας.

Πιστεύεται, ότι  μέσα από συγκεκριμένα βήματα και στοχευμένες δράσεις θα μπορέσουμε να θέσουμε τις βάσεις για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού, Συγκεκριμένα και πέραν από τα αυτονόητα –που μερικές φορές δεν είναι – της διατήρησης και συντήρησης ή της απλής οριοθέτησης και χαρτογράφησης, ή σήμανσης κάθε μνημείου, απαιτείται:                                    

Πρώτον: Παρουσίαση μιας πιο ολοκληρωμένης και δομημένης καταγραφής των μνημείων, τεχνικών και μη της Λαυρεωτικής, με τη συνδρομή της επιστημονικής μεθόδου της βιομηχανικής αρχαιολογίας, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να επιτελεστεί ένα ακόμη βήμα για μια πιο απτή και λειτουργική απεικόνιση των σημαντικών αυτών δεδομένων (ψηφιοποιημένη μορφή αυτών των δεδομένων ως εφαρμογή σε κινητά (πχ aps) καθώς και σε ηλεκτρονική πλατφόρμα σε συγκεκριμένο Site  π χ Δήμος Λαυρεωτικής).   

Δεύτερον: προσπάθεια ένταξης της τοπικής ιστορίας του Λαυρίου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των σχολείων της περιοχής μας και όχι μόνο. Η ιστορική βιομηχανική κληρονομιά της πόλης του Λαυρίου, αντικατοπτριζόμενη μέσα από τα μνημεία της, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση εφαρμογής του μαθήματος της τοπικής ιστορίας, ενώ συγκεκριμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τεχνικά μνημεία και τεχνικά αντικείμενα, τα οποία παραμένουν αυτούσια στο χώρο θα μπορούσαν να αποτελέσουν εργαστηριακό μάθημα, ακόμα και για τμήματα και σχολές πανεπιστημιακής και πολυτεχνικής εκπαίδευσης

και Τρίτον: ένα ακόμη βήμα που θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Λαυρεωτικής και το οποίο υλοποιείται εν μέρει και στο μέτρο του δυνατού, τόσο από το ΒΒΕΜ Λαυρεωτικής, από τον «Δίανθο» από τα στελέχη του ΤΠΠΛ, όσο και κυρίως σε εθελοντική βάση από την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής, τη Χρυσή Τομή της Κερατέας, και από επιστήμονες της πόλης, αποτελεί ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των  λεγόμενων «πολιτιστικών διαδρομών».
θεωρείται πλέον απαραίτητη η δημιουργία ενός οργανωμένου τρόπου επίσκεψης μνημείων, αλλά και χώρων ιδιαίτερης αξίας της Λαυρεωτικής, που θα ανταποκρίνονται σε διάφορες κατηγορίες επισκεπτών, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις απαιτήσεις που εκείνοι θα προβάλουν».

Αρέσει σε %d bloggers: