Σεμινάρια Εργαστήρια «ΧΡΥΣΗΣ ΤΟΜΗΣ» Κερατέας 2018-2019

Ο Σύνδεσμος Πνευματικής & Κοινωνικής Δραστηριότητας Κερατέας «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» συνεχίζοντας για ακόμη μία χρονιά τους επιτυχημένους κύκλους σεμιναρίων που έχει ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια, παράλληλα με τις εκδηλώσεις του,  παρουσιάζει φέτος 17 δημιουργικά σεμινάρια και εργαστήρια που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες. Η επιλογή των δράσεων έχει γίνει έτσι ώστε να βρίσκουν δημιουργική διέξοδο όλα τα μέλη της οικογένειας, πάντα με γνώμονα την ποιότητα και τον πλουραλισμό και με παράλληλη αξιοποίηση του επιστημονικού και καλλιτεχνικού δυναμικού της περιοχής μας.
Τη φετινή χρονιά ξεχωρίζουν συνεργασίες με εξειδικευμένους εισηγητές και εταιρείες που συμβάλλουν είτε με την τεχνογνωσία τους είτε με τον εξοπλισμό τους, στην άρτια υλοποίηση των σεμιναρίων και εργαστηρίων (STEM Education, Genius In Gastronomy, TCB – Tech Career Booster, Διερευνητική Μάθηση Α.Ε.)

Οι δραστηριότητες για το έτος 2018-2019 είναι οι εξής:

 1. Εργαστήρι Εκπαιδευτικής  Ρομποτικής με LEGO Mindstorms,  για παιδιά από 12 ετών με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής “STEM Education”.
 1. Εργαστήρι Ζωγραφικής για παιδιά από 8 ετών.
 2. Εργαστήρι Κεραμικής – “ Έκφραση μέσα από τον πηλό για μικρούς και μεγάλους”.
 3. Πειραματικό Εργαστήρι έκφρασης για εφήβους.
 4. Σεμινάριο Κοπτικής – Ραπτικής για αρχάριες και προχωρημένες.
 5. Μαθήματα Σκάκι για παιδιά και νέους.
 6. Σεμινάρια Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Συμβουλευτική Εφήβων “Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός Πυξίδα Ζωής”.
 7. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων / Soft Skills Training Sessions για εφήβους της πόλης.
 8. Σεμινάριο για την τέχνη της αφήγησης και τα μυστικά του παραμυθιού – “Το παραμύθι, ένα παιδαγωγικό και θεραπευτικό εργαλείο αυτογνωσίας”.
 9. Σεμινάριο Διακόσμησης – Τάσεις του 2019-2020.
 10. Εργαστήρι Φυσικών Επιστημών για παιδιά και νέους από 11 ετών – “Προσεγγίζουμε τις Φυσικές Επιστήμες με πειράματα, διαδραστικά και διαθεματικά” σε συνεργασία με την “Διερευνητική Μάθηση Α.Ε.”
 11. Σεμινάριο για το ελαιόλαδο: Από την καλλιέργεια και την συλλογή έως το ελαιοτριβείο και την αποθήκευσή του – Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου – Γευσιγνωσία.
 12. Σεμινάριο Μανιταρογνωσίας – “Συλλογή και ταυτοποίηση μανιταριών Λαυρεωτικής”.
 13. Σεμινάριο Oινογευσιγνωσίας με θέμα: “Η μορφή του σύγχρονου ελληνικού αμπελώνα”, σε συνεργασία με την “Genius In Gastronomy”.
 14. Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Η/Υ και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών Διαδικτύου (από 16 έως 45 ετών) σε συνεργασία με την “TCB – Tech Career Booster”.
 15. Κινηματογραφικό εργαστήρι για ντοκιμαντέρ – «Ανακαλύπτω ξανά 2018».
 16. Σεμινάριο Φωτογραφίας: Η τέχνη της φωτογραφίας – Βασικές αρχές τεχνικής & αισθητικής.

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε μαζί μας κάθε Παρασκευή 7:00 μ.μ. – 9:00 μ.μ. (Λ. Αθηνών-Σουνίου 55, Κεντρική πλατεία Κερατέας) τηλ.: 22990 69850, στο email xrisi_tomi@hotmail.gr και καθημερινά 4:00μ.μ.-9:00μ.μ. στα τηλ.: 6984912459, 6984614675, 6974725524.

Αναλυτικές πληροφορίες για τα σεμινάρια και τα εργαστήρια:

 • Εργαστήρι Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με LEGO Mindstorms, για παιδιά από 12 ετών, με τον Οργανισμό εκπαιδευτικής ρομποτικής, επιστήμης, τεχνολογίας & Μαθηματικών “STEM Education”

Η εμπλοκή στην ομαδική δραστηριότητα κατασκευής ενός λειτουργικά αυτόνομου και πολύπλοκου ρομπότ, βοηθά τα παιδιά να απελευθερώσουν τη δημιουργική δύναμή τους και παράλληλα να κατανοήσουν εμπειρικά τις έννοιες που κρύβονται πίσω από τα φυσικά μεγέθη με συναρπαστικό τρόπο. Κάθε ρομποτική κατασκευή για να λειτουργήσει αυτόνομα χρειάζεται εφαρμοσμένο προγραμματισμό, που για πρώτη φορά προσεγγίζεται πρακτικά από τη νέα γενιά, μέσω πολύπλοκων αλγορίθμων που τα παιδιά συντάσσουν εύκολα, στο ειδικό προγραμματιστικό περιβάλλον που προσφέρει το Mindstorms EV3 με εικονικό τρόπο.

Έναρξη:  Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018,  Ώρα: 06:00μμ – 07:30 μμ, Διάρκεια 7 μήνες

 • Εργαστήρι Ζωγραφικής για παιδιά από 8 ετών

Το εργαστήρι ζωγραφικής υλοποιείται για 2η χρονιά και προσπαθεί να βάλει τα παιδιά στο κλίμα της ζωγραφικής, ώστε να βγάλουν στα τελαράκια τους τις ζωγραφιές που έχουν μέσα τους. Τα χρώματα, τελάρα, πινέλα, ξύστρες, γόμες, μολύβια και ότι άλλο χρειαστεί παρέχονται από το εργαστήρι.
Όλα αυτά με τη βοήθεια φυσικά του δασκάλου ζωγραφικής Παντελή Ζωγράφου.

Έναρξη: Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018, Ώρα 01:00μμ – 3:00μμ,  Διάρκεια: 7 μήνες

 • Κεραμική: Έκφραση μέσα από τον πηλό για μικρούς και μεγάλους                   

Τα μαθήματα κεραμικής συνεχίζονται για 6η χρονιά με εμψυχώτρια τη ζωγράφο-κεραμίστρια Μάχη Δημοπούλου. Με στόχο την προσωπική έκφραση μέσω του πηλού, οι συμμετέχοντες, που αποτελούν άτομα  όλων των ηλικιών, δημιουργούν, συνεργάζονται, επικοινωνούν και καλλιεργούν  το ταλέντο τους.

Έναρξη:  Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018,  Ώρα: 5:00μμ – 7:00 μμ, Διάρκεια 7 μήνες

 • Πειραματικό Εργαστήρι έκφρασης για εφήβους

“Εις μνήμην is minis” – Μια καινοτόμος ερευνητική εμπειρία για εφήβους από 13-22 ετών,  που χρησιμοποιεί αισθητικά στοιχεία από τη μουσική, το θέατρο, το χορό, τις τέχνες και τον αθλητισμό. Οι έφηβοι της ομάδας  θα διερευνήσουν ρόλους και θα μάθουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία έκφρασης, μέσα από μια συνθετική διαδικασία-αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμών, αφήγησης-σωματικής έκφρασης και ερεθίσματα από τα ερωτήματα που προκύπτουν από τους αυτοσχεδιασμούς. Διδασκαλία: Χρύσα Αλεξάκη, θεατροπαιδαγωγός

Έναρξη:  Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018, Ώρα 05:00μμ – 07:00μμ,  Διάρκεια 7 μήνες

 • Σεμινάριο Κοπτικής – Ραπτικής για αρχάριες και προχωρημένες

Για 8η χρονιά συνεχίζονται ανανεωμένα τα μαθήματα κοπτικής – ραπτικής στο  σύλλογο. Στο τμήμα αρχαρίων θα διδαχθούν βασικές αρχές ραπτικής, επιδιορθώσεις, κοπή και ραφή φούστας με τεχνική burda.  Στο τμήμα προχωρημένων μπορούν να ενταχθούν μόνο γυναίκες που έχουν παρακολουθήσει τον 1ο κύκλο μαθημάτων.  Διδάσκει η Μάτα Σκούφου.

Έναρξη:  Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018, Ώρα: 5:00μμ – 8:00 μμ, Διάρκεια: 3 μήνες

 • Μαθήματα Σκάκι για παιδιά και νέους

Η «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ»  υλοποιεί για 5η συνεχή χρονιά σε συνεργασία με τον Γυμναστικό Σύλλογο Κερατέας  μαθήματα σκάκι, με τη σκακιστική ομάδα να συμμετέχει πλέον σε  διασυλλογικούς αγώνες και πρωταθλήματα. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε  Σάββατο στην αίθουσα του συλλόγου από τον καθηγητή σκακιού Γιάννη Παπαδημητρίου. Οι εγγραφές πραγματοποιούνται στον Γ.Σ Κερατέας.                                                                          

Έναρξη:  Σάββατο 6  Οκτωβρίου 2018,  Ώρα: 3:30μμ – 6:30 μμ, Διάρκεια 8 μήνες

 • Σεμινάρια Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Συμβουλευτική Εφήβων: “Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός Πυξίδα Ζωής”

Το σεμινάριο υλοποιείται για 3η χρονιά σε ομάδες εφήβων των τάξεων της Γ’ Γυμνασίου και της Α’ & Β’ Λυκείου με θέμα “Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός  Πυξίδα Ζωής”. Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Μιχάλης Πετεβής, Πιστοποιημένος  Σύμβουλος Καριέρας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού με πολυετή πείρα.

Έναρξη:  Πέμπτη  1 Νοεμβρίου 2018 ,  Ώρα: 7:30μμ – 9:30μμ, Διάρκεια: 7 μήνες

 • Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Κοινωνικών Δεξιοτήτων/Soft Skills Training Sessions για εφήβους της πόλης                                                                                                    

Αν είσαι μαθητής/τρια ή φοιτητής/τρια ή νέος πάνω από 15 χρόνων, έλα να  γνωρίσεις το “Βιωματικό Σεμινάριο Κοινωνικών Δεξιοτήτων” και να ανακαλύψουμε μαζί μέσω μιας διαφορετικής μορφής μάθησης τη μη τυπική μάθηση -πώς  μπορούμε να ασκήσουμε αποτελεσματικά διάφορες επικοινωνιακές και προσωπικές δεξιότητες στην καθημερινή μας ζωή, όπως: αποτελεσματική τοποθέτηση στόχων, διαχείριση συγκρούσεων, τρόπους ενεργοποίησης του προσωπικού μας κινήτρου, δεξιότητες παρουσίασης μπροστά σε κοινό κτλ.

Διδάσκουν οι Ελένη Δημητρίου και Μιχαέλα Σκλατινιώτη, φοιτήτριες Ψυχολογίας (ΕΚΠΑ), μέλη του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Φοιτητών Ψυχολογίας και εκπαιδεύτριες μη τυπικής μάθησης.

Έναρξη:  Κυριακή 21 Οκτωβρίου  2018 ,  Ώρα: 12:00μμ – 01:30μμ, Διάρκεια: 3 μήνες

 • Σεμινάριο για την τέχνη της αφήγησης και τα μυστικά του παραμυθιού – “Το παραμύθι, ένα παιδαγωγικό και θεραπευτικό εργαλείο αυτογνωσίας”

Στο σεμινάριο αυτό με εισηγήτρια την παραμυθού, συγγραφέα, εικαστικό και σύμβουλο ψυχοδυναμικής χρωματοθεραπείας, Ζωή Νικητάκη, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τη μαγική τέχνη των παραμυθιών χρησιμοποιώντας τον λόγο, την εικόνα, το δημιουργικό οραματισμό, το χρώμα και ένα ολόκληρο σεντούκι μαγικών δώρων. Στόχος είναι να ανακαλύψουμε τρόπους ώστε να δώσουμε λόγο, κίνηση, χρώμα και μορφή στις ιστορίες και να δούμε τα κοινά τους σημεία μέσω των μαγικών παραμυθιών και της ανεξάντλητης χαράς.

Έναρξη:  Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018, Ώρα 05:30μμ – 07:30μμ, Διάρκεια 24 ώρες

 • Σεμινάριο Διακόσμησης – Τάσεις του 2019-2020

Ένα πρακτικό και πολύ περιεκτικό σεμινάριο για τις βασικές αρχές μιας τέχνης που ομορφαίνει την καθημερινότητα, ζωντανεύει τη διάθεση και ενισχύει τον ψυχισμό μας.  Θα μάθουμε να εξουσιάζουμε τον χώρο μας, σύμφωνα με την προσωπικότητα και την κουλτούρα μας, με όριο τη γνώση και την εμπειρία.  Θα χτίσουμε για 3η συνεχόμενη χρονιά τη γέφυρα ανάμεσα στην προσωπική αισθητική και στο τελικό αποτέλεσμα με άξονα τις αρχές που διαμόρφωσε το Interior Design.

Εισηγήτρια η Μαρία Παγκράτη, Αρχιτέκτων εσωτερικών χώρων – Διακοσμήτρια

Έναρξη: Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018,  Ώρα: 7:15μμ – 9:15μμ, Διάρκεια: 12 ώρες

 • Εργαστήρι Φυσικών Επιστημών για παιδιά και νέους από 11 ετών -“Προσεγγίζουμε τις Φυσικές Επιστήμες με πειράματα, διαδραστικά και διαθεματικά”

Μέσα από αυτό το εργαστήρι, οι συμμετέχοντες για 2η χρονιά, θα μυηθούν στον μαγικό κόσμο των Φυσικών Επιστημών με τρόπο διασκεδαστικό και διαθεματικό,  με πειράματα φυσικής και χημείας, έξυπνες κατασκευές, προβολές και διαδραστικές προσεγγίσεις.
Το σεμινάριο υλοποιείται με  σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό, χορηγία της εταιρείας Διερευνητική Μάθηση Α.Ε.
Εισηγήτρια:  Ελένη Σωφρόνη, Φυσικός

Έναρξη: Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019, Ώρα 12:00μμ – 02:00μμ, Διάρκεια: 16 ώρες (8 μαθήματα).

 • Σεμινάριο για το ελαιόλαδο – Από την καλλιέργεια και τη συλλογή έως το ελαιοτριβείο και την αποθήκευσή του – Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου – Γευσιγνωσία.

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν θεωρητικό και πρακτικό μέρος με γευσιγνωσία ελαιόλαδου. Στο θεωρητικό μέρος θα διδαχθούν: καλλιεργητικές πρακτικές και τεχνικές συγκομιδής για παραγωγή υγιούς ελαιοκάρπου, ο ρόλος του ελαιουργείου στην ποιότητα του ελαιολάδου, αποθήκευση, τυποποίηση, η σημασία της χημικής ανάλυσης του ελαιολάδου. Στο πρακτικό μέρος θα γίνει οργανοληπτική δοκιμή του ελαιόλαδου με αντιπροσωπευτικά ελαιόλαδα.
Διδάσκουν οι: Μανώλης & Δημήτρης Σαλιβαράς – εργαστηριακοί αναλυτές & εξειδικευμένοι γευσιγνώστες ελαιολάδου.

Έναρξη:  Τετάρτη  3 Οκτωβρίου 2018,  Ώρα: 07:00μμ – 10:00μμ, Διάρκεια 12 ώρες

 • Σεμινάριο Μανιταρογνωσίας – Συλλογή και ταυτοποίηση μανιταριών Λαυρεωτικής

Θα υλοποιηθεί για 3η χρονιά σε συνεργασία με το σύλλογο «Μανιταρόφιλοι Μεσογαίας».  Εισηγητής θα είναι ο πρόεδρος των «Μανιταρόφιλων Μεσογαίας» και  αντιπρόεδρος «Μανιταρόφιλων Ελλάδος» Δημήτριος Σωφρόνης. Περιλαμβάνει θεωρητικό μέρος αλλά και συλλογή – ταυτοποίηση μανιταριών  από τα βουνά της Λαυρεωτικής.
Η υλοποίηση του πρακτικού μέρους θα υλοποιηθεί μόνο αν υπάρχει καρποφορία μανιταριών στην Λαυρεωτική.

 Έναρξη: Δεκέμβριος 2018, Ώρα 10:00πμ – 01:00μμ (Σάββατο πρωί), Διάρκεια: 6 ώρες

 • Σεμινάριο Οινογευσιγνωσίας με θέμα: “Η μορφή του σύγχρονου ελληνικού αμπελώνα”

Στο σεμινάριο, το οποίο υλοποιείται με επιτυχία για 6η συνεχή χρονιά, θα παρουσιαστεί η μορφή του σύγχρονου ελληνικού αμπελώνα και οι ποικιλίες του. Περιλαμβάνει θεωρητικό μέρος αλλά και γευσιγνωσία ποιοτικών εμφιαλωμένων οίνων σε κάθε μάθημα.
Το σεμινάριο υλοποιείται σε συνεργασία με την Genius In Gastronomy του βραβευμένου Sommelier Γιώργου Λούκα.

Έναρξη:  Παρασκευή 30 Νοεμβρίου  2018, Ώρα 07:30μμ – 10:00μμ, Διάρκεια: 10 ώρες (4 μαθήματα)

 • Εισαγωγή στον Προγραμματισμό Η/Υ και στην Ανάπτυξη Εφαρμογών Διαδικτύου (από 16 έως 45 ετών) σε συνεργασία με την TCB – Tech Career Booster

Εισαγωγή στον προγραμματισμό Η/Υ με εργαλεία όπως HTML, CSS, JavaScript, Ruby και Ruby on Rails.  Γνωρίζουμε τι σημαίνει προγραμματισμός και βάζουμε τις βάσεις για όποιον/α θέλει να κάνει καριέρα στον συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο.
Εισηγητής: Πάνος Ματσινόπουλος, CEO, Tech Career Booster Mentor, Senior Software Engineer and Consultant, MSc, BSc

Έναρξη:  Πέμπτη  10 Ιανουαρίου 2019, Ώρα 07:30μμ – 09:30μμ, Διάρκεια: 32 ώρες

 • «Aνακαλύπτω ξανά 2018» – Κινηματογραφικό εργαστήρι για ντοκιμαντέρ

Για τρίτη χρονιά φέτος το σεμινάριο-εργαστήριο ντοκιμαντέρ απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να ασχοληθούν με την μεθοδολογία και την τεχνική δημιουργίας μιας ταινίας τεκμηρίωσης, ώστε να μπορούν να πάρουν μια πρώτη γεύση, για το πώς θα χρησιμοποιήσουν την  γλώσσα του ντοκιμαντέρ, με δημιουργικό τρόπο ή να εξελίξουν αυτά που ήδη γνωρίζουν.
Ο εισηγητής του σεμιναρίου, Άγγελος Κοβότσος, είναι κινηματογραφιστής – ντοκιμαντεριστής, με σημαντική εμπειρία στην οπτικοακουστική εκπαίδευση ερασιτεχνικών ομάδων.

Έναρξη:  Σάββατο  16 Φεβρουαρίου 2019, Ώρα 06:00μμ – 09:00μμ, Διάρκεια: 6 ώρες

 • Σεμινάριο Φωτογραφίας

Το σεμινάριο υλοποιείται για 3η χρονιά και έχει ως περιεχόμενο τη γνωριμία με την τέχνη της φωτογραφίας. Θα διδαχθούν βασικές αρχές τεχνικής και αισθητικής αντίληψης.

Έναρξη: Τετάρτη 16  Ιανουάριου 2019,  Ώρα: 07:30μμ – 9:30μμ  Διάρκεια: 24 ώρες

Οι εγγραφές για τα σεμινάρια θα γίνονται μέχρι και μία εβδομάδα πριν την έναρξη. Τα σεμινάρια θα υλοποιούνται μόνο αν συμπληρώνεται ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων.

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα υλοποιηθούν και άλλα  μικρότερα σεμινάρια ή δράσεις τα οποία θα ανακοινώνονται περιοδικά.

Στην αίθουσα του Συνδέσμου υλοποιούνται παράλληλα πολλές εκδηλώσεις όπως μουσικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων και συγγραφέων, ομιλίες για τοπικά θέματα, κινηματογραφικές προβολές κ.α.  Το πρόγραμμα ανακοινώνεται κάθε μήνα.

Η «ΧΡΥΣΗ ΤΟΜΗ» είναι πάντα ανοικτή σε καινοτόμες προτάσεις  για εκδηλώσεις, δράσεις ή σεμινάρια.  Μη διστάσετε να μας τις κοινοποιήσετε στο email: xrisi_tomi@hotmail.gr

Ενημερωθείτε και επικοινωνήστε μαζί μας και μέσω της σελίδας μας στο Facebook: https://www.facebook.com/xryshtomhkerateas/?modal=media_composer και της σελίδας μας στο Instagram: @xrisi_tomi_kerateas

Αρέσει σε %d bloggers: